Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unicode i PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pgrams
Witam,
Dopiero zaczynam pracę z php i mam problem. Próbowałem z wieloma edytorami i najbardziej spodobał mi się Edit +. Niestety nie mam tam możliwości zapisania pliku jako ISO-8859-2. Najlepszym z dostępnych systemów wydaje mi się być Unicode.
I tu zaczynają się schody. Pliki Unicode nie są wogóle przetwarzane przez php.
Czy jest jakiś sposób aby to zmienić??
Moja konfiguracja:Apache+php 4.3.6

Pomożecie??
Luke
Witam,

default_charset = "utf-8" w php.ini
i podobanie w httpd.conf dla apache 2.0.xx
kszychu
Cytat(pgrams @ 2004-06-17 09:50:34)
Próbowałem z wieloma edytorami i najbardziej spodobał mi się Edit +. Niestety nie mam tam możliwości zapisania pliku jako ISO-8859-2.

Co ty opowiadasz? JeSli stworzysz plik w iso, to na pewno go zapiszesz. I to nie jest kwestia Edit +, tylko odpowiedniej nakładki na klawiaturę.
pgrams
Cytat(kszychu @ 2004-06-17 08:59:34)
Cytat(pgrams @ 2004-06-17 09:50:34)
Próbowałem z wieloma edytorami i najbardziej spodobał mi się Edit +. Niestety nie mam tam możliwości zapisania pliku jako ISO-8859-2.

Co ty opowiadasz? JeSli stworzysz plik w iso, to na pewno go zapiszesz. I to nie jest kwestia Edit +, tylko odpowiedniej nakładki na klawiaturę.

Sorki, ale spośród wielu dostępnych w Edit Plus foramtów kodowania nie ma naszego polskiego ISO. Poza tym problem już został rozwiązany dzięki radzie Luca
Dzięki wielkie.

PS. Krzychu, jeśli masz jakiś sposób na zapisywanie w Edit Plus w naszym ISO, to będę wdzięczny.
FiDO
Mylisz sie i to grubo.
Sa conajmniej 2 sposoby na zapisywanie w ISO w EditPlus'ie.
Albo tak jak piszesz, tzn. przy Save As... wybrac odpowiednie kodowanie do konwersji i tam jest ISO ktore trzeba, nazywa sie "Central European (ISO) 28592"
albo uzywasz klawiatury z kodowaniem ISO, co jest troche wygodniejsze, bo wtedy edytor juz w ogole nie ma znaczenia (do tego jeszcze czcioneczka w ISO i pełen komplet) - zapisujesz bez wybierania jakiejkolwiek konwersji.
Chewolf
Cytat(pgrams @ 2004-06-17 11:28:27)
masz jakiś sposób na zapisywanie w Edit Plus w naszym ISO, to będę wdzięczny.

http://www.optimus-bis.com.pl/keyplus/download.asp - Key plus
kszychu
Cytat(FiDO @ 2004-06-17 11:05:08)
albo uzywasz klawiatury z kodowaniem ISO, co jest troche wygodniejsze, bo wtedy edytor juz w ogole nie ma znaczenia (do tego jeszcze czcioneczka w ISO i pełen komplet) - zapisujesz bez wybierania jakiejkolwiek konwersji.

Praktycznie od zawsze tak robiłem, dlatego może nie zrozumiałem problemu. Uważam to za najwygodniejszy sposób.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.