type
22.12.2010, 20:33:24
Na serwerze wirtualnym #1 mam skrypt/stronę na utworzenie konta dla gracza - nazwa, hasło itd.
Jak zrobić tak by się połączyć z bazą danych, która znajduje się na #2 serwerze wirtualnym i dodać nowe rekordy do tabel by potem na tym serwerze wirtualnym odczytać je na potrzeby innego skryptu.
agmakonts
22.12.2010, 20:46:17
Można próbować połączenia z zewnętrzną bazą za pomocą ODBC ale na tym sie kompletnie nie znam więc nie traktuj tego zbyt poważnie.
Ja bym kombinował z warstwą usług na serwisie na 2 serwerze i za pomocą xml-rpc wysyłać tam dane, obrabiać i zapisywać je do bazy już z serwera 2.
Quadina
22.12.2010, 20:58:40
Dzięki funkcji
mysql_connect() możesz się się połączyć do dowolnej bazy danych, wystarczy podać odpowiednie dane. Problemem może być konfiguracja drugiego serwera tak, aby przyjmował połączenia z zewnątrz. Jak będziesz miał z tym problemy to daj znać. Póki co w swoim skrypcie po prostu zadawaj zapytania nie do localhost ale do serwera drugiego podajac odpowiednie dane do mysql_connect().
modern-web
22.12.2010, 21:28:53
A powiedz mi... ile znasz hostingów z standardowo odblokowaną opcją łączenia się baz danych znajdujących się na innych serwerach, bo ja ani jednego.
Teraz to podstawa i wyłączenie tej funkcji oznaczałoby pewne zagrożenie dla klienta.
Wracając do tematu; jeśli Twój serwer posiada coś takiego jak "cPanel", czy też "DirectAdmin" powinieneś mieć tam opcję "Menedżer zdalnego połączenia MySQL". Z tego co pamiętam podaje się tam IP serwera, któremu udostępnia się bazę

Pozdrawiam!
type
22.12.2010, 21:33:10
Ale to jest serwer gry Multi Theft Auto: SA.
Chciałbym wykonać rejestrację ze strony a nie na serwerze.
A w bazie PhpMyAdmin, da się wywoałaś jakieś zapytanie aby zezwolnić na łączenie się z danego IP(=IP FTP) ?
modern-web
22.12.2010, 21:40:01
Nie, ponieważ są to ustawienia serwera MySQL, a nie samej bazy danych... Myślisz, że dlaczego jest to na osobnej pozycji w menu konfiguracji MySQL, hmm ;>?
gostek99
24.12.2010, 10:55:05
no to banalne poprostu wykonaj podstawowe polaczenie z baza danych i
mysql_connect('host', 'user', 'haslo');
or die('Nie ma kontaktu: '.mysql_error());
mysql_select_db('nazwa bazy')
or die('brak polaczenia '.mysql_error());
i inne
mysql_connect('drugi host', 'user', 'haslo');
or die('Nie ma kontaktu: '.mysql_error());
mysql_select_db('nazwa bazy')
or die('brak polaczenia '.mysql_error());
jesli oto Ci chodzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.