Tak... Ale daj dziecku nóż, to się pokaleczy

Początkujący kopiują żywcem partie kodu bez ich zrozumienia. Jeśli ktoś nie rozumie jakie mechanizmy były w nim użyte, to polegnie przy byle pierdółce. Potem się zwiększy tylko w Przedszkolu i PHP liczba tematów "Ten kod mi nie działa, a u autora jak najbardziej. Dlaczego?"
Ja PDO używam rzadko, choć znam jego możliwości. Znam też ograniczenia. I pracuję głównie ze starymi serwisami, gdzie PDO zwyczajnie by tylko spowolniło całość, a mi tylko więcej pracy przysporzyło. Inny przykład... Używam Kohany2 i mam tam fajny query builder. Zaczynam też trochę z Kohaną3 i ona ma nieco inny (IMHO lepszy), ale pisząc kod nieraz zdarza mi się uciekać z powodu ich ograniczeń do walenia pełnego zapytania w funkcję wywołującą zapytania wprost. Podobnie jest z każdym narzędziem. Początkujący nie wiedzą tego i tutaj jest pies pogrzebany. Łatwo im wpaść w złe (lub gorsze) nawyki bez zadawania sobie pytania "czy to jest OK?".
Tu nie chodzi więc nawet o poziom ogłupienia... Nie dziwię się, że wookieb wątpi. Jedno z praw Murphy'ego mówi: "Głupi są zbyt pomysłowi" i jest to prawda. Zbyt często sam jestem tego świadkiem podczas rozmów z klientami. Można im coś napisać na czole ogromnymi literami, a i tak o to zapytają