Adam7
16.03.2011, 20:35:55
Witajcie serdecznie.
Za rok mam obronę pracy inżynierskiej. Cały czas zastanawiam się nad jej tematem (a czasu coraz mniej, zwłaszcza na jego zgłoszenie).
Jestem studentem 3 roku edukacji techniczno-informatycznej na UWM-ie. Z początku miałem do wyboru temat "Opracowanie internetowej bazy danych wyposażenia i środków trwałych w oparciu o technologię PHP, MySQL i xHTML" ale niestety zanim poszedłem do promotora jakiś ch...j mnie ubiegł (co nie powinno nastąpić bo przecież to były tematy tylko dla mojego roku) i w ogóle spowodowane było to tym że źle zorganizowana administracja wydziału dała naszemu rokowi tematy o wiele później niż innym oraz ludźmi na roku którzy za nic mają honor i uczciwość i po łebkach dążą do celu ale już nie będę się na ten temat wypowiadał bo szkoda czasu, a mógł bym jeszcze sporo im wytknąć.
Teraz pozostaje mi nic innego jak tylko wyszukać i zaproponować nowy temat promotorowi związany z serwisami internetowo - bazodanowymi. Coś z PHP/Java/AJAX/xHTML + MySQL.
Nie mam kompletnie pomysłu na temat.
Tu właśnie pojawia się moja prośba do Was, o pomoc w zasugerowaniu jakiegoś ciekawego tematu.
Ważną rzeczą jest to aby był nie tylko z pogranicza informatyki lecz np. wykorzystania informatyki w technice wytwarzania, zależy mi na wypowiedziach najlepiej osób które też kończyły ten kierunek lub podobny oraz prosił bym o w miarę szybkie odpowiedzi.
konole
16.03.2011, 20:38:59
Może jakiś rozbudowany skrypt zarządzający planem zajęć dla każdego studenta?
Możliwość rejestracji, wyboru kierunku i ustalenia wygodnego dla siebie planu zajęć (przesuwanie, usuwanie, zaznaczanie - wszystko głównie z jQuery oraz PHP i MySQL). Możliwość eksportu utworzonego planu, przygotowania do wydruku itd.
+ oczywiście panel administracyjny do zarządzania ogólnym planem zajęć.
everth
16.03.2011, 20:46:11
Ile teraz liczy inżynierka? 15/20 stron, czy zeszła już do poziomu 10 stron (łącznie z zapychaczami)? Bo interesuje mnie pewne zagadnienie tylko jest cholernie rozbudowane.
Adam7
16.03.2011, 21:10:14
Cytat(everth @ 16.03.2011, 20:46:11 )

Ile teraz liczy inżynierka? 15/20 stron, czy zeszła już do poziomu 10 stron (łącznie z zapychaczami)? Bo interesuje mnie pewne zagadnienie tylko jest cholernie rozbudowane.
Nam pan profesor na metodyce pisania pracy dyplomowej na to pytanie odpowiedział następująco: "Praca inżynierska powinna zawierać wszystkie strony"
Kocurro
16.03.2011, 21:18:49
Ja dostałem od promotora przykładową mgr inż. 30 stron - tytułowa, spis treści, oświadczenie o braku plagiatu, podziękowania, bibliografia, 7 stron teoretycznego opisu problemu i 18 stron ... opisu GUI programu dołączonego na płycie, który nie działał. Więc o czym my tu
everth
16.03.2011, 21:35:27
Bo koncepcja przewodnia pracy bazowała na dualizmie teorii/praktyki. Teoretyczny opis miał wyjaśnić zasadę niedziałania programu który z kolei stanowił ilustrację dla postawionej w pracy tezy. Czy jakoś tak. Swoją drogą to też
niezły rynek
ixpack
19.03.2011, 21:56:10
Stwórz program liczący obwód piersi na podstawie zdjęć
ADeM
19.03.2011, 22:13:35
Taka praca juz była ;-)
wiewiorek
20.03.2011, 17:23:18
Cytat(Kocurro @ 16.03.2011, 21:18:49 )

Ja dostałem od promotora przykładową mgr inż. 30 stron - tytułowa, spis treści, oświadczenie o braku plagiatu, podziękowania, bibliografia, 7 stron teoretycznego opisu problemu i 18 stron ... opisu GUI programu dołączonego na płycie, który nie działał. Więc o czym my tu

WOW - nieźle
Cytat(Adam7 @ 16.03.2011, 20:35:55 )

np. wykorzystania informatyki w technice wytwarzania
Ja proponuję np. "System informatyczny wspomagający funkcjonowanie małej firmy produkcyjnej". Taki do prowadzenia inwentaryzacji materiałów oraz gotowych produktów, wyliczający ile można wyprodukować wyrobu na podstawie posiadanych półproduktów itp...
everth
20.03.2011, 21:18:59
Tak, przy okazji skontaktuj się z autorem pracy zamieszczonej na
tej stronie. Możliwe że będziesz musiał zmienić tytuł i wstęp (po uprzednim dogadaniu się z autorem). Ech, polska nauka.
IceManSpy
20.03.2011, 22:02:05
Cytat(ylk @ 20.03.2011, 20:57:49 )

Ja proponuję np. "System informatyczny wspomagający funkcjonowanie małej firmy produkcyjnej". Taki do prowadzenia inwentaryzacji materiałów oraz gotowych produktów, wyliczający ile można wyprodukować wyrobu na podstawie posiadanych półproduktów itp...
Temat bardzo fajny. A jeśli chcesz dla dużych to poczytaj o systemach MRP / ERP.
Theqos
21.03.2011, 08:32:21
Cytat(Kocurro @ 16.03.2011, 21:18:49 )

Ja dostałem od promotora przykładową mgr inż. 30 stron
Bo wartość pracy nie zależy od liczby stron

Widziałem parę mniejszych prac magisterskich z ocenami bardzo dobrymi. W końcu ileż można pisać o np. jednym algorytmie.
Co do tematu inż. to kurde tyle tego jest, zaimplementuj jakieś EAV i będzie git.
trucksweb
21.03.2011, 09:28:43
kurde ludzie, jak czytam takie tematy az mi flaki sciska.
Czy dzisiejsza mlodziez nie ma zainteresowan?
po co chodzicie 3-5lat na studia skoro potem nie mozecie nawet znalezc samodzielnie tematu pracy ? rece opadaja
A potem widzi sie jak rynek psuja pseudo programisci, informatycy...
nasty
21.03.2011, 10:43:53
http://mathworld.wolfram.com/UnsolvedProblems.htmlWybierz sobie coś - nudzić się nie będziesz na pewno ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.