Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS, PHP] Czcionka JS w pliku .php; Brak kompatybilności FF, IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
drk
Witam serdecznie,

Sorry, teraz odświeżam ponownie stronę w IE i MENU działa poprawnie... ale slider dalej się sypie...

przepraszam za mało trafny opis w temacie, ale mam nadzieje, że ktoś tutaj zajrzy.
Sprawa dotyczy braku kompatybilności pomiędzy najnowszym IE a FF w sprawie odczytu czcionki w formie JS w pliku .php. Ale po kolei.

Na stronie zastosowałem skrypt:

Kod
<script src="js/cufon-yui.js" type="text/javascript"></script>
<script src="js/Engebrechtre_400.font.js" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript">
            Cufon.replace('a.harlem', {
    color: '#fff',
    hover: { color: '#b0d200' }
});
</script>

W ten sposób czcionka w moim menu u góry będzie zamieniona na Engebrechtre_400.font.js, efekt można obejrzeć tutaj:
Strona w trakcie modernizacji

Nie ma żadnego problemu jeśli plik ma rozszerzenie .HTML, wtedy zarówno FF jak i IE, odpowiednio odczytuje kod.

Utworzyłem sobie dział KONTAKT: Strona w modernizacji - Kontakt plik jest z rozszerzeniem PHP i zaczynają się problemy. FF odczytuje stronę w taki sposób jak chcę, natomiast IE już nie... nie dość że źle odczytuje MENU to w dodatku sypie się slider w jQuerry.

Jakieś rady poza <IF IE> może mam jakieś błędy w kodzie?

Dzięki i pozdrawiam.
pedro84
Kod to masz całościowo fatalny, przerób jakiś kurs HTML/CSS, albo to dobremu koderowi zleć.
Kartofelek
A po co cufona używasz? Nie lepiej osadzić w css? Najwyżej dasz text-shadow z kolorem czcionki i będzie gitara. W necie masz pełno deklaracji np tutaj: http://www.fontsquirrel.com/fontface/generator

Co do slidera:
Ciężko powiedzieć co się sypie, bo w IE tester gdy się wybierze tego slidera z debugera to automatycznie się naprawia :}
Może to pomorze:
- dać dla #slides zoom:1; overflow:hidden;
- to samo dla LI i IMG w tej liście
- daj wymiarówkę tym obrazkom ze slajdów

Ps. Po co używasz komentarzy "startujących" bloki? Zalecane są tylko te kończące, bo z nazwy bloku (klasa, id) i tak wywnioskujesz co jest co.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.