Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Testowanie stron pod różnymi systemami operacyjnymi
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
M2020
Zastanawiam się nad kwestią testowania stron.

Rozumiem że strona może inaczej wyświetlać się pod Internet Explorer 8 czy 9 lub Firefoxem 3.5 i 4.0. Trzeba przetestować pod wszystkimi aktualnymi wersjami przeglądarek.
Jednakże, czy ta sama wersja przeglądarki może inaczej wyświetlać stronę pod różnymi systemami operacyjnymi. Przykładowo IE8 pod Vistą i pod Win 7 czy może inaczej wyświetlać stronę?

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Testujecie pod tą samą wersją przeglądarki, ale pod różnymi systemami, czy też wystarczy przelecieć wszystkie wersje, bez różnicy na jakim systemie operacyjnym?
Ciekawi mnie to, bo nie wiem jak bardzo komplikować sobie życie smile.gif

kamil4u
Różnice pod systemami operacyjnymi są znikome - np. jeżeli w CSS nie podasz preferowanej czcionki to system wybierze "swoją", więc strona bardzo nieznacznie będzie się różniła, ale tym, w większości przypadków, nie powinieneś się przejmować.

Generalnie jak strona jest dobrze wyświetlana w popularnych przeglądarkach na dowolnym systemie to możesz śmiało założyć, że strona zadziała wszędzie.
wrotek
Jedyny problem, jest właśnie po stronie czcionki, nie wiem jak macos, ale linux nie ma bazowo wszystkich czcionek co windows i czasem powoduje to problemy, ale generalnie to jest bardzo rzadka sytuacja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.