Natknąłem się ostatnio na dość ciekawy problem, mianowicie - mam skrypt php (nic skomplikowanego - skrypt poniżej) który pakuje pliki graficzne (głównie jpg/jpeg). Wszystko pięknie ładnie jest pakowane, ale.
Pliki ściągane są na komputer poprzez wejście bezpośrednio w link prowadzący do pliku (np. strona.pl/upload/file1.zip).
U mnie (Ubuntu) wszystko otwiera się ładnie. 7zip na windowsie7 też nie ma problemów (jedyny problem jest taki, że przy gdy otworzę archiwum i dokonam dwukrotnego kliknięcia na dowolnym pliku, to się dziad nie otwiera).
I teraz koszmar: winrar, ten to w ogóle nie wie co się dzieje - przy wypakowywaniu tworzy katalog, ale wypakowane pliki mają rozmiar 0kb. Gdy wejdziemy nim w archiwum i zastosujemy podwójne kliknięcie na dowolnym pliku to otwiera nam się notatnik.
Czy ktoś miał już takie problemy?
Obiecany skrypt:
$zip = new ZipArchive(); $zip->open($this->getArch(), ZIPARCHIVE::CREATE); //$this->getArch() - pobiera nazwę archiwum $zip->addFile($this->getDestination().'/'.$file, $file); //$this->getDestination() - pobiera nazwę katalogu do którego był wrzucony plik $zip->close();