Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przejście z Java na PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tango
Witam,
chciałbym się dowiedzieć ile może trwać przejście z Java EE na PHP.
Posiadam wiedzę na temat:
-Dobra znajomość Java SE
-Dobra znajomość Java EE (JSP, Servlet)
-podstawy Struts oraz Hibernate
- dobra znajomość XHTML,CSS,MySQL

Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące sleep.gif , zadowoliłbym się raczej średnio płatną pracą niż ciągłymi doszkoleniami w Javie).

Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ? blink.gif Oraz ile czasu mogło by mi to zająć questionmark.gif

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. smile.gif
230005
Zależy jak szybko się uczysz. PHP nie jest trudnym językiem, a jeśli ogarnąłeś zoo klas w javie, to te parę funkcji i klas w php zapamiętasz w ciągu milisekundy.

A to pytanie:

Cytat
Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ?

Jest strasznie głupie winksmiley.jpg
marcio
Ogolnie znajac juz 1 jezyk bedzie latwo skladnia sama wejdzie do glowy jedynie co ci zostanie do nauki do podstawowa biblioteka PHP'a i ewentualnie jakies dodatkowe ktore czesto sie uzywa.
Z reszta nie powinienes miec problemow snitch.gif
Crozin
Cytat
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie
Nie żeby coś, ale PHP też jakoś tam sobie ewoluuje w swoim tempie, podobnie wszelkie narzędzia napisane w tym języku.

PS: Bardzo chętnie bym się zamienił wiedzą z Tobą winksmiley.jpg
PS2: Nie wiem czemu, ale od razu skojarzyło mi się to z przesiadką z jakiegoś Audi na Daewoo
thek
Miałem kontakt z Javą i C++. Znając jeden z nich dobrze przejście do PHP nie powinno takiej osobie sprawiać problemów. Powiedziałbym, że zauważysz w tym języku wiele uproszczeń w stosunku do znanego Ci. Wszystkie języki ewoluują, ale myślę że z bagażem doświadczeń w JAVA nie powinieneś mieć problemów z PH jeszcze przez długi czas.
mike
Cytat(Tango @ 30.04.2010, 15:13:48 ) *
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące sleep.gif , zadowoliłbym się raczej średnio płatną pracą niż ciągłymi doszkoleniami w Javie).
To czemu nie chcesz być średnim programistą Javy? Więcej zarobisz niż pisząc w PHP.
emp
Cytat(Tango @ 30.04.2010, 14:13:48 ) *

Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka.
Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się.
Tango
Witajcie.
Dziś zacząłem moją przygodę z PHP i muszę powiedzieć że podoba mi się ten język smile.gif. Jestem na samym początku nauki ale jestem dobrej myśli smile.gif Choć dziwne są dla mnie te zmienne bez typu blink.gif

Cytat
Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka.
Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się.

To nie jest do końca problem z nauką, 3 miesiące temu zacząłem uczyć się nowego frameworka, do pracy inż. smile.gif.
A teraz okazuje się że mogę go sobie wsadzić w gdzieś tam ohmy.gif . Tak samo jest ze servletami - też można je sobie ... smile.gif

Pozdrawiam.

Riklaunim
Za JAVE dostaniesz więcej, masz większe szanse nauki nowych elementów i "awans" na drabince płacowej. W przypadku PHP żeby łapać dobre projekty za rozsądne pieniące musisz wchodzić w topowe frameworki, które mogą okazać się mało fajne w zależności od wcześniejszych doświadczeń programistycznych winksmiley.jpg

Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu winksmiley.jpg
marcio
Cytat
Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu winksmiley.jpg

Na ror duzo ludzi teraz przechodzi, a o javie dawno nie czytalem milej opini, nie wliczajac w to Java EE
viking
Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować. http://quercus.caucho.com/
marcio
Cytat
Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować

Dokladnie :] jest duzo jezykow na JVM jedne bardziej rozwiniete niz inne masz ruby(jruby),python(jython),groovy,scala i wiele innych, o scali mozna wyczytac ze jest fajna ale jesli chcialbys sie przerzucic na cos innego niz php to polecam python/ruby w tym samym czasie bedziesz mogl pisac na JVM w jezyku dynamicznym snitch.gif
nasty
... i jak zwyklę efekt został osiągnięty winksmiley.jpg

Nigdy nie udało się na tym forum (Hydepark) normalnie odpowiedzieć na pytanie autora pierwszego posta ale za to doradzanie co jest lepsze jak najbardziej w kwestii Java vs. PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.