Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przegladarka WAP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sh4dow
Poszukuje przegladarke WAP, ale nie w komorce, ale na jakiejs stronie www, albo jakis program emulujacy przegladarke WAP. Czy ktos zna cos podobnego ?

Edit: a przy okazji moze zna ktos edytor WML ?
enceladus
Z tego co wiem to Opera wyświetla WML, a edytor.... bez przesady WML jest zbyt prosty, każdy który podświetla składnię XML wystarczy smile.gif
mls
Do przeglądania stron wap polecam WinWAP. Jedyną jego wadą jest chyba tylko mała stabilność, obsługa najwyżej WAP 1.3, i dosyć "luźne" traktowanie kodu (nie wyświetla błędów stron, więc nie nadaje się do testowania). Do testów polecam Nokia Mobile Internet Toolkit dostępny na Forum Nokia.

A co do edytora WML to zgodzę się z przedmówcą winksmiley.jpg Poza tym prawie każdy "większy" edytor html obsługuje także składnię wml'a (w sensie - koloruje ją winksmiley.jpg)
CyklOP
Korzystając z okazji: czy aby strona została wyświetlona na komórce musi być koniecznie napisana w WML'u? Pewien czas temu wszedłem przez nokie 5510 na jedną ze stron (z mojej stopki) napisanej w validującym XHTML'u i działała, chociaż inna też teoretycznie poprawna wyświetlała błąd :/ Nie wiecie od czego to zależy?
Sh4dow
Wielkie dzieki mls.
Co do xhtml'a to wiem ze niektore przegladarki wap obsluguja xhtmla. Przeczytalem to na jakims forum o WAP'ie ale szczegolow ci nie powiem bo nie wszystko zrozumialem co pisali.
Yarecki
Ja kozystalem z http://www.wapemulator.com/ i z programu Klondike.
szafranek.net
Jeśli jesteś szczęśliwym użytkownikiem Firefoxa winksmiley.jpg, polecam ten dodatek.
CyklOP
Z tego co widzę to całkiem rozbudowaną obsługę WML'a ma standardowo Opera w wersji 7.51... -> Opera PL
mls
Cytat(CyklOP @ 2004-06-26 17:18:02)
Korzystając z okazji: czy aby strona została wyświetlona na komórce musi być koniecznie napisana w WML'u? Pewien czas temu wszedłem przez nokie 5510 na jedną ze stron (z mojej stopki) napisanej w validującym XHTML'u i działała, chociaż inna też teoretycznie poprawna wyświetlała błąd :/ Nie wiecie od czego to zależy?

Większość przeglądarek w nowych telefonach wyświetla także strony w xhtml, jednakże muszą to być strony w xhtml basic lub xhtml mobile profile (xhtml-mp). Ogólnie przeglądarki w nokiach są jednak bardzo wybredne (przynajmniej w przypadku wml'a) winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.