Cytat(Neo @ 28.06.2010, 21:33:45 )

@#luq, Autor tematu został o tym już poinformowany. napisałem "ominąć" a nie "złamać"
A to sorry, generalizacja w mojej głowie....
Cytat(SHiP @ 28.06.2010, 21:44:49 )

@luk: usuwasz czarną kreskę a później szukasz literek i sprawdzasz do której jest dany obszar najbardziej podobny. Wszystko jest o tyle ułatwione, że mamy tutaj tylko kilka krojów pisma, tekst jest zawsze czarny a linie w tle zawsze proste(co sprawia, że ich usunięcie tez nie jest bardzo trudne). Owszem kodowania jest sporo ale dałbym góra 2 tygodnie takiemu rozwiązaniu

.
lu
q!

Drogi Michale uważam, że ta konkretna captcha nie jest taka prosta do złamania. Tak naprawdę kolory nie mają za dużo do gadania bo pierwsze co się robi z captchą to przepuszcza się ją przez filtr progowania, i czy to byłby losowo czarny, czerwony, niebieski, każda literka inna, to nie ma to głównie znaczenia, bo aby była dość dobrze widoczna dla człowieka to musi mieć dość odmienny kolor od tła i to jest kwestia dobrania odpowiedniego progu. Więc tak jak przedmówcy mówią, zmieniający się kolor tła nie sprawia, że captcha jest trudniejsza (a także łatwiejsza) do złamania.
Drugą rzeczą którą każdy by robił to oddciął tą krechę. Okej, to jest do zrobienia i nie będzie chyba tak trudne. Gruba (tak na oko grubość stała, trzeba by sprawdzić), leżąca u dołu obrazka. Tylko problemem będzie to, że przykrywa niektóre literki. Spoko sobie wytniesz tą krechę, ale np. będziesz miał przecięte na pół "p", dolna część nie stykać się będzie z górną... Trzeba by zadbać o to aby obie części były brane jako jedno a nie dół jako szum, a góra jako litera bardzo podobna do "o"...
Przez OCR`em trzeba by pozbyć się szumów. Linie są proste tak jak mówisz, hm... możne i by się brać za to jak do linii. Ja jednak tego nie potrafiłbym powiem szczerze. Ja bym sobie raczej odszumiał filtrem, chodź wyniki pewno będą gorsze niż jakby brać to jako linie...
Mnie wyszło po paru próbach takie coś:

teraz blur i następne odszumianie...
Teraz odseparować litery. Niektóre się łączą z sąsiadem i zachodzą na siebie, trzeba by szukać najcieńszych łączeń aby brać taką grupę jako 2 litery nie jedną.
OCR - tutaj nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale ułatwia cały proces to, że litery są stałej wielkości (chyba), poza tym nie są poobracane, powyginane itp. Do zrobienia w sumie. Procentowo porównywać do modeli, tak bym kombinował.
Ogólnie @SHiP masz rację - nie jest to wybitnie trudna captcha, ale szerze osobiście w 2 tyg. bym się nie uporał z jakimś dobrym wynikiem. Nie twierdzę ofc. że Ty nie dał byś rady. Ba, jestem pewien, że zrobiłbyś to o wiele szybciej niż ja. (mówię serio, nie z sarkazmem, żeby mnie potem nie posądzono... :])
@Savail. Do sedna. Prosta captach`a to np. taka jaką opisałem
na moim blogu. We wpisie jest kilka rad co utrudnia łamanie. Możesz też rzucić okiem
na to.