Cały proces wystawiania faktury opierał się na wprowadzaniu kontrahenta do bazy danych w zakładce (dodaj_kontrahenta.php) po czym w mogłem wystawić fakturę w zakładce wystaw_fakture.php pobierając elementy z bazy. Formularz wyglądał następująco:

Z początku nie miałem żadnych problemów bo dodawałem tylko jeden towar, wprowadzając wszystko w jednej linii tak jak na screenie. Pobierałem dane postem , obliczenia + zapis do bazy i wszystko było ok.
$nabywca = $_POST['nabywca']; $data = $_POST['data']; $nazwa_towaru = $_POST['nazwa_towaru']; $ilosc = $_POST['ilosc']; $j_m = $_POST['j_m']; $cena_brutto = $_POST['cena_brutto']; $cena_netto = $cena_brutto / 1.23; $kwota_vat = ($cena_netto * 0.23); $wartosc_netto = ($cena_netto * $ilosc); $vat = "23%"; $wartosc_brutto = ($wartosc_netto + $kwota_vat);
Teraz urozmaiciłem ten formularz do formularza dynamicznego...po kliknięciu (+) dodaje się nowy wiersz...po kliknięciu w fakture wszystko trafia do tablicy. Przykład:
nazwa towaru: towar1, ilosc: 1, jednostka miary: szt., cena brutto: 50
nazwa towaru: towar2, ilosc: 2, jednostka miary: szt., cena brutto: 100
otrzymuję:
( ( [0] => towar1 [1] => towar2 ) ( [0] => 1 [1] => 2 ) ( [0] => szt. [1] => szt. ) ( [0] => 50 [1] => 100 ) )
I teraz taki problem...jak wykonać dalsze obliczenia?? Np. obliczenia ceny netto z ceny brutto? Wcześniej miałem bardzo prosto bo pobierałem getem i robiłem: $cena_netto = $cena_brutto / 1.23;i wszystko było ok,
a teraz próbowałem coś na zasadzie:
i niestety nie działa

to wynik mi lajtowo wyświetla.
Czy da się to jakoś ugryźć? Żeby elegancko mi liczyło cały zbiór tablicy?? Próbowałem też countem pobrac ilość elementów i podstawić to do jakiejś pętli...ale tez mi coś zbytnio nie wyszło. Prosze o pomoc.