Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Sąsiadujące tabelki - problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
sensibles
Witajcie kochani użytkownicy tego, jakże zacnego forum. Sprowadza mnie do was pewien problem, który chcę rozwiązać, lecz sam nie potrafię.

A więc, chcę stworzyć na swojej stronie dwie kolumny newsów. Każda z kolumn odnośnie innych tematów - ale to jest mało ważne. Powróćmy lepiej do sedna sprawy. A więc gdy stworze sobie tabelkę z dwiema komórkami, a w każdej z nich tabelkę (tylko tak potrafię uzyskać tabelki osok siebie, a nie pod sobą) w której będą newsy, to pojawia się problem. Bo gdy tabelka z komórki pierwszej w głównej tabeli, ma powiedzmy trzy komórki, a tabela w komórce drugiej, tabeli głównej ma jedną komórkę, to zawsze, tą tabelkę, gdzie mam mniej komórek, wyśrodkowuje mi.

Wygląda to tak:

A ma wyglądać tak:

Chodzi mi o to, by zawsze, nie ważne, bez względu na wszystko, tabelka zaczynała się na górze, tak jak ukazane jest to na obrazku nr.2

Jeżeli komuś to ułatwi rozwiązanie problemu, to załączam, pisany na kolanie kod z pierwszego zdjęcia:
Kod
<html>

<body>

<table>
<tr>
<td>

<table bgcolor="red" width="300" border="2">
<tr>
<td>
kjhdfdflhldf
</td>
</tr>
<tr>
<td>
kjhdfdflhldf
</td>
</tr>
<tr>
<td>
kjhdfdflhldf
</td>
</tr>

</table>

</td>

<td>
<table bgcolor="blue" width="300" border="2">
<td>
kjhdfdflhldf
</td>
</table>
</td>
</tr>

</table>

</body>

</html>

Helid
Zrób to na divach
Kod
<div id="lewa">
<div class="news">
</div>
<div class="news">
</div>
</div>
<div id="prawa>
<div class="news">
</div>
<div class="news">
</div>
</div>

#lewa
{
width: 50%;
float: left;
}

#prawa
{
width: 50%;
float: right;
}

.news
{
clear: both;
}

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.