Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Traits w PHP 5.4
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
outsider
Co sądzicie o traits - cechach - w PHP ? Gdzie widzicie ich zastosowanie ? Nie będzie to małe udogodnienie kosztem wydajności/nieprzejrzystości w kodzie ?

artykuł: http://webhosting.pl/PHP.5.4.wprowadzi.obs...ch.%5Btraits%5D
wookieb
Zastosowań jest bardzo dużo, chociaży wprzęgnięcie EventDispatchera do klasy która jej natywnie nie posiada ani po nim nie rozszerza.
BTW Jak wchodziło goto też pieprzono, że będzie burdel i co? Nikt tego nie stosuje.
LBO
Uważam, że będzie mniejszy burdel, niż programistyczne rozwiązania typu pluginy lub mixiny. Nie twierdzę, że traitsy całkowicie takie coś zastąpią, ale szczerze mówiąc podoba mi się takie rozwiązanie na poziomie języka.

Po za tym traitsy to będzie moc w przypadku takiego Doctrine2.
Grand93
Ciekawie się zapowiada - i wcale nie będzie burdelu. Baa, nawet porządek większy być powinien - jak bym sobie tak mógł 10 klas naraz dołączyć biggrin.gif, ale od czego są interfejsy. Chociaż z drugiej strony będzie coś takiego:
o co qrwa chodzi, że chodzi a uje*** tę metodę!

BTW. W PHP jest goto ?! pierwsze słyszę ;p
Crozin
@Grand93: Nie potrafię sobie wyobrazić co mają interfejsy do tego...

Na pewno fajne w momencie, gdy mamy zaimplementować jakiś interfejs złożony z getterów/setterów - można uniknąć przepisywania n razy dokładnie tego samego kodu. W innych przypadkach wątpię czy będzie to skuteczne. Pomysły z jakimiś modyfikacjami widoczności czy innymi "atrybutami" dla właściwości/metod już mi się cholernie nie podobają.
Spawnm
Czy w traits będzie dostęp do $this?
Jeśli nie to bez sensu.
+podobne wielodziedziczenie można było uzyskać już w php5.2 dzięki __call()
Crozin
Cytat
Czy w traits będzie dostęp do $this?
Przecież masz przykłady.
Cytat
+podobne wielodziedziczenie można było uzyskać już w php5.2 dzięki __call()
1. __call() całe szczęście nie jest wstanie zapewnić wielodziedziczenia, "cechy" też nie - nie takie jest ich przeznaczenie.
kbsucha
Kolejny element języka, który może skończyć się dramatem, przy używaniu go przez nie doświadczonych programistów. Uważam podobnie jak batman http://blog.wilgucki.pl/2010/11/php-54-na-horyzoncie.html na swoim blogu, że powstaną piękne i gigantyczne klasy do wszystkiego. Cóż zobaczymy, ja na razie w swojej pracy nie widzę potrzeby używania cech, ale zobaczymy po pierwszych implementacjach co ludzie wymyślą. Grunt, że coś się zaczyna dziać w PHP ostatnimi czasy.
Mephistofeles
Niedoświadczeni nawet nie wiedzą o istnieniu takich wynalazków, więc nie będzie z tym problemu. Przykład z trochę innej beczki, ale podobny: PDO jest od dawna, a w dziale Przedszkole widać, że mało kto z początkujących w tematyce PHP-SQL o nim słyszał.
wookieb
Cytat(Mephistofeles @ 28.11.2010, 20:13:24 ) *
Niedoświadczeni nawet nie wiedzą o istnieniu takich wynalazków, więc nie będzie z tym problemu. Przykład z trochę innej beczki, ale podobny: PDO jest od dawna, a w dziale Przedszkole widać, że mało kto z początkujących w tematyce PHP-SQL o nim słyszał.

Głupota jest jak powódź. Dopadnie wszystko w swoje ręce, także na to bym nie liczył.
Mephistofeles
Zajrzyj do Przedszkola. Wątpię, czy da się osiągnąć wyższy stopień ogłupienia niż autorzy niektórych tematów, cechy tego nie zmienią, także bym się nie obawiał.
thek
Tak... Ale daj dziecku nóż, to się pokaleczy winksmiley.jpg Początkujący kopiują żywcem partie kodu bez ich zrozumienia. Jeśli ktoś nie rozumie jakie mechanizmy były w nim użyte, to polegnie przy byle pierdółce. Potem się zwiększy tylko w Przedszkolu i PHP liczba tematów "Ten kod mi nie działa, a u autora jak najbardziej. Dlaczego?"

Ja PDO używam rzadko, choć znam jego możliwości. Znam też ograniczenia. I pracuję głównie ze starymi serwisami, gdzie PDO zwyczajnie by tylko spowolniło całość, a mi tylko więcej pracy przysporzyło. Inny przykład... Używam Kohany2 i mam tam fajny query builder. Zaczynam też trochę z Kohaną3 i ona ma nieco inny (IMHO lepszy), ale pisząc kod nieraz zdarza mi się uciekać z powodu ich ograniczeń do walenia pełnego zapytania w funkcję wywołującą zapytania wprost. Podobnie jest z każdym narzędziem. Początkujący nie wiedzą tego i tutaj jest pies pogrzebany. Łatwo im wpaść w złe (lub gorsze) nawyki bez zadawania sobie pytania "czy to jest OK?".

Tu nie chodzi więc nawet o poziom ogłupienia... Nie dziwię się, że wookieb wątpi. Jedno z praw Murphy'ego mówi: "Głupi są zbyt pomysłowi" i jest to prawda. Zbyt często sam jestem tego świadkiem podczas rozmów z klientami. Można im coś napisać na czole ogromnymi literami, a i tak o to zapytają smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.