Cytat(Theqos @ 26.10.2010, 08:44:35 )

Nie wiem jaka jest twoja motywacja do nauki programowania, bo narazie nie wiesz czy chcesz programować czy zajmować się grafiką. Czyli jakiś webmaster, agencja reklamowa i te sprawy? Prawdopodobnie studia informatyczne to będzie dla ciebie strata czasu. Oczywiście nie mówie, żebyś nie szedł. Studia to fajny okres i ciężko bez papierka, ale zastanów się nad kierunkiem. Przydatność tego co uczą dla webmajstra jest raczej minimalna. Ale, że jeszcze jesteś młody i niezdecydowany to musisz trochę posmakować prawdziwego programowania i prawdziwego tworzenia grafiki. Z tym drugim ci nie pomogę, bo się nie znam. Jeśli chodzi o programowanie, to jak znasz dobrze angielski polecam wykłady ze wstępu do programowania z jakiś dobrych uczelni. Na YouTubie są takie z MIT, Stanforda i jeszcze paru innych, dla osób, które jeszcze nie wiedzą czy chcą zostać programistami. Jak nie znasz angielskiego to wypożycz/kup jakieś książki ze wstępu do programowania. Język nie jest ważny, nauką składni możesz się tylko znudzić i nie załapiesz esencji programowania. Po prostu zdaj się na jakiś prawdziwych pedagogów, a nie czytaj manuala o PHP >< Na to przyjdzie jeszcze czas. Dowiedź się najpierw co cię interesuje, pobróbuj paru rzeczy. Tylko skupiaj się na esencji, a nie jakiś akronimach.
Dzięki wielkie za tak długą wypowiedź

Ja posiadam aktualnie knigę:
http://helion.pl/ksiazki/php6_i_mysql_5_dy...lman,ph6ms5.htmPrzejrzałem tak z grubsza co w niej jest i powiem szczerze że naprawdę są fajne tematy poruszane.
Pytanie grafika czy programowanie jest pytaniem na które chyba każdy niezdecydowany webmaster powinien sobie odpowiedzieć. Ja powiem szczerze artystą to nie jestem więc moje prace graficzne potrzebowały by dużo czasu by dorównać konkurencji. Zaś kod html w opinii jednej z osób z forum wygląda naprawdę nieźle. Mówię narazie o html i css.
Aktualnie współpracuję z jedną agencją internetową, robiąc różne poprawki w html i css oraz kodując całe szablony lecz niestety taki stan rzeczy długo nie potrwa. Nadciąga lawina zdolnych młodych dzieciaków które wiedzę przyswajają jak gąbka wodę. Więc chciałbym trochę poduczyć się czegoś nowego.
Co do książki tzw lanie wody o PHP to nie wiem czy taką dostanę ;D Raczej większość książek o PHP jak jest wydawana w celu by nauczyć odbiorcę tego języka a nie poinformować do czego służy i jak wygląda.