Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP INSERT DO (istniejącej już bazy)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
edikce
Witam jestem samouczkiem jeśli chodzi o php... sad.gif
Przejedzmy do mojego problemu.. posiadam bazę danych już gotową z którego korzysta inny skrypt niestety jest on napisany we flashu i nie potrafię wyjąć z niego żadnych formularzy czy gotowych kodów... a więc tak pisze formularz rejestracji lecz już na początku napotkałem na problemy ponieważ rejestracja tamtego skryptu korzysta z 2 tabelek a najgorsze dla mnie jest to ze pole id (auto incorect) przepisuje sie jakos do 2 tabeli client_id może na początek przedstawię struktury 2 tabelek :

x

y

a tu kod rejestracji :

1. <?php
  2.  
  3. require('db.php');
  4.  
  5.  
  6. if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) and isset($_POST['password2']))
  7.  
  8. {
  9.  
  10. $konto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['konto']));
  11. $password = mysql_real_escape_string (trim($_POST['password']));
  12. $imie= mysql_real_escape_string (trim($_POST['imie']));
  13. $nazwisko = mysql_real_escape_string (trim($_POST['nazwisko']));
  14. $ulica = mysql_real_escape_string (trim($_POST['ulica']));
  15. $kod = mysql_real_escape_string (trim($_POST['kod']));
  16. $miasto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['miasto']));
  17. $telefon = mysql_real_escape_string (trim($_POST['telefon']));
  18. $komorka = mysql_real_escape_string (trim($_POST['komorka']));
  19. $email = mysql_real_escape_string (trim($_POST['email']));
  20.  
  21.  
  22. if ($_POST['password']==$_POST['password2'])
  23.  
  24. {
  25.  
  26.  
  27. $ile = mysql_query("SELECT * FROM `x` WHERE login = '$konto'");
  28. $ile = mysql_num_rows($ile);
  29.  
  30. if ($ile==0) {
  31.  
  32. $zapytanie= "INSERT INTO x(id, login, password, client_id) VALUES('','$konto','$password','')";
  33. $zapytanie2= "INSERT INTO y(id, partner_id, createddate, price_list_id, imie, nazwisko, ulica, kod, miasto, telefon, komorka, email) VALUES('','null','null','','$imie','$nazwisko','$ulica','$kod','$miasto','$telefon','$komorka','$email')";
  34.  
  35. mysql_query($zapytanie) or die ("Wystąpił błąd" );
  36. echo( 'Konto '.$konto.' zostalo utworzone');
  37.  
  38.  
  39.  
  40. }
  41.  
  42. else
  43.  
  44. {
  45.  
  46. echo("Taki uzytkownik juz istnieje. Kliknij wstecz aby zarejestrowac sie ponownie");
  47.  
  48. }
  49.  
  50. }
  51.  
  52. else echo ("Podane hasla nie zgadzaja sie");
  53.  
  54. }
  55.  
  56. else{
  57.  
  58. ?>
  59.  
  60. <html>
  61.  
  62. <body>
  63.  
  64. <h1>Dodaj nowego uzytkow
  65.  
  66. nika</h1>
  67.  
  68. <form action="register.php" method="post">
  69.  
  70. <strong>Nazwa konta:</strong><input name="konto" type="text" value="" /><br>
  71.  
  72. <strong>Haslo:</strong><input name="password" type="password" value="" /><br>
  73.  
  74. <strong>Powtorz haslo:</strong><input name="password2" type="password" value="" /><br>
  75.  
  76. <strong>imie:</strong><input name="imie" type="text" value="" /><br>
  77.  
  78. <strong>nazwisko:</strong><input name="nazwisko" type="text" value="" /><br>
  79.  
  80. <strong>ulica:</strong><input name="ulica" type="text" value="" /><br>
  81.  
  82. <strong>kod pocztowy:</strong><input name="kod" type="text" value="" /><br>
  83.  
  84. <strong>miasto:</strong><input name="miasto" type="text" value="" /><br>
  85.  
  86. <strong>telefon:</strong><input name="telefon" type="text" value="" /><br>
  87. <strong>telefon kom:</strong><input name="komorka" type="text" value="" /><br>
  88.  
  89. <strong>email:</strong><input name="email" type="text" value="" /><br>
  90.  
  91. <input type="submit" value="Zarejestruj" />
  92.  
  93. </form>
  94.  
  95. </body>
  96.  
  97. </html>
  98.  
  99. <?php
  100.  
  101. }
  102.  
  103.  
  104.  
  105. ?>

Co zdążyłem zauważyć client_id z tabeli x = id z tabeli y ... zapytanie2 nie wykonuje żadnego insertu do tabeli co moze byc przyczyna ?

Z góry dzięki za podpowiedzi ....
cycofiasz
"auto incorect" haha.gif

Drugie zapytanie się nie wykonuje bo go nie każesz wykonywać. Użyj mysq_query również do $zapytanie2
edikce
  1. $zapytanie= "INSERT INTO x(id, login, password, client_id) VALUES('','$konto','$password','')";
  2. mysql_query($zapytanie) or die ("Wystąpił błąd" );
  3. $zapytanie= "INSERT INTO y(id, partner_id, createddate, price_list_id, imie, nazwisko, ulica, kod, miasto, telefon, komorka, email) VALUES('','null','null','','$imie','$nazwisko','$ulica','$kod','$miasto','$telefon','$komorka','$email')";
  4. mysql_query($zapytanie) or die ("Wystąpił błąd" );
  5. echo( 'Konto '.$konto.' zostalo utworzone');

zmieniłem zapomniałem o tym smile.gif dodaje mi juz do 2 tabeli teraz pytanko jak mam zrobić zeby id z tabeli y przesyłało sie do client_id z tabeli x questionmark.gif
cycofiasz
Po wykonaniu pierwszego zapytania użyj funkcji mysql_insert_id(), w niej znajdzie się numer dodanego usera.

Np. $newid = mysql_insert_id();

... VALUES($newid,'null','null'...
edikce
wielkie dzięki nie wiem co bym bez ciebie zrobił chyba bym sobie z tym nie poradził ostatnie pytanie jak zrobić by w createddate wpisywała się data w takim formacie jak już zapisywano ją wcześniej czyli 2011-01-15 11:04:00
cycofiasz
W zapytaniu wstawiasz zamiast 'null'
NOW()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.