Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [slackware] problem z export
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
patrycjusz
Witam,
otóż problem może opiszę tak:
reinstalowałem sobie system, i instaluje sobie wszystko po kolei....
apache , mysql, psql, php, i dochodze do j2ee i poszlo instalacja gicik, jeszcze tam pare innych no i reboot i leze tongue.gif i kwice tongue.gif
a bardziej obrazowo
# export PATH=$PATH:/usr/local/Sun/jdk/bin
# java - wykonuje sie polecenie z katalogu dodanego do PATH
# reboot
# java - nie widzi tego polecenia/programu czyli tak jakby sciezka "znikneła"
smile.gif
Będe wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam patS
kszychu
No i czego nie rozumiesz? Wszystko odbyło się tak, jak chciałeś:
zmieniłeś ścieżkę, wyeksportowałeś ją, i była zmieniona aż do restartu. Po restarcie została wczytana znowu stara niezmieniona ścieżka.

Ja na twoim miejscu przyjrzałbym się plikowi /etc/profile.
patrycjusz
kszychu.... przepraszam zapomniałem dodać że na końcu pliku /etc/profile również dopisałem polecenie export ...
i to własnie najdziwniejsze, że jak dodam tradycyjnie export czyli tak jak mówisz kszychu to działa gicik i to wiem, ale jak dodam polecenie do /etc/profile export PATH... to nie działa

export PATH="$PATH:/usr/costam"
patrycjusz
kszychu dzięki smile.gif
już działa w 100% jest tak jak mówisz smile.gif
nie pomyślałem zbyt inteligentnie i w sumie dopiero po paru minutach dotarło do mnie że to przecierz są zywczajne stałe (final static) tongue.gif a tak kombinowałem tongue.gif dopiero man mi pomógł no i ty tongue.gif
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.