Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [tekst] Do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
splatch
Proszę o ocenienie tekstu znajdującego się pod adresem:
http://splatch.desk.pl/on/a/tekst/pobieranie.html
kszychu
Od razu się przyznam, że przeczytałem tylko pierwszy akapit i już on wzbudził moje kontrowersje.
Po pierwsze: dlaczego śmieszne w "polskich warunkach" jest używanie wbudowanych w edytory modułów ftp a nie jest śmieszne pisanie oddzielnego uploadu kożystającego z ftp w php. Przyznam, że sam moduł jako taki jest dość ciekawy (mówię o pomyśle, bo w kod się nie wgłębiałem), to kożystanie z niego jako zamiennika dla wbudowanych uploadów jest troszkę uciążliwe.
Po drugie: na żadnym z serwerów, którymi administruję (a jest ich trochę) nie udostępniam połączenia ftp, a jedynie scp...
scanner
Cytat
Przy tworzeniu stron bardzo ważne są aktualizacje. Niektóre edytory mają wbudowane funkcje, które umożliwiają edycję pliku znajdującego się na serwerze. Niestety w polskich warunkach jest to po prostu śmieszne.

No chyba kpisz człowieku... Używałem klientów ftp wbudowanych w Pająćzka, w Dreamweavera i używam "Remote Site Access" w Dreamveaverze. Nie uważam tego za śmieszne.

jełśi ktoś będzie na localhoście stawiac skrypt php uploadujący pliki ftp'em na serwer i zamiast zrobić proste < f5 > w TC czy MC bedzie odpalał przeglądarkę WWW to już współczuję jego dzieciom...
splatch
Chodziło mi o modemy. Nie każdy ma stałe połączenie, a tak otwiera przeglądarkę, wpisuje adres, wypełnia formularz, sprawdza i rozłącza się. Oczywiście to zależy od punktu widzenia.
Mnie jeszcze nie stać na stały dostęp do internetu.

Poważnie myślałem, że będziecie mieli jakieś uwagi co do kodu a nie zawali miejsca w postaci wstępu do tekstu.

Niemniej oznajmiam, że krytykę przyjąłem smile.gif. Następnym razem wezmę pod uwagę brać ze stałym dostępem do internetu.
MarcinJarek
Pozwolicie, że wezmę udziałsmile.gif

Ogolnie skrypt jest OK, ale jak ktos ma modem i np. ma lacze na darmowym serwerze (np. lycos) to wiecej czasu zajmie zanim przegra plik/katalog niż sie polaczy z serwerem.
scanner
Cytat
Chodziło mi o modemy. Nie każdy ma stałe połączenie, a tak otwiera przeglądarkę, wpisuje adres, wypełnia formularz, sprawdza i rozłącza się.
I tak wywołanie połączenia ftp w TotalCommanderze jest wygodniejsze. Tak samo jak uzywanie wbudowanych w edytory klientów FTP.
splatch
Dobra, przyznam się, nie wiedziałem jak pokazać wykorzystanie funkcji ftp smile.gif.
scanner
No to Ci podpowiem smile.gif

Napiusz artykuł, który pokaże, jak przygotować skrypt, który co okreslony czas (wywołanie ręczne lub cron) wykona kopię istniejacego site'u na serwerze bacupowym.
Wymagania skryptu:

- możliwość wywołania z crona
- możłiwosc wywołania ręcznie (link na stronie)
- połaczenie ze zdalnym serwerem
- kopia okreslonego kataloguina serwerze bacupowym
- sprawdzaie md5_file() - jełsi taka sama, pomijamy kopiowanie
- upcja "usuwaj nieistniejące pliki/katalogi" - jesli skasuję coś na masterze - czy powinno się tez skasowac na slave.
- kopiowanie wsteczne - przywrócenia z kopii
- możłiwosć zrobienia okreslonej liczny kopii ustawionych w katalogach "backup_XX" gdzie XX to numer kopii - w myśl zasady:
"jełsi robimy kopię XX+1" usuń kopię 00 i przenumeruj o jeden w dół wszystkie pozostałe.

Uff... wystarczy...
splatch
To jest już temat na bardziej obszerny artykuł. Zrobi się smile.gif.
scanner
A jeśłi art i podane kody będza na odpowiednim poziomie, chętnie opublikuję go na naszym wortalu.
splatch
Muszę oddać tekst w ciągu 3 dni do naczelnego, jak się wyrobię to dam go jeszcze do oceny. W każdym razie dzięki za podsunięcie pomysłu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.