Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pliku z kodowaniem utf8
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Purpen
Cześć, chciałbym się dowiedzieć, jak mogę utworzyć plik zakodowany w utf8, a nie ansi, oczywiście wszystko za pomocą skryptu php?
Prph
Plik php w utf8 i file_put_contents? Nie sprawdzałem, ale chyba plik będzie w utf.
Purpen
Zapomniałem dodać, php < 5.0.

Obecnie robię tak:

1. $file = fopen('../inc/languages/'.$newLanguage.'.php', 'w');
  2. fwrite($file, $tekst);
  3. fclose($file);

ale to tworzy plik w ANSI.
piotr94
a plik php maż w utf-8 czy ansi??
kreciko
Cytat(Purpen @ 7.05.2010, 16:45:27 ) *
  1. $file = fopen('../inc/languages/'.$newLanguage.'.php', 'w');
  2. fwrite($file, $tekst);
  3. fclose($file);

Ja bym spróbował tak:

Kod
fwrite($file, utf8_encode($tekst));
Pilsener
1. Lepiej tworzyć plik poprzez touch niż fopen
2. Kodowanie pliku nijak się ma do kodowania jego zawartości, przecież nikt nikomu nie zabroni wsadzić do pliku UTF poematu w ISO, a to jest najważniejsze, jeśli używamy bazy danych (z której ma trafić zawartość do pliku) to jesteśmy w stanie wymusić output charset, wsadzamy to do pliku i się nie martwimy, jeśli jest inaczej to musimy użyć funkcji dekodującej (np. iconv, mb_*, ale uwaga - takie funkcje źle sobie radzą z kodowaniem windows). W ostateczności pozostaje odpalić konwertery typu "gżegżółka", ich możliwości są imponujące, potrafią przekodować kilka tysięcy plików w moment smile.gif
Prph
Plik tekstowy przecież nie zawiera informacji o kodowaniu znaków. To edytor podczas otwierania domyśla się zestawów i wiooo.
Wrzuć do pliku dane w utf8. Konwertuj czym chcesz. Iconv też się nadaje.
joseam
Ja robie dokładnie tak samo jak w pierwszym poscie, z tym że u niego koduje w ANSI a chce w utf-8, a u mnie koduje w utf-9 no mark a chciałbym, zeby zostawalo w ansi. O co chodzi? Jak zrobić, zeby było pewne, że jest albo w ansi albo w utf-8?
Chodzi o to, żeby cały plik zapisał sie na kodowaniu w ANSI.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.