Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działanie sesji po stronie klienta oraz komunikacja php z serwerem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kazoom_sl
Witam wszystkich, tworząc projekt natknąłem się na problem opisu działania sesji.
Tworząc opis napisałem:
Dane trzymane sa w sesji na serwerze (w przypadku pakietu WAMP z którego korzystam w niniejszej pracy sesja zapisywana jest na serwerze w katalogu
wamp\tmp). Niestety nie wiem dokładnie jak sesja działa po stronie klienta(cały czas się uczę) i przez co jest reprezentowana.
Może coś źle napisałem jak wczesniej wspomniałem dopiero się uczę ale prosiłbym o każdą pomoc.
Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać jak działa w komunikacja między serwerem a PHP.
sam napisałem coś takiego:
Bliska integracja Serwera www z jezykiem PHP polega na analizie przez Serwer
zawartosc pliku, którego dotyczy adanie a nastepnie po napotkaniu znacznika <?php w
kodzie przekazywana jest zawartosc pliku do interpretera PHP. Interpreter PHP przetwarza
przekazany kod i zwraca wynik wykonania z powrotem do serwera.
Jednak brakuje mi szczegółów komunikacji, jeżeli ktoś może tym pomóc to także poprosze.
To co wyżej napisałem jest dla mnie naprawdę ważne i będe bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
Przeszukując internet nie znalazłem niestety właśnie szczegółów komunikacji( pewnie funkcje sockety...) troche cieżko jest mi to zrozumieć a niestety mam bardzo mało czasu na to.
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Kazoom_sl

Myślałem że na forum php znajdą się osoby które mają takie informacje. Niestety troche stoje pod ścianą i nie wiem co dalej. Sam promotor dowalił tekstami o CGI itd. Kurde nawet kolega ktory programuje 8 lat w php mówił że go takie rzeczy nie interesowały zbytnio... ;/ Mało z tego rozumiem.
Mephistofeles
A to nie jest czasem tak, że wszystkie pliki z .php są przekazywane do PHP?

Sesja po stronie przeglądarki to zwykłe ciasteczko, z id sesji. Serwer odczytuje ciastko i pobiera id. Ciasteczka przekazywane są w żądaniu HTTP jako nagłówek.

Sposobów na komunikację PHP z serwerem jest kilka, może to być CGI - dla każdego żądania uruchamiany jest php-cgi, który następnie zwraca wynik. Jest też FastCGI - nie wiem dokładnie jak to działa, ale proces PHP jest ciągle uruchomiony, i wykonuje żądania na życzenie serwera. Ostatnią znaną mi opcją jest podpięcie PHP jako moduł serwera (np. .dll).
pyro
Komunikacja między użytkownikiem a serwerem opiera się jedynie na protokole HTTP. Żeby zobaczeć co dokładnie wysyła Twoja przeglądarka i jaką odpowiedź zwraca serwer, ściągnij sobie wtyczkę do przeglądarki pokazującą nagłówki HTTP. Osobiście używam Tamper Data oraz HttpFox (obie są do firefoxa). Jak użytkownik wyśle żądanie HTTP, to serwer w odpowiedzi zwraca mu nagłówki oraz treść żądanego dokumentu, z tym że serwer przy żądaniu najpierw wybiera dany plik i sprawdza go pod kątem znaczników PHP i wykonuje te fragmenty kodu. Po to jest instalowany interpreter PHP.

Ten opis jest przykrótki, żeby dokładnie wiedzieć jak to działa, ale miałem na celu po prostu rozjaśnienie działania tej komunikacji.

Warto się zapoznać z protokołem HTTP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.