Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jedna baza, a wiele serwerów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lobopol
Będę musiał niedługo stworzyć serwis, a raczej serwis składający się z wielu mniejszych serwisów znajdujących się pod różnymi domenami i nieraz serwerami. Jakbyście rozwiązali problem jednej bazy. Wszystkie wpisy mają być zarządzane jednym panelem, a baza prawdopodobnie będzie liczyła setki tysięcy jeżeli nie milionów rekordów w niedługim czasie.
adbacz
Raczej się tak nie da. Hostingodawca nie da Ci dostępu do swojej bazy z zewnątrz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale gdzieś czytałem, że tak się nie da.
motyl-pl
Cytat(adbacz @ 26.08.2011, 01:25:19 ) *
Raczej się tak nie da. Hostingodawca nie da Ci dostępu do swojej bazy z zewnątrz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale gdzieś czytałem, że tak się nie da.

Skąd wiesz że ma hosting a nie np. vpn, dedyk, cokolwiek innego ? u nie których firm świadczących usługi hostingu nie ma z tym problemu ..

Co do pytania to czego oczekujesz ?
Musisz dobrze zoptymalizować bazę danych, skrypty i apacha by to dobrze chodziło .. później klaster na bazę, podserwisy.. co więcej, nie wiem
paxton
Oczywiście ze się da, musisz ustawić aby baza danych zezwalała na połączenia z zewnątrz. Malo co firm hostingowych na to zezwala, lepiej wybrać serwer dedykowany lub VPS gdzie masz dostęp do konfiguracji serwera SQL.

Jest również dostępny np. w OVH multi-domain hosting, gdzie masz jeden hosting a wiele rożnych domen nawet z rożnymi IP. (Moze się przydać)
lobopol
O tyle dobrze, że mam dedyki do tego, ale używanie zewnętrznego serwera mysql mocno zwolni dostęp do strony :/ prawdopodobnie będę musiał użyć replikacji bazy, ale cóż nie robiłem tego jeszcze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.