Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows XP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
Mam do was pare pytań dotyczących windows xp.

1. CZy da sie zrobić katalog do którego nie bedą mieli dostępu użytkownicy innych kont. Chodzi mi o katalog typu "C:\Documents and Settings\goace" do którego inni użytkownicy nie mają dostępu. Czy da sie zrobić taki katalog na np dysku d ?

2. czy da sie zablokować internet w koncie gościa ? chodzi mi o taką blokade zeby nawet GG nie działo ! jesli to istotne to internet jest z sieci lan !

3 jak zrobić zeby uzytkownicy konta gość nie mogli instalować programów oraz by nie mogli kasować plików na innych dyskach ?

jesli znacie odpowiedź na przynajmniej jedno z moich pytań to bede wdzięczny za odpowiedź !
Zepco
1. Nadaj temu katalogowi uprawnienia tylko dla siebie. Natomiast dla pozostałych osób ustaw jako zabroniony dostep i po kłopocie.

2. Nie mam pojęcia, ale pewnie się da.

3. Jeśli nadasz odpowiednie uprawnienia do katalogów, to pozostali użytkownicy nie bedą mieli możliwości usuwania plików. Musisz dokłądnie zobaczyć jak działają tego typu zabezpieczenia.
Co do instalowania programów, to musisz ustawić w panelu sterowania typ konta z administratora na ograniczone.

Acha. Tego typu uprawnienia możesz ustawić tylko w przypadku systemu plików NTFS i z tego co mi wiadomo XP Home Edition nie posiada takiego bajeru.
SonGoace
dyski mam skompresowane na ntsc i posiadam win xp prof. ale nie moge znaleźć tego o czym piszesz !
Zepco
Musisz zrobić tak, otwierasz eksplorera w menu Narzędzia->Opcje folderów w zakładce widok odznacz opcję Użyj prostego udostępniania plików... i OK.
Teraz jak weźmiesz właściwości pliku lub katalogu, to będziesz miał zakładkę Zabezpieczenia.
Miłej zabawy! biggrin.gif
Chewolf
Czy nie lepiej było poszukać w necie odpowiedzi na pytania niż czekać na nie na forum ? jest tyle strono win xp napewno byś coś znalazł... (jeśli chcesz napisać że szukałeś to lepiej tego nie pisz cool.gif )
SonGoace
NIe szukałem bo drazni mnie to że na 99 % stron nie ma tego czego szukam, a całego dnia nie mam sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.