Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kanał Alpha
Forum PHP.pl > Forum > PHP
GrzesieeQ
Witam ..
Mam skrypt Dynamicznej sygnaturki.. Pobiera on dane i logo klanu z gry.. Wszystko idzie dokładnie jak ma iść ale .. Logo.. Ma ono wysokość i szerokość 100 x 100 ale jak to logo nie jest ono kwadratem tylko Znaczkiem na przeźroczystym tle..
Niby działa.. Tyle że ImageCopyMerge usuwa kanał alpha..
  1. function drawIcon($img, $array){
  2. $icon = imagecreatefromjpeg($array["cf_ricon"]);
  3. imagecopymerge($img, $icon, 12, 12, 0, 0, 100, 100, 100);
  4. }

Kod... w tablicy array cf_ricon to właśnie to logo.. Jest ono na wysokości 12.. i szer 12 ;D
Ale nie podoba mi się to że jest bez kanału..
Mógłby mi ktoś napisać inną funkcję .. i opisać jak jej uzyć ?
$img to sygnatura..
Kshyhoo
Przecież w manualu jest kilka funkcji traktujących o przezroczystości: imagecopymerge().
GrzesieeQ
No tak.. Widzę.. Ale chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył.. Próbowałem z imagesavealpha.. ale staciło sens bo i tak wynik był ten sam.. Tam widzę z kryciem..
Kshyhoo
Panie, takie rzeczy to tylko w Erze ;p
Nie wiemy, co robisz wcześniej z plikiem...
GrzesieeQ
Jej.. Już mi się nie chce pisać tu bo i tak wiem że odpowiedź będzie brzmiała coś ala moderator bądź że szukam gotowców lub google nie boli.. Ale chciałbym taką funkcję która zastąpiłaby icmerge .. to $array[cfricon .. już mi się nazwy nie chce pisać ;D to obrazek png 100 x 100.. biggrin.gif
thek
Zobacz przy funkcji łączącej obrazki są DWIE funkcje do ustawiania przezroczystości. Jedna i druga nie mogą być ustawione na true jednocześnie. Dlatego na samym początku jedną się ustawia na true, a drugą na false. Tyle podpowiem wink.gif Jakie to funkcje i która jak ustawiona to zadanie domowe. Podpowiem, że w manualu jest gotowy przykład właśnie z Twoim problemem. Wystarczy go tylko znaleźć smile.gif
GrzesieeQ
Thek daj mi pałe..
Jednak to co napisałeś.. To zadanie mnie zmotywowało .. Tzn bardziej chodziło o podpowiedź ;d
Dałbym Ci buzi.. Ale wiesz.. LCD wink.gif

W komencie jest..

Thx jeszcze raz ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.