Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie trzymać sesje?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dareckiphp
Kumpel gdzieś znalazł w mądrych książkach, że najlepiej trzymać sesje + ich zmienne w tabeli a nie w plikach (standardowo).
Dlaczego, otóż podobno jest to zalecane w systemach typu Linux i jest znacznie szybsze, nie mówiąc nic już o super bezpieczeństwie.
Jakie macie na ten temat zdanie bo ja zgłupiałem. Gdzie najlepiej trzymać zmienne sesyjne i sesje, w plikach czy w tabeli np. mysql?
Bora
jest to obojętne i taksamo bezpieczne.
Co do prędkości pliki są zawsze troszke szybsze (ale jest to tak mała różnica że wrecz nieodczuwalna). przechowywanie w bazie mysql pozwala np na dodawanie pól do tabeli albo liczenie osób online. Wybór zależy od ciebie , a używając plików działa tak samo sprawnie wiec jeżeli nie potrzebujesz jakiś dodatkowych opcji zostań przy plikach.
Bakus
Wedle mnie znacznie szybciej będzie napisać i obsłużyć sesje w mysql'u... Nio bo wyobraśmy sobie chociażby, że stronę odwiedza naraz kilkunastu userów, którzy przechowują kilkanaście sporawych zmiennych w sesji...
Już w tym momencie system zaczyna działać wolno...
Chociaż największym błędem było by przechowywanie wszystkich sesji w jednym pliku... ja np. nie wyobrażan sobie takiego rozwiązania...
Mówiąc krótko i zwięźle... jestem jak najbardziej za mysql'em... o ile rzecz jasna wykorzystanie mechanizmów php nie wchodzi w drogę... (w końcu po co wyważać otwarte drzwi... questionmark.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.