Kamis
6.05.2004, 07:50:53
Tworzę stronę www z grafiką (konkretnie moje zdjęcia) i potrzebuję silnego zabezpieczenia przed kopiowaniem. Zablokowałem prawy przycisk myszki... klawisz print screen (można nałożyć warstwę - DIV), ale pomimo tego wszystkiego da się "złapać" grafikę kożystając z Plik... Zapisz jako... Chciałbym wykonać jakąś blokadę takiego zapsu w php. Czyli wykonać coś podobnego jak na tym forum. Czy moglibyście mi pomóc? Ew. napiszcie w jaki sposób zostało to wykonane. Dzięki bardzo
scanner
6.05.2004, 08:09:48
Zdjęcia prentowane na stronie opatrz jakimś znakiem wodnym - popatrz np. na logosy komórek na stronach gsm.
BzikOS
6.05.2004, 08:25:45
@Kamis: 100% ochronę grafik uzyskasz poprzez... niepublikowanie ich

Nie da się tego tak naprawdę zabezpieczyć... można jedynie nieco utrudnić.
mozna zrobic przezroczysty napis po przekatnej obrazka, a dopiero po zalogowaniu ustawic dostep do oryginalu, ewentualnie publikowac obrazki dla wszystkich w jakiejs malej rozdzielczosci uniemozliwiajacej sensowne ich wykorzystanie...
Kamis
6.05.2004, 09:13:57
Pomysł z podpisem fotki zrobiłem (to zabezpieczenie dobre jest na serwisy randkowe)... ale nie na bandę wściekłych studentów... którzy pomimo wieku prymitywnie biorą Plik... Zapisz i wstawiają fotkę na pulpit... tak więc znak nic sensownego nie da... dlatego potrzebuję takiego zabezpieczenia przed zapisem (Plik... Zapisz jako).
scanner
6.05.2004, 09:23:51
MOże jeszcze przy okazji coś, co będzie czyściło /temp każdej przeglądarki?
Kamis
6.05.2004, 09:43:33
Wiele zabezpieczeń stron przeczytałem na
http://www.diaboli.prv.pl/ dział html po lewej stronie ... zabezpieczenia grafiki. Jest tam opisane czyszczenie schowka i inne blokady... Jednak nie ma tam wytłumaczonego jak wykonać zabezpiecznie Plik... Zapisz jako... Tak więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to ... byłbym wdzięczny
BzikOS
6.05.2004, 09:58:17
1. Schowek to nie cache przeglądarki.
2. Przeglądarka nie ma wpływu na menu przeglądarki, a więc nie da się ukryć/zablokować zapisywania.
3. JS można wyłączyć.
Walne sobie prinscrina i i tak bede mial
Fibolg
6.05.2004, 12:06:36
@hwao o tym samym pomyślałem
BzikOS
6.05.2004, 12:31:44
Cytat

Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki).
Cytat
Cytat

Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki).
Jejciu no to wylacze js

albo sobie nagram filmik co akualnie dzieje sie na monitorze i bede tez mial

nie zabezpieczy sie
Jeśli chodzi o okno przeglądarki (bez żadnej ingerencji) to wystarczy stworzyć przezroczystą warstwę nad zdjęcieum. Wtedy nie będzie opcji zapisz zdjęcie ;-). Ale to tylko połowiczne rozwiązanie. Jak wiadomo ->> cache przeglądarki zachowa.
zalew
6.05.2004, 13:23:24
chroni cie prawo.. ksiazki w ksiegarni tez powinny byc zapezpieczane anty-xero, anty-foto, anty-przpeisanie??
Kamis
6.05.2004, 13:24:32
@dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako

Co powtarzam do znudzenia

Sorrki...
PrZeMoL
6.05.2004, 13:37:26
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem
aha no i jeszcze mozesz pobanowac useragenty.... np teleport
scanner
6.05.2004, 13:54:50
A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?
Cytat
@dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako

Co powtarzam do znudzenia

Sorrki...
Heh sorka ;-) czytałem kilka podobnych postów (m.in. na webinside.pl) w tym samym czasie na przemian i widocznie coś przeoczyłem ;-). Jeszcze raz przepraszam.
Dam Ci linka do tego postu, autor rozwiązał sferę zabezpieczania przed Plik -> Zapisz. Napisz do niego to powinien Ci dać rozwiązanie:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=2053
Kamis
6.05.2004, 14:21:09
Pop- up jest dobrym rozwiązaniem... ale z tego co wiem nie wszystkie przeglądarki obsługują JavaScript. Podział obrazka też jest mądry w przypadku np... loga... ale jeśli chodzi o fotki, które mają dosyć pokaźną rozdzielczość to... z resztą sami wiecie, że jedna grafika ładuje się szybciej niż np. 5 małych... Strasznie mnie intryguje wykonanie tej blokady z forum (plik... zapisz jako).... chciałbym uzyskać jakieś pomysły co do wykonania tego w php.
Cytat
A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?
Ja takie cos napisalem

Dzieli obrazek - poszczegolne pixelki na tabelke... Przy obrazkach wiekszych niz 400x400 wszyskie przegladarki padaja...

pozatym to (ten html) wazy wtedy kolo 1MB.....
Ale mam wrazenie ze tobie bardziej chodzilo o taki ktory tnie do jpg na mniejsze kawalki i robi tabelke :wink:
@Kamis nie wiem czy przeczytałeś mój post powyżej, ale napisz do człowieka, który założył ten temat:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=2053
Według tego co pisze posiada informacje na temat twojego zabezpieczenia.
swamp
6.05.2004, 23:12:56
yyyyyyyy ale filozofia:P
zroob galerie w flash & aktionscripcie( i bedzie git no ,ale printscreen pozostaje;P)
napisz skrypta ,ktory laduje jpgi do flasha
Pozdroowa:)
Cytat
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem
ehhh.... a CTRL+N ?
zalew
7.05.2004, 13:05:45
widze, ze jeszcze sie nie zmeczyliscie...jak juz to zrealizujecie to dajcie mi link, a aja odpowiem linkiem z owym obrazkiem sciagnietym u mnie..
PrZeMoL
7.05.2004, 13:14:15
Cytat
Cytat
ehhh.... a CTRL+N ?
mozna zabezpieczyc klawisze
Bags_Bunny
7.05.2004, 14:20:39
Cytat
widze, ze jeszcze sie nie zmeczyliscie...jak juz to zrealizujecie to dajcie mi link, a aja odpowiem linkiem z owym obrazkiem sciagnietym u mnie..
z wielka checia zrobie to samo... moze sie poscigamy?
Cytat
i co z tego? nic ci to nie da... _nie_ma_ metody ktora pozwalalaby w pelni zabezpieczyc kod/grafike/whatever na stronie
PrZeMoL
7.05.2004, 14:41:34
Cytat
Cytat
z wielka checia zrobie to samo... moze sie poscigamy?
Cytat
i co z tego? nic ci to nie da... _nie_ma_ metody ktora pozwalalaby w pelni zabezpieczyc kod/grafike/whatever na stronie
nikt tu nie mowi o 100% zabezpeiczeniu..... nawet jesli by byla taka mozliwosc to moge przyjsc z aparatem cyfrowym i zrobic fotke monitora
Cytat
nikt tu nie mowi o 100% zabezpeiczeniu..... nawet jesli by byla taka mozliwosc to moge przyjsc z aparatem cyfrowym i zrobic fotke monitora

monitorowi crt nie zrobisz - bedzie migac
PrZeMoL
7.05.2004, 16:41:45
Cytat

to go skseruje
Cytat
Cytat

to go skseruje

albo podłączę monitor LCD ;-)
tiraeth
8.05.2004, 08:35:44
Proponuję zrobić tak:
[php:1:a5d7402a75]<?php
$Photo = ImageCreateFromJpeg("obrazek.jpg");
$ZnakWodny = ImageCreateFromJpeg("znak_wodny.jpg");
ImageAlphaBlending($ZnakWodny, TRUE);
$photoW = ImageSX($Photo);
$photoH = ImageSY($Photo);
$znakW = ImageSX($ZnakWodny);
$znakH = ImageSY($ZnakWodny);
$blendW = $photoW-$znakW;
$blendH = $photoH-$znakH;
ImageCopy($Photo, $ZnakWodny, $blendW, $blendH, 0, 0, $logoW, $logoH);
header("Content-type: image/jpeg");
ImageJpeg($Photo);
?>[/php:1:a5d7402a75]
ważne aby zdjęcie nie było mniejsze od znaku wodnego...
nie wiem czy to będzie dziobać.. pisałem na szybko... Pozdro!
zalew
9.05.2004, 23:03:48
Cytat
mam smiac sie czy plakac?
PrZeMoL
9.05.2004, 23:31:27
Cytat
mam smiac sie czy plakac?
plakac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.