Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Różne dzielenie SMSów. (NOKIA 3410)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cineck
Dlaczego w NOKIA 3410 gdy piszemy smsa i ma on juz np. 87 znakow , to pokazuje nam w prawym gornym rogu ze wiadomosc po wyslaniu bedzie zajmowac 2 smsy a np. innym razem piszac innego sms i majac 100 znakow pokazuje nam ze to jest dopiero 1 sms questionmark.gif? Dlaczego tak sie dzieje questionmark.gif Jest na to jakis sposob questionmark.gif? W poprzednich fonach typu NOKIA wszystko bylo OK smile.gif tylko w tej akurat sa jakies "bicia" :?
Chewolf
Hmm , slyszałem że polski znak zajmuje 2 zwyczajne , więc może to ma coś z tym związek...
PMadej
nie powinno tak byc bo w moich nokiach nigdy mi nie skracalo smsow a pisze z polskimi znakami (nie mialem tego telefonu co ty), ale prawda jest taka ze jak piszesz z polskimi znakami to kodowane sa one w UNICODE i taki sms jest krotszy zeby sie zmiescily informacje o ogonkach

co do nokia PC suite to jak tam piszesz z polskimi znakami to tam zawsze wlacza sie UNICODE i krotsze smsy.
cineck
A no wlasnie , polskie ...ogonki...itp. :? tego nie wziolem pod uwage smile.gif No nic zaraz lece po fona i porobie testy z ogonkami i bez winksmiley.jpg
cineck
sad.gif No i juz po testach i ..nic :? pisalem smsy ze slownikiem PL bez slownika, z "ogonkami" i bez "ogonkow" tak czy siak za kazdym razem sms dawal sobie jedynie 70 znakow !!! :oops: qrde czemu... ale znowu gdy pisalem same cyfry to mial 160 biggrin.gif nie qmam why tak sie dzieje....... moze wypowiedza sie Ci ktorzy tez maja ten telefonik bo ja wymiekam winksmiley.jpg
invx
moze masz nokie zepsuta questionmark.gif
cineck
Cytat
moze masz nokie zepsuta questionmark.gif
biggrin.gif ehehe nie mozliwe bo nie tylko ja ale moi znajomi rowniez tak maja tongue.gif dziwna sprawa.....
invx
to moze sprubuj nowszego softa sobie wgrac smile.gif
Chewolf
Cytat
to moze sprubuj nowszego softa sobie wgrac smile.gif

chyba nie o to mu chodziło ale to szczegół... (a po za tym można gwarancję stracić itd.)
sztosz
Wiem ze z NOKI mozna wysylac maile, mozna wtedy wklepac na pewno mniej maili.
1. A poza tym istnieje cos takiego jak czat np w 3310. tam jest najpierw NICK a pozniaje tresc Nik jest sam dodawany i liczy sie do wpisanych znakow. Moze problem jest z tym?

2. Inna opcja to taka ze mozna ustalic rózne standardy kodowania w niektórych nokiach. Jeden z tych standardów do kazdego smsa do daje kilkadzesiat znaków jako tablice do rozpoznawania polskich liter nie wazne czy sa one zawarte w smsie czy nie sproboj go wylczyc. Napewno było tak w mojej starej 3310. Nie mam juz jej a wiecej nie pamietam an nazwy tego standardu ani niczego.

Acha standardy zmienia sie w wiadomosci->opcje wysyłania(ustawienia wiadomosci)....->cos tam

$cos tam = "wiadomosci wysyłaj jako" dla 1.
$cos tam = "?questionmark.gifquestionmark.gif" dla 2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.