pieto
26.07.2010, 17:35:40
Witam serdecznie,
Potrzebuję przekazać z jednego formularza do drugiego (po wykonaniu pierwszego) pliku do załadowania z
dysku lokalnego..
kiedyś z tym włączyłem ale pamiętam że nie bardzo da się problem jest z przekazaniem wartosci do po FILE,
ktoś ma jakichś pomysł ?
p.s.
Generalnie chodzi mi sprawdzenie czy gość jest zalogowany, ale dopiero po wskazaniu pliku ..
z góry dzięki
muk4
26.07.2010, 18:01:04
A nie możesz zapisać tablicy $_FILES do sesji?
pieto
26.07.2010, 20:46:00
to nic nie daje..
nie można potem pobrać pliku z dysku,
muk4
27.07.2010, 10:48:00
Nie wiem jak wygląda twój kod ale ja zrobiłem tak:
<?php
//plik form.php
<form enctype="multipart/form-data" action="form2.php" method="post">
<table>
<tr>
<td>Plik:<input type="file" name="plik" /></td>
</tr>
<tr><td><input type="submit" name="submit"/></td></tr>
</table>
</form>
EOT;
?>
<?php
//plik form2.php
if(!isset($_POST['submit'])){ <form action="form2.php" method="post" >
Imię:<input type="text" name="imie" />
<input type="submit" name="submit" />
</form>
EOT;
} else {
}
?>
Działa na 2 formularze.
pieto
3.08.2010, 20:19:25
"Działa na 2 formularze." ?
jak to .. widzę że wysyłasz z jednego formularza po czym bezpośrednio ładujesz plik.
Potrzebuje przekazać plik z pierwszego formularza do drugiego formularza, a po wykonaniu drugiego formularza
wysyłał plik (który był wskazany w pierwszym formularzu).
Cytat
Potrzebuję przekazać z jednego formularza do drugiego (po wykonaniu pierwszego) pliku do załadowania z
dysku lokalnego..
Zapisz sobie gdzieś ten plik na serwerze pod losową nazwą, po wysłaniu pierwszego, a w drugim formularzu przekaż tylko jego nazwę.
pieto
3.08.2010, 20:44:20
niby tak,
boje się tylko aby nikt nie zapchał mi łącza,
dlatego wolałbym najpierw sprawdzić czy koleś jest uprawniony i dopiero potem wysłać
ale też aby sprawdzenie odbyło się w drugim kroku - czyli wykonaniu drugie formularza...
Zastanawiam się także dlaczego czy jest sposób aby to przepchać po sesji
(przzekazanie tablicy $_FILES do $_SESION) nie skutkuje - widać wartości ale pliku nie idzie załadować)
Bo trzeba go najpierw odczytać i dopiero potem możesz wepchnąć. Miałem coś podobnego na myśli, ale...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.