Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena tokena(captcha)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Savail
Witam
Proszę o surowe oceny w sprawie mojego tokena >>> moj token
Chciałem jeszcze zapytać czy znacie jakieś strony lub usługi gdzie moglbym sprawdzic dzialanie bota na moim tokenie?

rzeczywiscie ;p, nie zwrocilem uwagi na wielkosc liter, one wygladaja jak wielkie litery ale trzeba wpisac male
Cos z tym zrobie pozniej
phpion
Chyba nieco przesadziłeś smile.gif osobiście mam problemy z odczytaniem kodu z obrazka (jaka to litera + czy mała czy duża + czy to cyfra czy litera (8 i cool.gif).
l0ud
Za trudny. Zwłaszcza przy I, J, 1, L - nie wiadomo co wpisać.

(nieuznane)
Savail
usunąłem chyba wszystkie teraz litery podobne tongue.gif, teraz nie powinno być już z tym problemu
Spawnm
strasznie wolny + kod nie jest czytelny.
darko
minusy:

- nieczytelne wyrazy
- długo się generuje
- śmiesznie wygląda z różowy, tłem smile.gif

plusy:
+ kreski "przeszkadzajki"
+ działa
+ jeśli to Twój własny kod to + za próbę stworzenia czegoś praktycznego

wystawiłem mocne 3
Zyx
Zmieniające się kolorki ani trochę nie czynią go trudniejszym do złamania. Jeśli zaczniesz jeszcze bardziej z nimi komplikować, paradoksalnie możesz im to zadanie ułatwić.
Neo
Captchaka da się ominąć bez problemu
#luq
Chciałem się wypowiedzieć ale to później bo widzę dość śmiałą opinie powyżej.
@Neo, pokaż na tym konkretnym przykładzie jak ją złamiesz?
Neo
@#luq, Autor tematu został o tym już poinformowany. napisałem "ominąć" a nie "złamać"
SHiP
@luk: usuwasz czarną kreskę a później szukasz literek i sprawdzasz do której jest dany obszar najbardziej podobny. Wszystko jest o tyle ułatwione, że mamy tutaj tylko kilka krojów pisma, tekst jest zawsze czarny a linie w tle zawsze proste(co sprawia, że ich usunięcie tez nie jest bardzo trudne). Owszem kodowania jest sporo ale dałbym góra 2 tygodnie takiemu rozwiązaniu winksmiley.jpg.

@zyx: niby jak ułatwić? Ten kolorek jest po prostu bez sensu i to wszystko winksmiley.jpg.

Zdecydowanie lepszym bajerem była by deformacja literek - np. falowanie jak w google. Wtedy nie da się użyć gotowych wzorców w postaci czcionek poszczególnych liter.
Savail
... ja już się gubię, niektórzy mówią że kolory nie mają znaczenia, inni że ułatwiają odczytanie napisu, inni jak powyżej że to utrudniają ;p. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jestem ciągle w trakcie polepszania tego skryptu i jutro znowu utworzę temat już z ulepszonym tokenem, tak więc liczę na waszą współpracę tak jak dzisiaj haha.gif

SHiP, możesz mi powiedzieć w jaki sposób robi się falowanie napisu? Myślałem że to zasługa wybranej czcionki
Spawnm
Cytat
jutro znowu utworzę temat

Nie 'utworzę' tylko będę kontynuować ten winksmiley.jpg
Zyx
SHiP -> http://www.cs.ncl.ac.uk/publications/trs/papers/1203.pdf - polecam do lektury wszystkim biorącym się za projektowanie captcha.
kapuch
A pomysl o tym aby tlo bylo takze zroznicowane, np tak jak wlaczysz tv bez anteny (szum) winksmiley.jpg
Poza tym juz ci wczesniej pisalem, ze powinienes zrobic wlasne czcionki z wstepnymi deformacjami, ma to kilka plusow:
- trudniejsze do zlamania'
- sam dostosowujesz kroj do potrzeb
- nie musisz sie martwic o licencje czcionek
- mozsz dac w tych czcionkach takze jakies gryzmoly w tle.

Programow do czcionek jest pelno darmowych, a i trudne to nie jest.
#luq
Cytat(Neo @ 28.06.2010, 21:33:45 ) *
@#luq, Autor tematu został o tym już poinformowany. napisałem "ominąć" a nie "złamać"

A to sorry, generalizacja w mojej głowie....

Cytat(SHiP @ 28.06.2010, 21:44:49 ) *
@luk: usuwasz czarną kreskę a później szukasz literek i sprawdzasz do której jest dany obszar najbardziej podobny. Wszystko jest o tyle ułatwione, że mamy tutaj tylko kilka krojów pisma, tekst jest zawsze czarny a linie w tle zawsze proste(co sprawia, że ich usunięcie tez nie jest bardzo trudne). Owszem kodowania jest sporo ale dałbym góra 2 tygodnie takiemu rozwiązaniu winksmiley.jpg.

luq! winksmiley.jpg
Drogi Michale uważam, że ta konkretna captcha nie jest taka prosta do złamania. Tak naprawdę kolory nie mają za dużo do gadania bo pierwsze co się robi z captchą to przepuszcza się ją przez filtr progowania, i czy to byłby losowo czarny, czerwony, niebieski, każda literka inna, to nie ma to głównie znaczenia, bo aby była dość dobrze widoczna dla człowieka to musi mieć dość odmienny kolor od tła i to jest kwestia dobrania odpowiedniego progu. Więc tak jak przedmówcy mówią, zmieniający się kolor tła nie sprawia, że captcha jest trudniejsza (a także łatwiejsza) do złamania.

Drugą rzeczą którą każdy by robił to oddciął tą krechę. Okej, to jest do zrobienia i nie będzie chyba tak trudne. Gruba (tak na oko grubość stała, trzeba by sprawdzić), leżąca u dołu obrazka. Tylko problemem będzie to, że przykrywa niektóre literki. Spoko sobie wytniesz tą krechę, ale np. będziesz miał przecięte na pół "p", dolna część nie stykać się będzie z górną... Trzeba by zadbać o to aby obie części były brane jako jedno a nie dół jako szum, a góra jako litera bardzo podobna do "o"...

Przez OCR`em trzeba by pozbyć się szumów. Linie są proste tak jak mówisz, hm... możne i by się brać za to jak do linii. Ja jednak tego nie potrafiłbym powiem szczerze. Ja bym sobie raczej odszumiał filtrem, chodź wyniki pewno będą gorsze niż jakby brać to jako linie...

Mnie wyszło po paru próbach takie coś:

teraz blur i następne odszumianie...

Teraz odseparować litery. Niektóre się łączą z sąsiadem i zachodzą na siebie, trzeba by szukać najcieńszych łączeń aby brać taką grupę jako 2 litery nie jedną.

OCR - tutaj nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale ułatwia cały proces to, że litery są stałej wielkości (chyba), poza tym nie są poobracane, powyginane itp. Do zrobienia w sumie. Procentowo porównywać do modeli, tak bym kombinował.

Ogólnie @SHiP masz rację - nie jest to wybitnie trudna captcha, ale szerze osobiście w 2 tyg. bym się nie uporał z jakimś dobrym wynikiem. Nie twierdzę ofc. że Ty nie dał byś rady. Ba, jestem pewien, że zrobiłbyś to o wiele szybciej niż ja. (mówię serio, nie z sarkazmem, żeby mnie potem nie posądzono... :])

@Savail. Do sedna. Prosta captach`a to np. taka jaką opisałem na moim blogu. We wpisie jest kilka rad co utrudnia łamanie. Możesz też rzucić okiem na to.
Savail
Kapuch, w grafice dobry nie jestem ale może spróbuję. I szczerze mowiąc trudno mi znaleźć jakiś odpowiedni program do tworzenia czcionek (darmowy). Może jakiś polecisz?

luq wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź ^^, trochę mi to przybliżyło zasady OCR i dalej będę próbował zrobić captcha nie do złamania haha.gif. Możliwe w takim razie ze moj nowy captcha pojawi się za kilka dni tongue.gif. Mam dużo materiału od was do przerobienia. Wielkie dzięki i nie przegapcie mojego nastepnego tokena tongue.gif
SHiP
@Zyx: dzięki za pdf-a ale wciąż nie rozumiem jak się on ma do użycia koloru w tym przykładzie. Tu wystarcza zmienić kazdy nieczarny piksel na biały i pozamiatane ;].

@#luq: Wybacz literówkę. Nie mówię, że ja bym się uporał bo to nie moja branża. Raczej chodziło mi o to ile by wytrzymało zabezpieczenie gdyby coś takiego zastosował jakiś duży portal międzynarodowy winksmiley.jpg typu, nie wiem, facebook. Ucięcie grubej lini dużo nie zmieni ponieważ pozostałe elementy(o ile coś zostanie) będą grube i zawsze będą się one łączyć do góry ponieważ literki są obok siebie. Jeśli chodzi o usuwanie tych cienkich lini. Tworzysz linię, obracasz ją za każdym razem o 1 stopien i sprawdzasz czy istnieje gdzieś na obrazku. Jeśli tak usuwasz. Wystarczy wybrać realny zakres długości lini powiedzmy od 100 do 50px. Przy dobrej maszynie nie powinno to trwać zbyt długo. Oczywiscie usuwać w jakiś normalny sposób(np. tylko gdy dany punkt lini otaczaja białe punkty aby nie usuwać literek. Szczerze mówiąc nie zajmowałem się tym na poważnie więc nie wiem czy to co piszę ma w ogóle sens winksmiley.jpg ale ja bym się tak do tego zabrał.

Co do falowania. Trzeba użyć zewnętrznego oprogramowania. Sądzę, że Image Magick ma coś u siebie. Sporo możesz znaleźć na stronie http://www.imagemagick.org/www/command-line-processing.html Poszukaj winksmiley.jpg

lepmajster
Moim skromnym zdaniem kapuch ma racje, co do tla.
Najlepiej aby to bylo tlo w kolorze czcionek, tzn tak jak pisal kapuch, cos w rodzaju szumu czarno-bialego.
Wtedy litery beda nadal widoczne, a botowi utrudni to zadanie.
Mysle ze kolorowe tlo i linie nie sa potrzebne, bo taki bot wystarczy ze zrobi filtracje kolorow i zostawi tylko kolor czarny, a reszta poprstu zniknie, bez wzgledu na to jak to tlo i linie bylo by zagmatwane - poprostu wymarze inne kolory niz czarny i zostaja wtedy same literki winksmiley.jpg
Najlepiej daruj sobie kolory, zostaw go czarno-bialego, a napewno bedzie trudniej zlamac.

Jak dla mnie, ocena 3.

Cos w ten desen:

Albo tak:

Zreszta pomysl #luq tez dobry, moze dodal bym troche wiecej tych "kleksow" winksmiley.jpg
Savail
Wielkie dzięki wszystkim za posty.
Dzięki waszym uwagom i poradom ulepszyłem znacznie swoją captche i oto rezultat: token

Zmiany:
- Zaokrąglone linie przeszkadzajki,
- zaokrąglona, zmieniająca grubość długość itp, gruba linia pod literami
- wprowadziłem tła z szumem (może się wydawać że są takie same, ale są inne(rozmieszczenie punkcików głównie się zmienia))
- Token jest dwukolorowy: biały i czarny
- dodałem kilka czcionek ( na ogół są wyrażne, ale jak to z tokenami bywa, czasami znajdzie się jakieś niewyraźne miejsce) Nie robiłem nowych bo nie mam do tego umiejętności i cierpliwości ;p

Moje uwagi:
- skrypt wczytuje się dość długo ale nie dam rady go skrócić (jeśli znacie jakieś nieprzeciętne porady na ten temat to byłbym wdzięczny(przeczytałem już 2 poradniki o wydajności skryptów) i zmniejszyłem nawet jakość tła tak że teraz zajmują 2x mniej pamięci
- Po cofnięciu przeglądarki kod pozostaje taki sam jak przedtem i nie wiem jak to rozwiązać. Próbowałem już z

1.  
  2. header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate");
  3. header("Expires: Sat, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");

ale nie działa

Jestem otwarty na kolejne sugestie i porady ^^, za które będę ogromnie wdzięczny.
PS. Ewentualnie można otworzyć link konkretnej captchy to token się szybciej wczyta: sam captcha
Fifi209
litery po prawej (w najnowszej wersji) zdają się być zawsze w tym samym miejscu (oś x)

Powiem, że dość fajnie Ci wyszła ta nowa wersja - w porównaniu do starej - co do wielkości liter nie każ ludziom wpisywać małych wystarczy strtolower
wiewiorek
Bez sensu - pomiędzy literami a tłem powinien być wyraźny kontrast - to nie może być tak, że kwestia utrudnienia złamania captcha jest ważniejsza od łatwości odczytania jej przez użytkownika. Captcha musi być czytelna i tyle - przykład: http://recaptcha.net/learnmore.html
Savail
@wiewiorek przesadzasz, przecież napis jest w miarę czytelny a jeśli zdarzy się że nie jest to za 2 razem będzie na pewno.
@fifi masz rację, napis i po prawej i po lewej stronie zawsze znajduję się na tej samej pozycji na osi X, tylko Y się zmienia ;p. To dlatego że gdybym zmieniał losowo pozycję na osi X, to napis często wyjeżdżałby poza obrazek
A i jeżeli oceniacie w sondzie to napiszcie swoją ocenę w poscie bo niestety musiałem kontynuować stary temat... i nie mogę wyzerować sondy
token
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.