duch4ever
25.08.2010, 12:21:29
Witam, jest jakiś sposób na zabezpieczenie swoich skryptów przed powielaniem? Chciałbym udostępniać skrypt na jedną domenę, w jaki sposób zabezpieczyć skrypt aby nie można go było po prostu skopiować?
Nie chcę robić jakiejś autoryzacji na moim serwerze bo padnie i wszystkie skrypty w tym czasie będą bezużyteczne. Coś prostszego ale w miarę skutecznego istnieje? Pozdrawiam
Gryf
25.08.2010, 12:57:37
duch4ever
25.08.2010, 14:13:54
Dzięki, z tego co przeczytałem skrypt zostanie zaszyfrowany ale można go będzie skopiować i rozpowszechniać ale bez możliwości edycji?
A jest sposób aby powiadomić mnie kiedy skrypt zostanie uruchomiony pod inną domeną niż wskazana w skrypcie?
thomson89
25.08.2010, 14:20:19
Załaduj wszystko do funkcji, a w funkcji wymagaj podania tokena lub hasła które skrypt miałby gdzieś zapisane i sprawdzałby czy podane dane się zgadzają.
duch4ever
25.08.2010, 14:30:07
Ale jeśli będzie to w skrypcie zapisane to będzie można to łatwo zmienić

Myślałem o jakiejś autoryzacji że jeśli mój serwer odpowiada to sprawdza hasło, jeśli nie odpowiada to pomija ale przy każdym wywołaniu sprawdza. Ale to pewnie też da się obejść. Chyba szyfrowanie najlepsze.
Asmox
25.08.2010, 14:49:39
Z serwera nie ma jak go po prostu ściągnąć. Przy wpisaniu adresu skryptu php po prostu się on wykona, natomiast do przeglądarki nie trafi jego zawartość, tylko ewentualnie jakieś echo. Chociaż tak naprawdę to powinno się dać .htaccess i denied from all czy coś takiego i już nikt nie wejdzie. Dodaj do tego jakieś hasło na FTP z dużą ilością znaków i będzie git.
Ale jeżeli wrzucasz na darmowy hosting swoje skrypty, to licz się z tym, że stają się one własnością serwisu.
duch4ever
25.08.2010, 15:04:27
Wiem że się wykona, jest napisany i idzie na sell na jedną domenę i chce zabezpieczyć przed rozpowszechnianiem...
thomson89
25.08.2010, 15:13:17
Jeżeli idzie na sell, to już masz po skrypcie. Chyba że ty pilnujesz domeny. Ale jeżeli ktoś inny pilnuje domeny to ma dostęp całkowity do twojego pliku i może sobie pousuwać co mu się rzewnie spodoba.
Babcia@Stefa
25.08.2010, 17:53:42
Jeżeli ktoś inny ma także dostęp do serwera to niema jak zabezpieczyć.
Tak poza tym to... nie słyszałeś o Open Source? windziarz

-- WebNuLL
krispak
25.08.2010, 18:19:25
Cytat(duch4ever @ 25.08.2010, 15:13:54 )

Dzięki, z tego co przeczytałem skrypt zostanie zaszyfrowany ale można go będzie skopiować i rozpowszechniać ale bez możliwości edycji?
W Ioncube(jest platny) masz opcje przypisywania do domeny, adresu ip a nawet mac.
Takze jak przypiszesz domene do skryptu to nie uruchomisz go pod inna domena niz wskazana, a i przy okazji zaszyfrujesz zrodla.
Tak w ogole podobny temat byl juz gdzies tu na forum poruszany dosyc szeroko..
Pozdrawiam
duch4ever
25.08.2010, 18:31:58
Dzięki za wszystkie informacje, chodzi o zabezpieczanie przed amatorami więc nie musi to być coś mega. Pokombinuje coś może jakiś ciekawy pomysł mi wpadnie do głowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.