Piszę obecnie pracę magisterską i nie mogę znaleźć czym różni się walidacja danych od filtrowania danych? Czy może są to pojęcia równoznaczne?
W różnych źródłach często oba pojęcia stosowane są zamiennie, choć mam wrażenie że to błąd.
Wg mnie pojęcia znaczą mniej więcej to:
* Walidacja - sprawdzanie poprawności danych pod zadany wzorzec, np. sprawdzanie poprawności adresu e-mail, kodu pocztowego etc. Sprawdzanie długości stringów, czy nr domu jest faktycznie liczbą itp.
* Filtrowanie - filtrowanie pod kątem zawierania niepożądanych danych, przykładowo filtrowanie czy podany ciąg zawiera znaczniki HTML.
Whitelisting/blacklisting to filtrowanie czy walidacja?
Nie raz jednak trafiłem na opis filtrowania jako sprawdzania czy adres e-mail pasuje do wzorca i zgłupiałem...
Z góry dziękuję za pomoc.
wookieb
30.08.2011, 10:15:56
Mogę się wymądrzać ale walidacja to zestaw reguł jakie musi spełnić dana wartość. Dodatkowo walidacja zwraca listę błędów opisujących niespełnione przypadki walidacji.
Filtrowanie to wybieranie interesujących wartości. Np wyfiltrowanie z listy elementów gdzie jest pewien tag html.
Myślę, że terminy są dość bliskoznaczne dlatego są mylone.
Wobec tego whitelisting/blacklisting zaliczamy do walidacji?
-jarek-
31.08.2011, 15:53:36
Cytat(jml @ 30.08.2011, 13:26:20 )

whitelisting/blacklisting
w zależności do czego mają służyć mogą być do filtrowania jak i do walidacji.
Podaj do czego te listy.
przykład : blacklisting przy e-poczcie będzie to filtrowanie(filtrowanie spamu) a przy aplikacji będzie to walidacja (błędny kod).
Chodziło mi o walidację/filtrowanie po stronie serwera aplikacji. Dzięki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.