Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse - linki wewnatrz projektu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Orzeszekk
Witam. Mam pytanie. Czy jest mozliwosc umieszczenia w Eclipse w komentarzu w pliku php linka do pliku z tego projektu?

chodzi mi o cos w stylu

/**
* Klasa jakasTam obsluguje CośTam
* Klasa z polami baz danych: @projectLink /Project/Db/DatabaseObject.php label3
*/
class JakasTam
{
}

a w pliku databaseObject.php:

[...]
/**
* Tutaj umieszczamy definicje pól
* @label label3
*/

i po kliknieciu w ten projectlink przenioslo by nas do tego labela.

wiem ze sa zakladki ale jak ich zrobie 200 to nadal nie bede w stanie nic znalezc a tak bede mial konkretna zakladke w konkretnym miejscu.
Zreszta zakladki znikaja mi po zapisaniu pliku i musze je robic tagiem @bookmark ktory jest po prostu taskiem z najnizszym priorytetem.
Orzeszekk
Moze wyrazilem sie niezbyt jasno, a szkoda. Chce aby link otworzyl sie w oknie edytora do edycji zebym mogl tam sobie dopisac odpowednia partie kodu bez szukania w 200 plikach projektu pliku odpowiedzialnego za daną klasę.
darko
Może opisz dokładniej, jak sobie to wyobrażasz, bo widzę, że mylisz funkcjonalności wtyczki do jakiegokolwiek systemu kontroli wersji z funkcjonalnością projektu zdalnego z phpdociem. Mógłbyś ewentualnie spróbować tak skonfigurować eclipsa, żeby otwierał linki domyślnym edytorem dla php, a w kodzie:
  1. /**
  2.  * @link /var/www/plik.php
  3.  */

Po najechaniu kursorem na nazwę tak okomentowanej klasy w momencie pojawienia się tooltipa z danymi z phpdoca wciśnij F2 i spróbuj otworzyć.
Możesz próbować na różne sposoby:
  1. / *
  2. * @link /var/www/phpinfo.php
  3. * @link <a href="/var/www/phpinfo.php">więcej tutaj</a>
  4. * @see /var/www/phpinfo.php
  5. */
  6. class Xyz ...

Więcej info na temat problemów z tym, co chcesz osiągnąć tutaj. Ogólnie jest z tym pewien problem, ale pamiętam że jakoś można było podobny rezultat osiągnąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.