Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena strony/projektu
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
dg2001
Witam, proszę o waszą fachową ocenę projektu. Jak zaznaczam jest to projekt nowej strony firmowej.

Strona pod adresem: http://kapital.zurs.pl

Strona ma być prosta i czytelna z względu na typ osób odwiedzających ją (czyli osoby niepełnosprawne, słabo widzące (nie ślepe!) itd...).
Może dacie jakieś rady jak rozwijać dalej projekt.

I tak wiem ze konkurencja ma lepsze strony, ale na tym mi nie zależy aby ona przyciągała grafiką.
askone
Hej

Zauważyłem jeden błąd. Dotyczy on procedury odpowiedzialnej za zwiększanie i zmniejszanie tekstu. Procedura testowa:
  • zwiększ tekst - 110% (zakładam, że zwiększasz wielkość co 10%)
  • zwiększ tekst - 120%
  • zwiększ tekst - 130%
  • normalny tekst - 100%
  • zmniejsz tekst - 120% - powinno być 90%

Procedura zmniejszająca korzysta z zapisanej informacji o powiększonej czcionce, mimo iż wcześniej wielkość czcionki została zresetowana do 100%. smile.gif

Pozdrawiam
dg2001
Wiem że ten skrypt lekko fiksuje, ale w ostatecznej wersji będzie poprawiony, o błędzie wiem i znam go. Ale dzięki za przypomnienie, dopisałem go do listy do naprawy winksmiley.jpg
gszesiek
Jak na stronę dla "słabo widzących" to jest mało czytelna. Tekst mały. Zlewa się. Zdjęcia hoteli zbyt małe, nic nie widać. Tekst podziel akapitami, bo tak napisany, nie zachęca do dalszego czytania. Sonda beznadziejna (fajna, super - dodaj jeszcze świetna, wyczesana, cool). W jakim celu dodałeś sondę?
Gerwazy
ten generator pdf fajna sprawa. Też takie coś chyba zainstaluję na stronie winksmiley.jpg
dg2001
Cytat(gszesiek @ 29.07.2010, 14:59:03 ) *
Jak na stronę dla "słabo widzących" to jest mało czytelna. Tekst mały. Zlewa się. Zdjęcia hoteli zbyt małe, nic nie widać. Tekst podziel akapitami, bo tak napisany, nie zachęca do dalszego czytania. Sonda beznadziejna (fajna, super - dodaj jeszcze świetna, wyczesana, cool). W jakim celu dodałeś sondę?

Nie jest to jeszcze storna finalna, wiec każde uwagi mile widziane, a że dla słabo widzących to był przykład, głównie ma być przeznaczona dla osób powyżej 40 roku życia i wiecej... ale popracuje nad tym

Zdjęcia są małe i nie hoteli a ośrodków winksmiley.jpg i będą się powiększać nie ma jeszcze galerii podłożonej.

"Tekst podziel akapitami..." w sensie gdzie?

Sonda jest dla przykładu ehhh... nie bede komentował
SHiP
Dziura XSS - http://kapital.zurs.pl/?s=lista&r=%22%...3)%3C/script%3E
Kujski
To i ja się dołączę do oceny

Jak dla mnie rozwijane menu zlewa się z paskiem pod, który zawiera miniaturki zdjęć - jest to bardzo nieprzyjemne odczucie ponieważ kolorystyka jest ta sama i wszystko się zlewa (trzeba skupić dużo uwagi żeby dostrzec różnicę).

Druga sprawa to tytuły nowych wiadomości - powinny być moim zdaniem nieco większe i pogrubione - inaczej zlewają się z całością.

Trzecia jaka przychodzi mi na myśl to opisy ośrodków - teksty są bardzo obszerne i następują praktycznie jeden po drugim - pomyśl nad zastosowaniem jakiś odstępów między akapitami. Dolna część opisu gdzie stosujesz kolorystykę red-green-red jest mało czytelna i nie bardzo rozumiem po co zastosowana

To tyle
thomson89
Nagłówki, np.
Kod
» Nowe usługi świadczone przez Przychodnię PROFIMED!

Pogrubione być powinny.

Twój skrypt który z gracją powiększa twe teksty winien pamiętać jak powiększyłem, i moje powiększenie na każdej stronie pokazywać.

Rozsuwane menu które więcej ukazać może i ukazuje jak na twej stronie, zlewa się z obrazkami które są pod nim.

Mam nadzieję iż uzupełnisz ów serwis treścią zawczasu.

Kolory strony dobrane ładnie i prezentują godnie twą prace.

Twe wysiłki opłaciły się, gdyż strona jest przyjazna i czytelna dla przyszłych twych gości.

dg2001
Cytat

Dzięki za znalezienie dziury smile.gif poprawię jutro, znalazałem san jedną przy dodawaniu komentów, nie filtrował wiadomości pod względem dodania skryptów winksmiley.jpg ktoś chciał zrobić mi kawał biggrin.gif ale i tak komenty trzeba aktywować tongue.gif

@Kujski
Zmieniłem kolorystykę menu, wydaje mi się że już się nie będzie zlewać, ale proszę o ocenę.
Poprawiłem również sposób wyświetlania opisu ośrodków, zwiększyłem odstępy między blokami, jak również dodałem mały odstęp między liniami tekstu, tytuł wiadomości zrobiłem większy i pogrubiony, a w samym tekście newsa dodałem odstępy między liniami.

@thomson89
Co do powiększania tektu, tak masz rację, skrypt powinien pamiętać o tym, jak przechodzisz na kolejną stronę, poprawię.
Co do menu, tak jak wyżej pisałem pozmieniam kolorystykę, aby się nie zlewała, tekstów na stronie będzie wiecej, jak wcześniej pisałem nie jest to wersja finalna, obecnie dodaje teksty, dzięki za opinie.

Jeszcze zastanawiam się nad drugą odmianą serwisu, gdzie wersja kolorystyczna jest całkiem odmienna, gdyż ostatnio oglądałem strony www urządów miasta, urzędów pracy, a oni muszą mieć strone przygotowaną dla osób słabowidzących idt, nie wiem czy widzieliście taką opcje na tych stronach, a i dodałem możliwość pobrania mówiącej przeglądarki internetowej, fajna rzecz.

Dzięki jeszcze raz za opinie smile.gif

Cytat(SHiP @ 31.07.2010, 00:53:14 ) *

Załatane winksmiley.jpg znalazłem jeszcze inny błąd SQL Injection sciana.gif ale nie powiem gdzie tongue.gif
thomson89
W menu już lepiej. Typografia na stronie też nieźle poprawiona.

Jeszcze zapamiętywanie powiększenia.
dg2001
Dodałem galerię w kartach ośrodka, myślę że się dobrze prezentuje.

Walczę jeszcze z tym zapamiętywaniem stanu powiększenia strony sciana.gif
askone
Cytat(dg2001 @ 4.08.2010, 14:01:43 ) *
Dodałem galerię w kartach ośrodka, myślę że się dobrze prezentuje.

Walczę jeszcze z tym zapamiętywaniem stanu powiększenia strony sciana.gif

Hej

Może to pomoże smile.gif

1. $('a.fontReset').click(function () {
  2. elm.css({'fontSize' : reset});
  3. size = reset;
  4. });

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.