Witam wszystkich czytających.
Tytułem wstępu... od mniej więcej 4 lat używałem bez problemu pewnego skryptu w swoim sklepiku do zwiększania i zmniejszania liczby produktów.
Ostatnio okazało się, że skrypt zachowuje się "dziwnie" na nowym laptopie.
O samym skrypcie należy chyba tylko powiedzieć, że nowy produkt dodaje się na zasadzie formularza, po zaakceptowaniu produkt pojawia się w bazie i liczbę produktów można zmieniać poprzez dwa przyciski (+ i -), które analogicznie zwiększają i zmniejszają liczbę produktów w bazie dzięki wykorzystaniu technologii ajax (po kliknięciu liczba zmniejsza/zwiększa się o 1).
W pewnym momencie jak dodane było już 5 nowych produktów i w sumie przez przypadek sprawdziliśmy liczbę produktów jednego z nowo wprowadzonych wyświetliło jakąś dziwną liczbę, jeśli dobrze pamiętam 4 (zamiast wprowadzonych 2). Co jednak dziwniejsza sprawdzając pozostałe wpisy okazało się, że pozostałe wpisy również mają dziwne wartości jak np. 3, -1, -2 itp. Dodatkowo jedna zmiana np. dodanie poprzez przycisk produktu powodowało, że w innych produktach również zachodziły zmiany, lecz zawsze działo się to po jakimś czasie (z reguły po kilkudziesięciu sekundach). Wszystko obserwowałem z drugiego komputera z poziomy mysqladmina, żeby przypadkiem nie generować żadnego ruchu na stronie, chciałem się upewnić, że nie jest to spowodowane przejściami/odświeżeniem strony czy czymś takim.
Zrobiliśmy pseudo eksperyment. Wyzerowaliśmy jeden z produktów bezpośrednio w bazie. Po czym dodaliśmy 1 produkt, a następnie po kilkunastu sekundach o kolejne 5. W sumie do 6. Następnie obserwowałem tylko zachowanie bazy na drugim komputerze odświeżając zawartość tego produktu. Przez jakiś czas się nic nie działo, po czym produkt wskoczył na 7... a następnie po kilkunastu sekundach na 12. Wygląda to tak jakby poza tym zwiększeniem które miało miejsce bezpośrednio po kliknięciu było wysyłane jakieś drugie opóźnione żądanie... które odpala się po jakimś czasie.
Przez jakiś czas myślałem, że coś się dzieje z bazą, ale przetestowałem to na swoim drugim komputerku i wszystko działa sprawnie, tak samo zmiany bezpośrednio z poziomy mysqladmina nie powodują, żadnych dziwnych zachowań.
Na nowym laptopie zainstalowany jest Windows 7.
Sprawdzaliśmy zachowanie na przeglądarkach IE, Firefox i Chrome. Na wszystkich to samo.
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi, sugestie i podpowiedzi... Bo naprawdę nie bardzo wiem jak sobie poradzić z tym problemem.