Cytat(lukasz_matysek @ 22.04.2010, 20:06:46 )

Witaj
Absolutnie nie zgadzam się z powyższym. Programuję od wielu lat, zaczynałem w podstawówce od Basica na 8-mio bitowym Atari 130XE, zahaczyłem sporym hakiem o turbo pascala, visual basica oraz delphi. Programowania obiektowego i c++ zacząłem na dobre uczyć się na studiach, tak samo jeśli chodzi o php i sql. Zawsze, ale to zawsze jednym z czynników które były dla mnie najważniejsze było to, aby to co robię dawało mi satysfakcję. Bo, gdy praca nie daje nam satysfakcji, to czy możemy mieć pewność że na pewno dobrze ją wykonujemy?...

Trochę niefortunnie dobrałem słowo:P Chodziło mi bardziej o brak sensu pisania "do szuflady";P To szybko zniechęca i nie pozwala na zweryfikowanie własnych błędów - wiadomo, że masa testerów (którymi stają się użyszkodnicy) wykryje więcej niż człowiek zapatrzony w swój projekt:) Co więcej - takie pisanie nie jest wyzwaniem, gdyż projektując aplikacje uwzględniane są tylko własne potrzeby a nie potrzeby innych.
Cytat(lukasz_matysek)
Nie musisz robić kopii serwisu, ale prowadzenie własnej strony naprawdę jest dobrą droga do nauki programowania. Załóż serwis, który może się komuś przydać i staraj się go stale rozwijać. Użytkownicy dostaną nowe funkcje, a Ty nabierzesz wprawy i nowych umiejętności. W ten sposób wszyscy będą zadowoleni i odniosą korzyść winksmiley.jpg Ja dokładnie w ten sam sposób zaczynałem.
Problem jest właśnie w znalezieniu pomysłu na serwis, który nie został już wykorzystany. Bo tak naprawdę do tej pory wszystko czego potrzebowałem znajdowałem w internecie. Oczywiście jakimś celem mogłoby być napisanie gry - ale to wymaga co najmniej średniej znajomości PHP JS no i programów graficznych (z tym ostatnim mam największy problem niestety:P). Na moje nieszczęście interesuje się matematyką i informatyką a o tym nie można stworzyć ciekawego serwisu - wątpię żeby interesująca była strona o funkcjach liniowych, kwadratowych, logarytmicznych, wykładniczych etc. z prostym programem (w C#) umożliwiającym narysowanie prostego wzoru - do tego jest już masa innych stron (przynajmniej tak mi się wydaje - nigdy z tego nie kożystałem:P).
Cytat(lukasz_matysek)
Nie ucz się wszystkiego czego się da. Wybierz 1-2 języki i poznaj je bardzo dobrze, zanim weźmiesz się za następne. Jeśli ktoś chce być dobry we wszystkim, to zazwyczaj nie jest dobry w niczym. Naucz się jakiegoś frameworka, stań się ekspertem od jakiegoś rozwiązania open source. Wtedy zobaczysz, że dalej sprawy potoczą się same.
Z wyborem mam też problem. Każdy z wymienionych przeze mnie języków ma wielu zwolenników i przeciwników. A wiadomo, że nauka każdego z nich (nawet PHP) zajmuje masę czasu. A wpakować czas w coś z czego nie będę mógł się utrzymać (nie ma co ukrywać - z czegoś będę musiał żyć i to już niebawem:P) nie jest dobrym pomysłem.
Dlatego właśnie pytam was - już doświadczonych, żeby w miarę możliwości skorzystać z waszej wiedzy.
Dziękuję za już umieszczone odpowiedzi i czekam na dalsze podpowiedzi - może działanie solo nie jest dobre - może jest ktoś, kto szuka młodych, ambitnych, początkujących programistów to pomocy?