Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarzadzanie biurem turystycznym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DAriusz
Witam

W ramach realizacji mojej pracy licencjackiej wykonuje system zarzadzania biurem turystycznym. Mam problem z napisanie skryptu w php odnosnie zlicznia poszczegolnych zagadnien.np klient po zalogowaniu wybiera jakis hotel i ma do wyboru kilka opcji - pokoj jednoosobowy w hotelu, dwuosobowy, piecio itd, bez posilko, obiadokolacja, wszystkie posilki, korzystanie z basenu, z kortow, rezygnacja z tego typu atrakcji .To wszystko ma przypisana okreslona cena.W jaki sposob mam to zliczac.Bardzo prosze o fragment kodu albo o wskazowki.

Z gory serdecznie dziekuje

Pozdrowienia
scanner
Ale co Ty chcesz zliczac?
Ilosc pokoi czy cenę zamówienia?
patrycjusz
hey smile.gif
tak sobie pomyślałem co tam spróbuje pomoć,
ja bym kombinował z bazką w ten sposób
Kategorie Pokoi
IDKatPokoju[int] | NazwaKat [char] | Opis [text] //wielkosc pola opis uzalezniona od wielkosci opisu,
Pokoje
IDPokoju [int] | IDKatPokoju [int] | NrPokoju [int]
Rezerwacja_Pokoii
IDRezerwacji [int] | IDPokoju [int] | IDUser [int] | DataOd [datatime] | DataDo [datatime]
Uzytkownicy_Goscie
IDUser [int] | Imie [char] | Nazwisko [char] | Adres_Zam [varchar] // i co tam jeszcze potrzebujemy aby uzytkownika uwiarygodnic winksmiley.jpg
Oczywiście jest to napisane tak na szybciora tongue.gif ale idea chyba słuszna smile.gif
Pozdro
P.S. jakby co pisz smile.gif
e4you
jak dobrze pamiętam sumuje sie w mysql za pomoca SUM(); ale nie jestem pewny to oczywiscie jeżeli chodzi o zliczanie wartości danej uslugi turystycznej. Dodajesz odpowiednie ceny z pol i wyśwetlasz wynik i to wszystko.

jezeli ilość uslugo to daną uslugę którą wybierze klient laduj do tabeli potem zliczaj te uslugi wedlug ID np klienta...

jeżeli nie to chodzi to sory
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.