aleo
21.11.2010, 20:43:25
Hej
Wybieram się na poznański Uniwerek Ekonomiczny, nie wiem co zdawać rozszerzonego infę czy gegrę. Wałkuję teraz sobie C++, jednak rozszerzona infa jest na chwilę obecną dla mnie trudna, myślę jednak, żeby zabrać się za geografie.
Co sądzicie o infie rozszerzonej na maturze?
Za moich czasów bardzo mało uczelni "obsługiwało" maturę z informatyki, poszedłem na nią jedynie dla osobistej satysfakcji. Ciężko mi wypowiadać się nt jej obecnego poziomu trudności, bo od mojego rocznika matura się zdążyła już kilka razy pozmieniać, a ponadto - jak sam piszesz - teraz dostępny jest też dla niej również poziom podstawowy. Wtedy zaliczała się do trudnych przedmiotów tym bardziej, że mało która szkoła właściwie potrafiła do niej kogokolwiek przygotować. Przy maturze z informatyki na pewno należy być nastawionym na wszechstronność. Znam nawet przypadki, że osoby, które nieźle sobie radziły w Olimpiadzie Informatycznej, na maturze miały kiepskie wyniki, ponieważ wszystko próbowały algorytmicznie rozwiązać, nie przyjmując do wiadomości, że dany podpunkt można było 100 razy prościej i szybciej zrobić bazą danych albo arkuszem kalkulacyjnym...
Diwi
21.11.2010, 21:01:14
Pisałem w tym roku maturę z informatyki (co prawda, AGH jak się okazało nie honoruje jej, więc poszedłem tak o, bez przygotowania, a nóż coś napiszę) i całość wygląda tak:
Masz 2 części. Pierwsza stricte teoretyczna, normalny arkusz w którym masz zadania np. rozpisać jakiś algorytm w pseudo-języku (lub w języku programowania, jak wolisz), do tego kilka pytań związanych z ogólną informatyką (np. Rozszerzenie JPG odpowiada plikom...).
2 część praktyczna przy komputerach. Musisz zaprogramować jakieś konkretne rzeczy w języku programowania, który sobie wybrałeś. Z tego były 2 zadania. Do tego zadanie z baz danych (Access lub MySQL jeśli wybrałeś środowisko pod linuksem), a czasem (u mnie się nie trafiło takie) można było całe zadanie zrobić w Excelu (przez cały czas masz dostępny pakiet biurowy, który sobie wybrałeś)
Jeśli chodzi o poziom trudności, no cóż, wybrałem sobie Javę której nie znałem i którą sobie tylko w samych podstawach powtórzyłem 2 dni przed, do tego znajomość SQL'a trochę ponad poziom podstawowy i udało się około 46% (a tak jak mówiłem, nie przygotowywałem się wcześniej, tylko i wyłącznie powtórzyłem podstawy Javy). Tak więc nie jest tak tragicznie jeśli chodzi o poziom trudności (myślę że jeśli znałbym pare rzeczy więcej w Javie + pare rzeczy z SQL'a i powtórzył algorytmy to wyciągnąłbym około 75%-80%).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.