Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout]do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
lDoran
Witam jestem w trakcie wykonywania portfolio dla fotografa, niestety o ile w kodowaniu dobrze się czuję z grafiką jest dużo gorzej. Poniżej zamieszczam projekt strony głównej na portfolio fotografa. Proszę o obiektywne opinie.

Uploaded with ImageShack.us
pedro84
Słabo.

- Kompozycja kolorów jest całkowicie źle dobrana.
- tło, stopka, bloki - to wszystko wygląda bardzo źle
- menu - to jakieś nieporozumienie
- brak tzw. spinki, czyli "czegoś" to spowoduje, że kompozycja układu będzie sprawiała wrażenie spójności
- cały układ, jak dla mnie, jest nieprzemyślany. Mamy XXI wiek, dziś porządny projekt to "ciutkę" więcej niż trzy bloki i dwa plaśnięcia.

Mała dygresja, nie rozumiem po co ludzie, którzy mają ewidentne problemy z projektowaniem, biorą się za to. Dla paru stówek? Nie warto, oj nie warto. Reputację zjechać sobie łatwo, a odbudować trochę trudniej.

Generalnie, nie pokazuj tego Klientowi i zajmij się czymś w czym jesteś dobry. Taka rada smile.gif

PS. Copyrights, bez spacji.
lDoran
Dzięki wielkie za opinię, przemyślę na nowo koncepcję układu i grafiki. Jeżeli chodzi o te parę stówek to robię to dla znajomego fotografa w ramach wolontariatu, dlatego też nie daję tego grafikowi brzydal.gif
Daiquiri
Zacznę od listy:

[-] robisz stronę dla fotografa, a w tle umieszczasz jakieś plamy,
[-] układ strony jest nieprzemyślany (są miejsce niemal puste, utworzone jakby dla samego wypełniania przestrzeni),
[-] kolorystyka,
[-] odbicia tekstu wyglądają słabo (głównie dlatego, że są za mocne i masz ewidentny problem z "wystającymi" końcówkami liter w słowie "profesjonalizm"),
[-] ogólny chaos, mieszanina stylów itd.

[+] typografia (poza kolorami) nie jest tragiczna smile.gif,
[+] coś tam działasz,

Słuchaj masz bardzo wdzięczny temat. Zawsze możesz wykorzystać fajne duże zdjęcie aparatu lub "rzucić" w tle gadżety wykorzystywane w ciemni. Ewentualnie porzucić pomysł z 3 podstronami (i tak nie masz treści na główną) i portfolio wrzucić jako startową. Uważam, że wykorzystujesz zdecydowanie za dużo za bardzo jaskrawych kolorów.
cniak
Próbujesz coś zrobić (duzy plus za checi), ale to przekracza twoje mozliwosci lub talent do designu smile.gif. Moze sprobuj cos bardziej prostszego "w prostocie tkwi reguła".
http://osc4.template-help.com/wt_28918/index.html nie musisz uzywac flasha, bez tez bedzie git

P.S Przedstawiam Tobie tylko przyklad, lecznie zebys to odrazu zrzynał, może jedynie jakaś podpowiedz i "oswietlenie" pomyslu winksmiley.jpg Nie musisz sie oczywiscie temu dostosowywac smile.gif Satysfakcjonujacej pracy zycze smile.gif
lDoran
Brak umiejętności, talentu i inspiracji happy.gif . Ustaliłem wczoraj z kolegą, że strona ma mieć ciemną kolorystykę wrócę dzisiaj do domu i zacznę coś grzebać, jak skończę to na pewno pokażę. Dziękuję za opinię.

Poniżej przedstawiam nowy projekt layouta:

cniak
fajny nawet smile.gif
Ale za mało paddingow/marginesów. Jak widzisz sam: kim jestem, czym sie zajmuje, rekomendacja i kontakt sa jakby w tabeli robione smile.gif
Moze i fajny bylby efekt gdybys uzyl takiego czegos dla kim jestem i czym sie zajmuje, pomysł tutaj(efekt nr 2). Te cienie to poprostu kopiowales czy kazdemu osobne robiles?
lDoran
Cienie kopiowałem happy.gif. Dziękuję za spostrzeżenie na pewno uwzględnię to przy kodowaniu winksmiley.jpg.
devnul
odnośnie cieni to ja bym je rozciągnął na całą szerokość - teraz tak jakoś nienaturalnie wyglądają

popracuj nad czytelnością tekstu w boksach, wysokość lini czy coś by się zdało zmienić - teraz się zlewa

menu bym jednak nie robił w "dwóch wierszach" jakoś to tak nie wygląda zbyt spójnie

reszta fajna
pyro
Czemu w centrum strony widnieje napis "Postaw na profesjonalizm", skoro nie do końca możesz go zaoferować?
lDoran
Cytat
Czemu w centrum strony widnieje napis "Postaw na profesjonalizm", skoro nie do końca możesz go zaoferować?

Ta strona nie dla mnie, tylko dla osoby zajmującej się fotografią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.