Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dalsza nauka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pietrov8
Witam.

Jestem koderem html/css/js. I teraz zbliża się matura a po maturze 4 miechy przerwy przed studiami. Chciałbym wypełnić ten czas dość pożytecznie. Oczywiście wakacyje itp planuje winksmiley.jpg. Więc tak html i css mam opanowane w stopniu dobrym, jquery w stopniu średnim i teraz chciałbym się dokształcić. Jaki język polecacie i jakie źródła. A może grafika??

Z góry dzięki za propozycje.
nowofresh
Grafika. Nie, nie, nie !

Zamiast od 4 lat się uczyć PHP czy C to się uczę durnej grafiki 2D i 3D. Teraz tego żałuję bo moi koledzy znają conajmiej PHP, C++, Python, DirectX, Pascal w 3 Gimnazjum. Mam też kolegę co zna C++ i LUA a chodzi do 6 klasy...

Programista szybciej opanuje PHOTSHOP'a niż grafik języki...
Wiem to z doświadczenia.

Ucz się PHP smile.gif.
Najlepiej z Manuala, gdyż tam jest wszystko wyjaśnione.
Wicepsik
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 20:11:31 ) *
Grafika. Nie, nie, nie !

Czemu nie?

Zamiast od 4 lat się uczyć PHP czy C to się uczę durnej grafiki 2D i 3D. Teraz tego żałuję bo moi koledzy znają conajmiej PHP, C++, Python, DirectX, Pascal w 3 Gimnazjum. Mam też kolegę co zna C++ i LUA a chodzi do 6 klasy...

Ilość nie znaczy jakość. W szkole uczą tylko podstaw.. też mogłeś od 4 lat we własnym zakresie uczyć się od 4 lat php i innych języków.

Mam też kolegę co zna C++ i LUA a chodzi do 6 klasy...

tibia? biggrin.gif

Programista szybciej opanuje PHOTSHOP'a niż grafik języki...

Programista to programista, grafik to grafik. (prawie) nikt nie szuka osoby do pracy, która musi znać się na grafice i programowaniu..

Cytat(pietrov8 @ 25.10.2010, 20:09:34 ) *
Jaki język polecacie i jakie źródła. A może grafika??

Zadaj sobie pytanie: Co mnie bardziej interesuje?
nowofresh
Mnie interesuje programowanie ale nie chce się /ciach/ z grafikami...

Kolego. Photshop'a znam z własnego zakresu.
Crozin
@nowofresh: Właśnie w tej chwili prowadzisz wątek, w którym jednym z Twoich pytań było jak działają instrukcje warunkowe(!) i czy z manuala da się uczyć. Więc może lepiej jeszcze się nie wypowiadaj na takie tematy.

Cytat
Czemu nie?
Ponieważ grafika i programowanie to dziedziny wymagające skrajnie odmiennych predyspozycji i jest bardzo niewiele osób, które są w stanie łączyć te dziedziny na jakimś znośnym poziomie, a o "klasie" to już naprawdę w nielicznych przypadkach można mówić.
nowofresh
np. ja party.gif . Hehe.

Znam 2D, 3D, HTML, CSS, AJAX.
Diwi
Z doświadczenia zdecydowanie odradzam uczenia się PHP jako pierwszego języka programowania, wyrabia złe nawyki, które potem odbijają się gdy zabierasz się za inne języki.
nowofresh
C++ jest cholernie trudne do opanowania.
nospor
Cytat
C++ jest cholernie trudne do opanowania.

@nowofresh zacytuję ci tekst, który w tym temacie już padł:
Cytat
@nowofresh: Właśnie w tej chwili prowadzisz wątek, w którym jednym z Twoich pytań było jak działają instrukcje warunkowe(!) i czy z manuala da się uczyć. Więc może lepiej jeszcze się nie wypowiadaj na takie tematy.

I się do tego zastosuj.
Mephistofeles
Nie zgodzę się z tym, że PHP wyrabia złe nawyki, imho złe nawyki wyrabiają się poprzez złe książki, kursy i inne tutoriale z epoki kamienia, a najbardziej przez programowanie z wyłączonym mózgiem.

A co do grafiki, ja lubię modelować obiekty (akurat statki kosmiczne, z "przymusu", co wyjaśniam dalej) w Mayi, zajmuje się też moddingiem Homeworld 2. Człowiek z natury jest dosyć uniwersalny, warto spróbować wszystkiego.

@nowofresh
Fajnie, że znasz AJAX, ale powinieneś znać też JS, bo Ajaxem bez niego to sobie możesz najwyżej naczynia umyć. I ciężko mi sobie wyobrazić pojęcie "znam 2D". Co znasz? Obsługę programu? Photoshopa? Gimpa?
nowofresh
2+UP. Człowieku. Ludzie tworzą coś dopiero po 4 latach nauki w C++ !
Powtarzam. Nauki, teorii.
nospor
Cytat
A ty po 4 latach zaczniesz tworzyć "cos" w php. Czy to znaczy ze php jest trudne?
Sorki, że się tak ciebie czepiam, ale pokazałeś nam dzisiaj, że jeszcze nie jesteś na etapie mówienia czy coś jest trudne czy nie, czy jakaś ksiązka jest źle napisana czy nie.

Znam ludzi co tworzą coś w c++ po dwóch latach nauki. I nie jest to HELLO WORLD

W PHP też się nie napisze porządnej aplikacji po roku nauki. Każdy język wymaga teorii i doświadczenia
Crozin
Cytat
Fajnie, że znasz AJAX, ale powinieneś znać też JS, bo Ajaxem bez niego to sobie możesz najwyżej naczynia umyć.
AJAX to JS, a konkretniej to jedna klasa (taka jak String, TableHTMLElement, Date czy Math) spośród wielu w standardowej bibliotece JS. Zresztą... osoby, które twierdzą, że "programują w AJAXie" to w 99% Ci, którzy potrafią tylko $.ajax(...);

Cytat
Raz już pisałem. Raz już mnie powtarzano, dalej nie pomogło, więc:
Nie kompromituj się takimi bzdurami.
nowofresh
Cytat
12-letni Alec Miller otrzymał od Fundacji Mozilla 3 tys. dolarów nagrody za odnalezienie krytycznej luki bezpieczeństwa w przeglądarce internetowej Firefox.

Jak podaje San Jose Mercury News, 12-letni tropiciel luk bezpieczeństwa zainteresował się przeglądarką Firefox, a właściwie jej dziurami, jak tylko fundacja Mozilla zwiększyła nagrodę pieniężną z 500 do 3 tysięcy dolarów za odnalezienie luki bezpieczeństwa, która okaże się krytyczną. Co ciekawe, jak przekonuje mama chłopaka - Elissa Miller, jej syn jest "wirtualnym" samoukiem, uczącym się przede wszystkim z internetu, w dodatku z własnej inicjatywy. Nie ma co ukrywać, rośnie nam nowy geniusz technicznego świata.
nospor
Dział newsów piętro wyżej.
Jeśli zaś news co nam tu dales mial czemus sluzyc w tym temacie, to weź rozwiń myśl
Daiquiri
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 21:17:21 ) *
Wybacz, ale co Ty możesz o tym wiedzieć? Słyszałeś od kolegów? Proszę Cię...

Co do pytania autora: Zawsze możesz "popróbować" wszystkiego. Siądź trochę do grafiki, trochę do kodowania. Jeżeli w pewnym momencie będziesz preferował coś zakodować zamiast zająć się grafiką lub odwrotnie - sprawa stanie się jasna smile.gif.
pietrov8
Widzę niezła dyskusja się wywiązała winksmiley.jpg

Myślę jednak by zainwestować trochę w PHP. Jakąś książkę lub video tutorial. Lecz narazie się zdecydować nie mogę. Tyle tego na rynku...
skowron-line
@nospor, moja magiczna kula podpowiada mi że chodzi o
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 19:11:31 ) *
Najlepiej z Manuala

Cytat
uczącym się przede wszystkim z internetu

Manual jest w internecie smile.gif 12 kolega uczy się z internetu więc jest to kontrargument dla @crozina smile.gif

dziękuje oklaski są zbędne.
Theqos
Zainwestuj w matematykę bo odpadniesz na pierwszym semestrze.
pietrov8
Cytat(Theqos @ 26.10.2010, 07:49:59 ) *

Zgodzę się z Tobą.

Lecz w okres pomiędzy maturami a studiami chciałbym się podszkolić z jakiegoś języka programistycznego. Chciałbym poznać chociaż podstawy...
Theqos
Nie wiem jaka jest twoja motywacja do nauki programowania, bo narazie nie wiesz czy chcesz programować czy zajmować się grafiką. Czyli jakiś webmaster, agencja reklamowa i te sprawy? Prawdopodobnie studia informatyczne to będzie dla ciebie strata czasu. Oczywiście nie mówie, żebyś nie szedł. Studia to fajny okres i ciężko bez papierka, ale zastanów się nad kierunkiem. Przydatność tego co uczą dla webmajstra jest raczej minimalna. Ale, że jeszcze jesteś młody i niezdecydowany to musisz trochę posmakować prawdziwego programowania i prawdziwego tworzenia grafiki. Z tym drugim ci nie pomogę, bo się nie znam. Jeśli chodzi o programowanie, to jak znasz dobrze angielski polecam wykłady ze wstępu do programowania z jakiś dobrych uczelni. Na YouTubie są takie z MIT, Stanforda i jeszcze paru innych, dla osób, które jeszcze nie wiedzą czy chcą zostać programistami. Jak nie znasz angielskiego to wypożycz/kup jakieś książki ze wstępu do programowania. Język nie jest ważny, nauką składni możesz się tylko znudzić i nie załapiesz esencji programowania. Po prostu zdaj się na jakiś prawdziwych pedagogów, a nie czytaj manuala o PHP >< Na to przyjdzie jeszcze czas. Dowiedź się najpierw co cię interesuje, pobróbuj paru rzeczy. Tylko skupiaj się na esencji, a nie jakiś akronimach.
nasty
Nie rozumiem tu panującej ceplusplusofobii ;P
pietrov8
Cytat(Theqos @ 26.10.2010, 08:44:35 ) *
Nie wiem jaka jest twoja motywacja do nauki programowania, bo narazie nie wiesz czy chcesz programować czy zajmować się grafiką. Czyli jakiś webmaster, agencja reklamowa i te sprawy? Prawdopodobnie studia informatyczne to będzie dla ciebie strata czasu. Oczywiście nie mówie, żebyś nie szedł. Studia to fajny okres i ciężko bez papierka, ale zastanów się nad kierunkiem. Przydatność tego co uczą dla webmajstra jest raczej minimalna. Ale, że jeszcze jesteś młody i niezdecydowany to musisz trochę posmakować prawdziwego programowania i prawdziwego tworzenia grafiki. Z tym drugim ci nie pomogę, bo się nie znam. Jeśli chodzi o programowanie, to jak znasz dobrze angielski polecam wykłady ze wstępu do programowania z jakiś dobrych uczelni. Na YouTubie są takie z MIT, Stanforda i jeszcze paru innych, dla osób, które jeszcze nie wiedzą czy chcą zostać programistami. Jak nie znasz angielskiego to wypożycz/kup jakieś książki ze wstępu do programowania. Język nie jest ważny, nauką składni możesz się tylko znudzić i nie załapiesz esencji programowania. Po prostu zdaj się na jakiś prawdziwych pedagogów, a nie czytaj manuala o PHP >< Na to przyjdzie jeszcze czas. Dowiedź się najpierw co cię interesuje, pobróbuj paru rzeczy. Tylko skupiaj się na esencji, a nie jakiś akronimach.

Dzięki wielkie za tak długą wypowiedź winksmiley.jpg

Ja posiadam aktualnie knigę: http://helion.pl/ksiazki/php6_i_mysql_5_dy...lman,ph6ms5.htm

Przejrzałem tak z grubsza co w niej jest i powiem szczerze że naprawdę są fajne tematy poruszane.
Pytanie grafika czy programowanie jest pytaniem na które chyba każdy niezdecydowany webmaster powinien sobie odpowiedzieć. Ja powiem szczerze artystą to nie jestem więc moje prace graficzne potrzebowały by dużo czasu by dorównać konkurencji. Zaś kod html w opinii jednej z osób z forum wygląda naprawdę nieźle. Mówię narazie o html i css.

Aktualnie współpracuję z jedną agencją internetową, robiąc różne poprawki w html i css oraz kodując całe szablony lecz niestety taki stan rzeczy długo nie potrwa. Nadciąga lawina zdolnych młodych dzieciaków które wiedzę przyswajają jak gąbka wodę. Więc chciałbym trochę poduczyć się czegoś nowego.

Co do książki tzw lanie wody o PHP to nie wiem czy taką dostanę ;D Raczej większość książek o PHP jak jest wydawana w celu by nauczyć odbiorcę tego języka a nie poinformować do czego służy i jak wygląda.

miik
Cytat(pietrov8 @ 25.10.2010, 20:09:34 ) *
Witam.

Jestem koderem html/css/js. I teraz zbliża się matura a po maturze 4 miechy przerwy przed studiami. Chciałbym wypełnić ten czas dość pożytecznie. Oczywiście wakacyje itp planuje winksmiley.jpg. Więc tak html i css mam opanowane w stopniu dobrym, jquery w stopniu średnim i teraz chciałbym się dokształcić. Jaki język polecacie i jakie źródła. A może grafika??

Z góry dzięki za propozycje.

Jak chcesz być webmasterem to umiejętności są Ci potrzebne tylko z zakresu grafiki na potrzeby www, ewentualnie coś dodatkowo.

Jak chcesz być koderem to ucz się budowy algorytmów. Co za różnica w jakim języku jest napisany kod, jak zrobisz algorytm na kartce to możesz go przenieść na każdy język. Masz algorytm składni języka szybko się nauczysz a reszty dowiesz się z manuala lub bibliotek.

Cytat(Theqos @ 26.10.2010, 07:49:59 ) *

Dokładnie. Zacznij od analizy, algebry i logiki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.