Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Nie wiadomo jaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gostek99
Witam was

mam jeden problem ktorego nie moge naprawic
robie strone ze skryptami do stron i mam panel z dodawaniem skryptu oraz dzial z skryptami
i jak dodam to to jest skrypt oraz kropka ! biggrin.gif

oto kody

skrypty.php | urywek kodu ktory pokazuje skrypty
  1. <?php
  2. include("polacz.php");
  3. $query = mysql_query("select * from news ");
  4. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  5. {
  6.  
  7.  
  8.  
  9. echo '<table border=1 bgcolor=#FFCFFF ><tr><td><B><a href="news.php?id='.$rekord[0].'">'.$rekord[1].'</a> '.$rekord[3].'</tr></td></b></table>';
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>

plik dodaj.php | urywek kodu php

1. <form action="" method="post">
  2. tytuł: <input type="text" name="tytul">
  3. <br/>autor <input type="text" name="autor">
  4. <br/>treść <textarea name="tresc" rows="20" cols="50"></textarea>
  5. <br/><input type="submit" value="Dodaj"></form>
  6.  
  7. <?php
  8. include("polacz.php");
  9. $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."')");
  10. ?>

prosze pomozcie mi bardzo mi na tym zalezy tyle pracy wtopilem
ciekawskiii
ale gdzie masz ta kropke? za ta nazme tematu pewnie Ci go zamkna:P

i zabezpiecz ten skrypt.oh.
gostek99
ok poprawie no ta kropka sie pokazuje przy skrypcie i tak caly czas i czas na dole albo na gorze
ciekawskiii
nadal nie wiem gdzie, co i jak, do bazy dodajesz tylko autora i tresc
ciekawskiii
te kropki zapsiuje Ci do bazy? bo na tych screenach nic nie widze w bazie zadnej kropki, usun te puste rekordy i zrob zapis do bazy tylko wtedy gdy wszystkie pola sa wypelnione, cos w tym stylu:
  1. if(empty($autor) || empty($tresc)); { echo "wypelnij wszystkie pola"; }else{ echo "zapisano"; }

a przed tym filtruj dane chociaz tak
  1. $autor = mysql_real_escape_string($_POST["autor"]);
  2. $tresc = mysql_real_escape_string($_POST["tresc"]);

a do zapisu uzywaj samych zmiennych $autor i $tresc a nie $_POST

no i tytul zrob tak samo
gostek99
dodalem to w skrypty.php i odrazu wykrylo wypelnij wszystkie pola bo jest ta kropka i jak dodalem tytul test autora i tresc stworzylo ta kropke o id 63 i potem dopiero id 64 ten post biggrin.gif to juz sie robi bezsensu ;p
ciekawskiii
miales to dodac w dodaj.php po formularzu:/

1. ...{ echo "wypelnij wszystkie pola"; }else{ //tu zapisujesz dane do bazy echo "zapisano"; }
fander
Dostaje zwarcia w mózgu na poziomie zwojów nerwowych jak czytam twoje posty. Używaj kropek, przecinków polskich znaków, i zdań poprawnie złożonych. Czytanie twojego posta przypomina rozszyfrowanie wypocin w sms-ie 14-latki, poznanej na imprezie. [napisałem to ponieważ zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć w czym ma problem ten osobnik]
gostek99
o i teraz dopiero wyszlo okazalo sie ze jak wejde w dodaj artykul | tutorial i wejde w skrypty robi sie wiecej kropek exclamation.gif! to sie robi straszne
ps. dodalem w dodaj.php i jeszcze w skrypty.php
ciekawskiii
ten Twoj kod co napisales to jest praktycznie do napisanie od nowa i wiele tu brakuje:/
nie chce mi sie pisac calego wiec troche sie wysil i zastanow, przeciez funkcja empty sprawdzasz czy POST jest zostal w formularzu wypelniony czy nie wiec po co masz to sprawdzac w momencie gdy wczytujesz dane z bazy? :/
gostek99
eh podoba mi sie ten kod no ale dobra
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.