Już mam działania matematyczne i bazę.
-- phpMyAdmin SQL Dump -- version 3.2.0.1 -- -- Host: localhost -- Czas wygenerowania: 11 Kwi 2010, 08:18 -- Wersja serwera: 5.1.37 -- Wersja PHP: 5.3.0 SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO"; -- -- Baza danych: `allpage` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `dozrobienia` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `dozrobienia` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `wersja` int(11) NOT NULL, -- id wersji `zadanie` varchar(5000) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `postep` int(11) NOT NULL, `waga` int(11) NOT NULL, `odwolane` int(1) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=4 ; -- -- Zrzut danych tabeli `dozrobienia` -- INSERT INTO `dozrobienia` (`id`, `wersja`, `zadanie`, `postep`, `waga`, `odwolane`) VALUES (1, 1, 'Zrobić postęp prac', 90, 25, 0), (2, 1, 'System użytkowników', 2, 90, 0), (3, 1, 'Panel administracyjny', 0, 70, 0); -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `wersje` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `wersje` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `wersja` varchar(20) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `data` int(200) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=2 ; -- -- Zrzut danych tabeli `wersje` -- INSERT INTO `wersje` (`id`, `wersja`, `data`) VALUES (1, '0.0.1', 1270917488);
W tym kodzie umieściłem komentarz o tym, że w tabeli dozrobienia pole wersja oznacza ID z tabeli wersje.
Kod PHP:
<?php $wagirazem = 0; $wynikrazem = 0; if ($row2['odwolane']) { } else { $wagirazem = $wagirazem + $row2['waga']; $prolol = $row2['postep'] * ($row2['waga'] / 100); $wynikrazem = $wynikrazem + $prolol; } } echo "<script type='text/javascript'> document.getElementById('lol').innerText = ' - "; echo "%'; </script>"; } ?>
Chodzi mi o 2 rzeczy:
1.Jak zoptymalizować to:
<?php $wagirazem = 0; $wynikrazem = 0; if ($row2['odwolane']) { } else { $wagirazem = $wagirazem + $row2['waga']; $prolol = $row2['postep'] * ($row2['waga'] / 100); $wynikrazem = $wynikrazem + $prolol; } }
Chodzi o zamienienie tak kodu, aby była w nim tylko jedna instrukcja While, a nie dwie.
2.Czym zastąpić to:
Skrypt zmienia zawartość tego spana:
na procent postępu:
3. Jak znajdziecie inne błędy to piszcie.