Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod "Loteria"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos809
Witam,
Mam pomysł na loterię. Chcę zrobić taki modułek dla stron na CMS JPortal, który by dawał możliwość użytkownikowi kupienia losu za wirtualne pieniądze lub realne(płatność sms itp.). Więc tak, mam już ogólnie całość, czyli wysyłanie kuponów czy losów itp. ogólnie cały jest. Ale chcę dodać takie coś żeby moduł pokazywał kto wygrał w dniu losowania a nie prowadzący loterię wybierał kumpla, bo go lubi. Chciałem użyć do tego funkcji Rand, ale coś mi nie wyszło i wyskakuje błąd. Na początek chciałem zrobić, żeby maksymalna liczba była pobierana z bazy(ilość rekordów) ale wychodzi błąd.

Mój kod:
  1. <?php
  2.  
  3. global $u;
  4.  
  5. $z="SELECT * FROM loteria";
  6. $w=mysql_query($z);
  7.  
  8. echo rand(0, $u);
  9. ?>

A wyskakuje mi takie coś:

1. Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\Program Files\WebServ\httpd-users\jp2\hm.php on line 7

od razu mówię, bazę utworzyłem i mam w niej 5 rekordów więc nie popsułem nic z bazą

Z góry dziękuję za każdą pomoc! ;D
Fifi209
  1.  
  2. $sql = mysql_fetch_assoc(mysql_query('SELECT count(*) as `count` FROM loteria'));
  3. $ile = $sql['count'];
kamilos809
fifi209, nie pomógł twój sposób, dalej jest dokładnie ten sam błąd. Zaraz zobaczę na czymś innym bo może WebServ ma jakieś błędy czy coś....
Fifi209
Zapytam, gdzie masz połączenie z bazą?
kamilos809
Przepraszam kolego, wszystko działa tylko WebServ coś ześwirował i nie odpalał zapytań winksmiley.jpg

Temat uważam za zamknięty biggrin.gif

Ehh... jednak koniec mojej robotki... uzyłem starego dobrego wujka google i pomógł ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.