skabszo
30.01.2011, 17:28:32
Witam Was wszystkich! Jako temat pracy inż. otrzymałem do wyboru trzy tematy - zainteresował mnie najbardziej projekt wirtualnego dziekanatu. Wiem że w PL prosperuje kilka takich rozwiązań z czego najbardziej znane to eHMS oraz edukacja.cl. Generalnie mam zarys całego projektu i wiem jakby to miało działać, niemniej zastanawia mnie kilka kwestii.
1. Jeśli chodzi o bazę danych pierwotnie wybór padł na mysql niemniej zastanawiam się czy postgresql nie okazałby się 'wytrzymalszy' od mysql'a? Jakie macie doświadczenia odnośnie tych dwóch baz? Chodzi mi oto, że baza będzie mieliła spore ilości danych - nie tylko dane personale, numery kont studenckich ale także - oceny z konkretnych przedmiotów, oraz co ważne -> wiadomości.
2. Tak z ciekawości czy ktokolwiek z Was widział taki projekt opensource? Wiem że pytanie może naiwne aczkolwiek zastanawia mnie czy takie rozwiązania są w europie zach. tylko commercial czy też którakolwiek z uczelni korzysta z darmowego rozwiązania. Nie mam zamiaru niczego kopiować, pytam z czystej ciekawości.
3. Wg Was jakie podstawowe funkcjonalości winien posiadać owy projekt? Założyłem z góry iż - dane użytkownika, oceny oraz wiadomości na linii student-wykładowca/pracownik administracji to niezbędne minimum niemniej może macie jeszcze jakieś pomysły? Pytam gdyż wspomniana edukacja CL posiada wiele funkcjonalności niemniej na jej użyteczność czy też stabilność nawet teraz kiedy już nie mieszkam w Polsce dochodzą od moich znajomych żale i skargi.
Dzięki za wszelkie uwagi i rady. Pozdrawiam, Paweł
Crozin
30.01.2011, 17:32:49
Ad. 1: Raczej nie będziesz mieć tam dziesiątek milionów rekordów, a najliczniejsze tabele będą względnie lekkie. Jeżeli chodzi o "wytrzymałość" to obie nadadzą się równie dobrze. Wybierz tą którą lepiej znasz, ewentualnie potraktuj to jako okazję do poznania drugiej.
Speedy
1.02.2011, 14:30:11
MySQL5 jest w stanie obsłużyć dość spore ilości rekordów. Jestem pewien, że bez problemu radzi sobie z co najmniej kilkuset tysiącami rekordów. Niewykluczone, że większe ilości danych też obsłuży, a raczej aż takiej ilości nie będziesz musiał obsługiwać. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z postgreSQL, ale wiem, że jakiś czas temu postgreSQL posiadał większą funkcjonalność i był bardziej stabilny, niż MySQL. Od momentu wejścia MySQL5 te różnice się zatarły i obie te bazy są do siebie bardzo podobne pod wspominanymi względami. Wybierz to, co lepiej znasz lub skorzystaj z rad przedmówcy.
destroyerr
1.02.2011, 17:39:08
Cytat
posiadał większą funkcjonalność
...
są do siebie bardzo podobne pod wspominanymi względami
Żartujesz czy tak na poważnie?
Speedy
2.02.2011, 13:54:59
Nie wiem, o co Ci chodzi. Nie będę tutaj elaboratu pisał. Wiadomo, że są to dwa różne silniki i są między nimi różnice, ale są też podobieństwa. Triggerów kiedyś nie było w MySQL, a teraz są. W PostgreSQL triggery były wcześniej. Oba silniki obsługują procedury, podzapytania, transakcje, replikację. Niektóre operacje są wykonywane z użyciem tych dwóch silników na różne sposoby. W MySQL można aktualizować pola za pomocą operacji typu: INSERT ... ON DUPLICATE UPDATE, czego nie można robić w PostgreSQL (trzeba używać do tego celu procedur). PostgreSQL obsługuje też asynchroniczne wejście/wyjście, czego nie obsługuje MySQL. Wiadomo, że każdy DBMS jest inny, ale akurat te dwa są wykorzystywane do podobnych celów i nie ma między nimi jakiejś strasznej przepaści.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.