Najlepiej chyba będzie jak pokażę jak mam zbudowaną bazę danych:
Tabela `zlecenia`:
[ id ], [ dane1 ], [ dane2 ], [ dane3 ], [ status ], [ pracownicy ]
Tabela `pracownicy`:
[ id ], [ dane1 ], [ dane2 ], [ dane3 ], [ group ]
Oczywiście jest to tak mniej więcej podane, bo zamiast "dane1" czy "dane2" mam inne pola, ale to nieważne.
Mam podstronę "Zarządzaj zleceniami", w której użytkownik o grupie >= 3, ma prawo przydzielać pracowników do zleceń. Tabelka na podstronie wygląda mnie więcej tak:
<table> <tr> <td>ID</td> <td>Dane1</td> <td>Dane2</td> <td>Dane3</td> <td>Pracownicy</td> <td>Opcje</td> </tr> // Wyswietlanie danych <tr> <td>$zapytanie1['id']</td> <td>$zapytanie1['dane1']</td> <td>$zapytanie1['dane2']</td> <td>$zapytanie1['dane3']</td> <td>$zapytanie1['status']</td> <td> $zapytanie1['pracownicy'] <select name="xxx"> } </select> </td> <td><a href="#">Zapisz</a></td> </tr> </table>
I jak widać, w polu tabeli "pracownicy" pobieram wszystkich pracowników i daję ich do selecta. Następny wiersz to pole "Opcje", w której jest opcja "Zapisz", która po naciśnięciu dodaje do bazy to co wybraliśmy w select. Problem polega na tym, że (tak jak wcześniej pisałem) chcę zrobić możliwość przydzielania wielu pracowników do zlecenia. Pobieram dane używając $_POST i zapisuję to do bazy.
Krótko mówiąc: nie wiem jak to zapisywać wszystko w jednym polu (`pracownicy`), a później pobierać.
Myślałem coś nad dodawaniem w formie "pracownik1, pracownik2", ale jak później to pobrać i wyświetlić? explode? ;/
Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny!
Pozdrawiam.