Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: spradzanie czy JS jest włączony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
tukan
Witam ,
Piszę formularz rejestracji i mam zamiar sprawdzać poprawność danych za pomocą JavaScript, ale jak wiadomo można wyłączyć obsługę JS w przeglądarce, więc muszę też opcjonalnie sprawdzać w php.
Wymyśliłem sobie, że będę sprawdzał czy jest włączona obsługa JS, jeśli tak to sprawdzam formularze za pomocą JS, jeśli nie to za pomocą PHP.
I tu moje pytania:
1. Czy da się sprawdzić czy jest włączona obsługa JS, a jeśli tak, to w jaki sposób?
2. Czy wyżej opisany sposób jest lepszy niż bym miał sprawdzać przy wykorzystaniu samego PHP, tzn. czy nie zmienia to bezpieczeństwa i czy będzie to po prostu lepsze niż tylko za pomocą PHP,
pozdrawiam
tukan
Rid
Walidacja tylko po stronie klienta nie jest najlepszym rozwiązaniem i Każdy to Panu powie.Najlepiej zrobić walidacje po stronie Klienta i serwera,wtedy nawet jak ktoś wyłączy JS ,to serwer nie "przepuści" niewłaściwych danych.
tukan
czyli zorganizuję tylko po stronie serwera
dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
Rid
Dla wygody użytkownika można zrobić walidacje po obu stronach -jednak walidacja po stronie serwera w zupełności wystarcza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.