Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spamboty, jak temu zaradzić?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos809
Witajcie,
Z góry przepraszam, że tak szybko piszę następny temat, ale poruszył mnie wcześniejszy tego użytkownika, co mu bot czy coś zjadło 15 GB transferu w 4 h.
Ja mam inne pytanie:
Czy możliwe są spamboty, ale takie, żeby spamowały, tzn. dodawały zgłoszenia w rejestracji, bo po prostu mam dzień w dzień na rano 39 tych samych zgłoszeń w rejestracji ale nie takich zwykłych tylko typu: "sjbdibfvi" itp. chociaż zawsze te same. W shoutboxie mam podobnie bo dodaje się takie coś, jak "djhcbshvcb s hsfd vhdsciulsvls vhksdv sdvhskb " po 100 takich dziennie. Czy idzie temu jakoś zaradzić?
Oczywiście mowa to o systemie JPortal smile.gif
Oprócz banu na IP bo po prostu coś takiego jak zapisy tego nie wykrywa... musiał bym zmieniać całą strukturę, a to by trochę potrwało, a nie wiem nawet czy by pomogło
CuteOne
Poczytaj o blokowaniu spambotów poprzez .htaccess - Google
a do rejestracji, chata itp. dodawaj captche smile.gif
czachor
IMO captcha jest zła: http://www.webaudit.pl/blog/2006/captcha-nie-uzywaj/
We wszystkich systemach jakie stworzyłem implementowałem prosty input z pytaniem: "podaj odpowiedź: dwa plus trzy = ?" - żaden bot jeszcze mi tego nie przeskoczył, captcha'ę - która była wcześniej - bardzo często.
kamilos809
Wielkie dzięki chłopaki smile.gif
fleshgrinder
a korzystal ktos moze z Sblam lub podobnych rozwiazan?
Pilsener
Ja korzystałem + zabezpieczenia skryptowe. Żaden adder się nie przedarł, ale na dedykowane i inteligentne spamiarki nie ma rady, to jak walka z wiatrakami, trzeba po prostu często aktualizować filtry i zmieniać zabezpieczenia, by podrożyć koszty spamu, co czyni go nieopłacalnym.
thek
Tak. Ja korzystam. Nie mogę narzekać na skuteczność. Co prawda idzie to przez zewnętrzny serwer i masz wgląd do choćby tego co się dzieje/co wysyłają userzy (jeśli to dane prywatne, to sytuacja jest problematyczna), ale skuteczność narzędzia jest dosyć duża. Na tyle, że z niego korzysta kilka trochę większych portali. W tym porównywalny pod względem statystyk do php.pl, di.com.pl

Na razie wpadły do prawidłowych nieliczne spamy. I to tylko dlatego, że nie dałem maksymalnego poziomu rygorystyczności. Jeśli chodzi o wpadnięcie prawidłowego do spamu, jeszcze się nie zdarzyło. Tak więc na skuteczność na razie nie narzekam. Jedna wpadka co kilka miesięcy na serwisach które obsługuję to i tak mało. przy czym ja mieszam trochę przy zabezpieczeniach i zazwyczaj nakładają się ich działania potęgując swoją skuteczność. Ale trudno by Ci ktoś dal swoje własne, bo po co ułatwiać zadanie spamerom? Najlepsze zabezpieczenia to takie, o których spamerzy nie mają pojęcia, że istnieją winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.