Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja a filtrowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jml
Piszę obecnie pracę magisterską i nie mogę znaleźć czym różni się walidacja danych od filtrowania danych? Czy może są to pojęcia równoznaczne?

W różnych źródłach często oba pojęcia stosowane są zamiennie, choć mam wrażenie że to błąd.

Wg mnie pojęcia znaczą mniej więcej to:
* Walidacja - sprawdzanie poprawności danych pod zadany wzorzec, np. sprawdzanie poprawności adresu e-mail, kodu pocztowego etc. Sprawdzanie długości stringów, czy nr domu jest faktycznie liczbą itp.
* Filtrowanie - filtrowanie pod kątem zawierania niepożądanych danych, przykładowo filtrowanie czy podany ciąg zawiera znaczniki HTML.

Whitelisting/blacklisting to filtrowanie czy walidacja?

Nie raz jednak trafiłem na opis filtrowania jako sprawdzania czy adres e-mail pasuje do wzorca i zgłupiałem...

Z góry dziękuję za pomoc.
wookieb
Mogę się wymądrzać ale walidacja to zestaw reguł jakie musi spełnić dana wartość. Dodatkowo walidacja zwraca listę błędów opisujących niespełnione przypadki walidacji.
Filtrowanie to wybieranie interesujących wartości. Np wyfiltrowanie z listy elementów gdzie jest pewien tag html.

Myślę, że terminy są dość bliskoznaczne dlatego są mylone.
jml
Wobec tego whitelisting/blacklisting zaliczamy do walidacji?
-jarek-
Cytat(jml @ 30.08.2011, 13:26:20 ) *
whitelisting/blacklisting

w zależności do czego mają służyć mogą być do filtrowania jak i do walidacji.
Podaj do czego te listy.

przykład : blacklisting przy e-poczcie będzie to filtrowanie(filtrowanie spamu) a przy aplikacji będzie to walidacja (błędny kod).
jml
Chodziło mi o walidację/filtrowanie po stronie serwera aplikacji. Dzięki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.