Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenia grafiki...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kamis
Tworzę stronę www z grafiką (konkretnie moje zdjęcia) i potrzebuję silnego zabezpieczenia przed kopiowaniem. Zablokowałem prawy przycisk myszki... klawisz print screen (można nałożyć warstwę - DIV), ale pomimo tego wszystkiego da się "złapać" grafikę kożystając z Plik... Zapisz jako... Chciałbym wykonać jakąś blokadę takiego zapsu w php. Czyli wykonać coś podobnego jak na tym forum. Czy moglibyście mi pomóc? Ew. napiszcie w jaki sposób zostało to wykonane. Dzięki bardzo smile.gif
scanner
Zdjęcia prentowane na stronie opatrz jakimś znakiem wodnym - popatrz np. na logosy komórek na stronach gsm.
BzikOS
@Kamis: 100% ochronę grafik uzyskasz poprzez... niepublikowanie ich smile.gif Nie da się tego tak naprawdę zabezpieczyć... można jedynie nieco utrudnić.
jbiz
mozna zrobic przezroczysty napis po przekatnej obrazka, a dopiero po zalogowaniu ustawic dostep do oryginalu, ewentualnie publikowac obrazki dla wszystkich w jakiejs malej rozdzielczosci uniemozliwiajacej sensowne ich wykorzystanie...
Kamis
Pomysł z podpisem fotki zrobiłem (to zabezpieczenie dobre jest na serwisy randkowe)... ale nie na bandę wściekłych studentów... którzy pomimo wieku prymitywnie biorą Plik... Zapisz i wstawiają fotkę na pulpit... tak więc znak nic sensownego nie da... dlatego potrzebuję takiego zabezpieczenia przed zapisem (Plik... Zapisz jako).
scanner
MOże jeszcze przy okazji coś, co będzie czyściło /temp każdej przeglądarki?
Kamis
Wiele zabezpieczeń stron przeczytałem na http://www.diaboli.prv.pl/ dział html po lewej stronie ... zabezpieczenia grafiki. Jest tam opisane czyszczenie schowka i inne blokady... Jednak nie ma tam wytłumaczonego jak wykonać zabezpiecznie Plik... Zapisz jako... Tak więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to ... byłbym wdzięczny smile.gif
BzikOS
1. Schowek to nie cache przeglądarki.
2. Przeglądarka nie ma wpływu na menu przeglądarki, a więc nie da się ukryć/zablokować zapisywania.
3. JS można wyłączyć.
hwao
Walne sobie prinscrina i i tak bede mial winksmiley.jpg
Fibolg
@hwao o tym samym pomyślałem smile.gif
BzikOS
Cytat

Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki).
hwao
Cytat
Cytat

Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki).

Jejciu no to wylacze js smile.gif albo sobie nagram filmik co akualnie dzieje sie na monitorze i bede tez mial smile.gif nie zabezpieczy sie
dag
Jeśli chodzi o okno przeglądarki (bez żadnej ingerencji) to wystarczy stworzyć przezroczystą warstwę nad zdjęcieum. Wtedy nie będzie opcji zapisz zdjęcie ;-). Ale to tylko połowiczne rozwiązanie. Jak wiadomo ->> cache przeglądarki zachowa.
zalew
chroni cie prawo.. ksiazki w ksiegarni tez powinny byc zapezpieczane anty-xero, anty-foto, anty-przpeisanie??
Kamis
@dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako smile.gif Co powtarzam do znudzenia winksmiley.jpg Sorrki...
PrZeMoL
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem smile.gif

aha no i jeszcze mozesz pobanowac useragenty.... np teleport
scanner
A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?
dag
Cytat
@dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako smile.gif Co powtarzam do znudzenia winksmiley.jpg Sorrki...

Heh sorka ;-) czytałem kilka podobnych postów (m.in. na webinside.pl) w tym samym czasie na przemian i widocznie coś przeoczyłem ;-). Jeszcze raz przepraszam.

Dam Ci linka do tego postu, autor rozwiązał sferę zabezpieczania przed Plik -> Zapisz. Napisz do niego to powinien Ci dać rozwiązanie:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=2053
Kamis
Pop- up jest dobrym rozwiązaniem... ale z tego co wiem nie wszystkie przeglądarki obsługują JavaScript. Podział obrazka też jest mądry w przypadku np... loga... ale jeśli chodzi o fotki, które mają dosyć pokaźną rozdzielczość to... z resztą sami wiecie, że jedna grafika ładuje się szybciej niż np. 5 małych... Strasznie mnie intryguje wykonanie tej blokady z forum (plik... zapisz jako).... chciałbym uzyskać jakieś pomysły co do wykonania tego w php.
Paul
Cytat
A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?

Ja takie cos napisalem snitch.gif Dzieli obrazek - poszczegolne pixelki na tabelke... Przy obrazkach wiekszych niz 400x400 wszyskie przegladarki padaja... smile.gif pozatym to (ten html) wazy wtedy kolo 1MB.....

Ale mam wrazenie ze tobie bardziej chodzilo o taki ktory tnie do jpg na mniejsze kawalki i robi tabelke :wink:
dag
@Kamis nie wiem czy przeczytałeś mój post powyżej, ale napisz do człowieka, który założył ten temat:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=2053
Według tego co pisze posiada informacje na temat twojego zabezpieczenia.
swamp
yyyyyyyy ale filozofia:P

zroob galerie w flash & aktionscripcie( i bedzie git no ,ale printscreen pozostaje;P)
napisz skrypta ,ktory laduje jpgi do flasha

Pozdroowa:)
Ozzy
Cytat
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem

ehhh.... a CTRL+N ?
zalew
widze, ze jeszcze sie nie zmeczyliscie...jak juz to zrealizujecie to dajcie mi link, a aja odpowiem linkiem z owym obrazkiem sciagnietym u mnie..
PrZeMoL
Cytat
Cytat
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem

ehhh.... a CTRL+N ?

mozna zabezpieczyc klawisze
Bags_Bunny
Cytat
widze, ze jeszcze sie nie zmeczyliscie...jak juz to zrealizujecie to dajcie mi link, a aja odpowiem linkiem z owym obrazkiem sciagnietym u mnie..

z wielka checia zrobie to samo... moze sie poscigamy? biggrin.gif

Cytat

i co z tego? nic ci to nie da... _nie_ma_ metody ktora pozwalalaby w pelni zabezpieczyc kod/grafike/whatever na stronie
PrZeMoL
Cytat
Cytat

z wielka checia zrobie to samo... moze sie poscigamy? biggrin.gif

Cytat

i co z tego? nic ci to nie da... _nie_ma_ metody ktora pozwalalaby w pelni zabezpieczyc kod/grafike/whatever na stronie

nikt tu nie mowi o 100% zabezpeiczeniu..... nawet jesli by byla taka mozliwosc to moge przyjsc z aparatem cyfrowym i zrobic fotke monitora smile.gif
Paul
Cytat
nikt tu nie mowi o 100% zabezpeiczeniu..... nawet jesli by byla taka mozliwosc to moge przyjsc z aparatem cyfrowym i zrobic fotke monitora smile.gif

monitorowi crt nie zrobisz - bedzie migac smile.gif
PrZeMoL
Cytat

to go skseruje tongue.gif
dag
Cytat
Cytat

to go skseruje tongue.gif

albo podłączę monitor LCD ;-) tongue.gif
tiraeth
Proponuję zrobić tak:

[php:1:a5d7402a75]<?php
$Photo = ImageCreateFromJpeg("obrazek.jpg");
$ZnakWodny = ImageCreateFromJpeg("znak_wodny.jpg");

ImageAlphaBlending($ZnakWodny, TRUE);

$photoW = ImageSX($Photo);
$photoH = ImageSY($Photo);

$znakW = ImageSX($ZnakWodny);
$znakH = ImageSY($ZnakWodny);

$blendW = $photoW-$znakW;
$blendH = $photoH-$znakH;

ImageCopy($Photo, $ZnakWodny, $blendW, $blendH, 0, 0, $logoW, $logoH);

header("Content-type: image/jpeg");
ImageJpeg($Photo);

?>[/php:1:a5d7402a75]

ważne aby zdjęcie nie było mniejsze od znaku wodnego...

nie wiem czy to będzie dziobać.. pisałem na szybko... Pozdro!
zalew
Cytat
monitorowi crt nie zrobisz - bedzie migac

mam smiac sie czy plakac?
PrZeMoL
Cytat
mam smiac sie czy plakac?

plakac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.