Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chat - jak sie zabrac, w czym napisac...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kossa
Witam!

W planach mam usiasc sobie w wakacje i napisac wlasny, prosty chat.

Zastanawiam sie nad wyborem technologii, czy pisac w php, czy w javie.
Co o tym sadzicie?

Jak wogole powinien dzialac taki chat?
Na jakiej zasadzie dzialaja chaty? czy jest to baza danych z ktorej wpisy sa co chwile wyswietlane poprzed odswiezanie czy jest to jakos rozwiazane inaczej? Szczerze to nie mam o tym pojecia, nigdy sie tym nie interesowalem. Moze wiecie gdzie sa w necie jakies materialy na temat budowy chata itp.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc!

Pozdrawiam
Lukasz
Ace
jesli chodzi o php to mozesz współgrać zapisywanie danych do plików/bazy, a np: przy uzyciu FLASH'a ladnie wyciagac dane. A co do Javy, to chyba jest to pisane klient/serwer... Logując sie do chatu uruchamiasz klienta ktory laczy sie z serwerem, nastepnie jest miedzy nimi komunikacja klient<-->serwer wymiana danych. Mimo wszystko wolalbym pierwsze rozwiazanie winksmiley.jpg
FiDO
php Pro -> Hydepark
Bakus
hehehe znowu muszę się z tobą Ace nie zgodzić... winksmiley.jpg

Ja wybrałbym php, Flash, JS i jakąć DB...

Baza - bo szybko można przetworzyć zapytanie nadesłane do systemu
JS - pomoc przy wykonywaniu niektórych części Flasha. Logowanie, zamykanie chata i podobne wykonałbym w oparciu o sesje (JS dbało by o przekazanie SID'a do Flasha)
Flash - okienko rozmowy i pilnowanie aktualności danych (monitoring)
php - kontrola całości... winksmiley.jpg i wybieranie/dodawanie danych do DB
kossa
dzieki chlopacy za podpowiedzi!

powiedzcie tylko czemu nie lepiej napisac tego w jave?

chyba wiekszosc chatow jest w javie, ten na onet.pl i na wp.pl chyba ze sie myle, bo nie zagladam tam

Kossa
Bakus
java jest wolniejsza i trudniej ją uruchomić na serwerze...
skrypt php uruchomisz na każdym serwerze z interpreterem php...
patrycjusz
Cytat
java jest wolniejsza i trudniej ją uruchomić na serwerze...
skrypt php uruchomisz na każdym serwerze z interpreterem php...

@bakus pozwole się nie zgodzić tongue.gif , aplet javowy nie ma praktycznie nic do tego co się dzieje po stronie serwera i nie rozumiem stwierdzenia trudniej ją uruchomić winksmiley.jpg
i teraz odnosnie tematu...
JAVA, JAVA , JAVA, otóż dlaczego nie muszę chyba tłumaczyć, potężny język, idealne nadający się do tworzenia tego typu aplikacji jak nakładka na irc-a (chat) czy też mniej rozwinięta aplikacja korzystająca z np plików tekstowych.
99% chatów napisanych jest w javie (strzelam winksmiley.jpg a wszelkie próby pisania chatów w php, w połączeniu z js, czy flashem (może jak oficjalnie pokaże się AS2 to będzie można pomyśleć o całosci we flashu) spełzają na tym co widać po wpisaniu w google "download chat php" lub innej frazy i obejrzeniu takowego znaleziska winksmiley.jpg
________
update w tej chwili jestem w trakcie tworzenia rozbudowanej nakładki na irca (chat, i w przyszłościu klient irca) i sam jestem ciekawy czego oczekiwalibyście od takiej aplikacji, w obecnych założeniach jest:
- jak największa synchronizacja z serwerm ircowym,
- jak największa konfigurowalność wyglądu (zmiana tła, kolorów gui itp),
- emotikony,
- sporządzanie logów (export rozmowy do pliku .txt itp)
jeżeli autor topicu pozwoli to spytam Co jeszcze ? tongue.gif
Aplikacja powstaje bardzo powoli (kompletny brak czasu - praca tongue.gif) ale powstanie napewno i zostanie udostępniona na otwartej licencji.
Ace
Cytat
hehehe znowu muszę się z tobą Ace nie zgodzić... winksmiley.jpg

Ja wybrałbym php, Flash, JS i jakąć DB...

Cytat
jesli chodzi o php to mozesz współgrać zapisywanie danych do plików/bazy, a np: przy uzyciu FLASH'a ladnie wyciagac dane

winksmiley.jpg

Bakus, raczej sie ze mna zgadzasz ;p, moze nie rozpisalem sie, ale chodzilo mi o polaczenie php z flashem, gdyz php moze zapisaywac dane i manipulowac nimi, a Flash moze do nich sie odnosic, i np: plynnie wyswietlac komunikaty od innych uzytkownikow chatu. JS hm... raczej skupilbym sie na rozwiazaniu we FLASHu - przelaczanie miedzy kanalami/uzytkownikami ( zakladki ). Oczywiscie wszystko zapisywane do plikow/bazy jak kto woli... ;]
Remiq
Ja radziłbym javę.

1. nie musisz odświeżać strony
1.1 ponowene ładowanie grafiki
1.2 ponowne polaczenie z baza
1.3 pobieranie danych sesji
1.4 interpretacja całego zapisu rozmowy itp

2.0 patrza na pkt 1. java jest szybsza smile.gif
wassago
@kossa tutaj znajdziesz skrypt chat'u napisany w php, ale lepiej by bylo skupic sie na komentarzach do tego atykulu. Jest ich dosc duzo wiec zycze milej lektury - powianna owa wyjasnic kilka kwestji.
kossa
Dziekuje Wam wszystkim za wskazowki! Niech tylko skonczy sie sesja i bede dalej zglebial ten temat!

Jeszcze raz wielkie dzieki!

Pozdrawiam, hej!

Łukasz
Bakus
nie było mnie, więc teraz odpisze na wszystkie mnie dotyczące teraz...
@patrycjusz: chodziło mi o uruchomienie na serwerze apletu javy, który obsługiwał by wszystkie połączenia (od klientów i z bazami)
Ace: z ym niezgodzeniem to miała być retrospekcja do naszej starej i bardzo długiej debaty nt. konfiguracji VH w Apache...
Dawid Pytel
Cytat
@patrycjusz: chodziło mi o uruchomienie na serwerze apletu javy, który obsługiwał by wszystkie połączenia (od klientów i z bazami)

To i tak dalej nie oznacza, że z uruchomieniem takiej aplikacji w Javie byłoby więcej roboty. Radziłbym na początek trochę zaznajomić się z tematem winksmiley.jpg Przecież Java słynie ze swojej "przenośności" smile.gifP
Bakus
podaj mi sposób uruchomienia i kontrolowania apletu java na serwerze bez dostępu do shela... można przez php, ale nie sądzę, by na dłuższą metę było to czymś wygodnym... a co jeżeli system zostanie zrestartowany? Wątpie, by którykolwiek serwer pozwalał na możliwość zmiany inita... nie wchodzisz na chata przez 2-3 tygodnie wakacji, a tu się okazuje, że w momencie gdy czekałeś na dworcu właśnie restartowali serwer...
Może być sprawdzany/restartowany przez crona, ale co jeżeli do tego nie masz dostępu?
patrycjusz
@bakus ->>> przepraszam bardzo, ale co ma aplet javy do serwera questionmark.gif? przecierz działa on po stronie przeglądarki, łączenie apletów z php questionmark.gif w jaki sposób questionmark.gif?
Bakus
chodzi mi o to, że na serwerze coś musi odbierać informacje... z tąd aplet javy na serwerze.
By wywołać aplet javy (ten na serwerze do przetwarzania danych) trzeba zazwyczaj wywołać "java ./aplet.class" i tu na serwerach bez dostępu do shela kłaniają się komendy takie jak exec, czy system w php...

Nie jestem wielkim znawcą tematu i dla tego w kolejnej odpowiedzi prosiłbym o dokładniejsze wytłumaczenie całej sprawy (co ma działać na serwerze by to działało jak trzeba)...

Ja mogę tu dorzucić jeszcze jedną opcję możliwą do zrezlizowania:
Napisać serwer chatowy w php, który tworzy gniazdko na serwerze i nasłuchuje na klientów w napisanych w czymkolwiek... winksmiley.jpg
patrycjusz
chaty typu, chateria (interia) , na wp i innych są niczym więcej jak nakładkami na serwery ircowe (oczywiście odpowiednie serwery ircowe i odpowiednio skonfigurowane). Działają w całosci po stronie klienta, a łączą sie jedynie z serwerem ircowym (zazwyczaj po tradycyjnym porcie 6667) i zsluchuja to co trzeba :wink:
rachwal
Wlasnie tworze chat w Javie. Aplikacja (aplet) klient/serwer. Pod koniec miesiaca powinien byc skonczony wiec jesli ktos bedzie reflektowal to PW.

Jesli ktos chce zaczac robic wlasny chat to na poczatek powinien zaznajomic sie z : socketami, wielowatkowoscia i biblioteka swing...

Nie polecam robic tego w php, nie ma sensu tlumaczyc dlaczego.
Bakus
@patrycjusz: Nioo... teraz łapię winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.