Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Masowy upload plików
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
zgred1010
Witajcie biggrin.gif tu znów ja i znów po stronie przeglądarki...
Jak zwykle czegoś wymagam, no ale chyba po to zostało stworzone to forum tongue.gif

Pytanie brzmi następująco:

Jak zrobić, aby podczas wybierania pliku w polu typu "file" można było wybrać więcej niż jeden plik na raz?

Wiem że to jest wyższa szkoła jazdy, dlatego gwarantuje, że za każdy pomocny post oferuję szczere podziękowania thumbsupsmileyanim.gif
erix
Śmierdzi lenistwem aż otwarcie okna nie pomogło.

http://www.google.pl/search?aq=f&sourc...upload+multiple
zgred1010
Się nie zrozumieliśmy... być może źle sformułowana nazwa tematu. Chodzi mi o coś takiego jak ma facebook przy uploadzie zdjęć smile.gif

Nie chciałbym pobierać gotowego skrpytu, bo chcę się czegoś uczyć. a z gotowego skryptu raczej nic nie zrozumiem.

podkreślam:
Jak klikam w pole typu file to wyskakuje mi okienko wyboru plików! i w TYM OKIENKU chciałbym sobie zaznaczyć więcej niż 1 plik smile.gif

Rid
Jak już chce Pan zrobić taki upload za pomocą input type file.
To musi Pan utworzyć dodatkowo textarea-i przypisywać tam nazwy plików,dodatkowo przycisk submit lub zwykły button ,który całość będzie uploadował.Jedno wiem na pewno ,że bez ajaxa się to nie obędzie.
melkorm
Cytat
Jak klikam w pole typu file to wyskakuje mi okienko wyboru plików! i w TYM OKIENKU chciałbym sobie zaznaczyć więcej niż 1 plik

Przez zwykłe okienko od input type file tego nie zrobisz - rozwiązaniem może być flash lub pochodne - google: swfuploader / uploadify / itp.
erix
Cytat
Przez zwykłe okienko od input type file tego nie zrobisz

HTML5 File API, nie siej zamętu.
Rid
Cytat
Przez zwykłe okienko od input type file tego nie zrobisz - rozwiązaniem może być flash lub pochodne - google: swfuploader / uploadify / itp.

To się Pan myli.
Pytam Pan Google i mi odpowiada:
Da rady to zrobić!

Chociaż patrząc na ten przykład,to skrypt ten wymaga wielu poprawek-ale ,głównie chodzi o to ,że się da.
melkorm
Cytat
To się Pan myli.
Pytam Pan Google i mi odpowiada:
Da rady to zrobić!

Chociaż patrząc na ten przykład,to skrypt ten wymaga wielu poprawek-ale ,głównie chodzi o to ,że się da.

Użytkownikowi chodziło o zaznaczenie wielu obrazków w oknie - a nie wiele inputów i klikanie.

Cytat
HTML5 File API, nie siej zamętu.

Co i tak nie zadziała na wszystkich przeglądarkach, chociaż zaraz się pojawi opinia kto wspiera przestarzałe przeglądarki itp.

Fakt, o tym rozwiązaniu z HTML5 do końca nie wiedziałem.
erix
Cytat
Co i tak nie zadziała na wszystkich przeglądarkach

Czytaj: nie na IE, bo ZTCW, to nawet na Operze już chodzi. wink.gif

Dla reszty pozostaje fallback w postaci Flash-uploadera.
zgred1010
a ja gdzieś coś czytałem o ASP tylko o co w tym chodzi?

i przestańcie z tym Pan i Pani. W internecie są pewne zasady - wszyscy jesteśmy na Ty!
erix
ASP, to nie ta bajka - problem tkwi w przetwarzaniu po stronie klienta, a nie po stronie serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.