Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procesor przegrzewa się.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Pioruniasty
Witam.
Ostatnimi czasy mam problem z chłodzeniem komputera. Raczej chodzi o procesor (sprawdzałem w biosie).

Temperatura procesora (CPU Temperature - w biosie) wynosi ponad 60 stopni. Próbowałem wyczyścić komputer, przeinstalować system, porobić formaty dysków i nic - wciąż mam ten sam problem.

Mój procesor to AMD Sempron 2300+ .
Fifi209
A zmieniłeś pastę na procesorze?
Pioruniasty
Nie, nic takiego nie robiłem.
erix
Cytat
Temperatura procesora (CPU Temperature - w biosie) wynosi ponad 60 stopni

Pod obciążeniem, czy w stanie spoczynku?

Cytat
A zmieniłeś pastę na procesorze?

Pytanie, czy w ogóle tam jest. ^^.
Pioruniasty
Cytat
Pod obciążeniem, czy w stanie spoczynku?

W stanie spoczynku jest 60, przy obciążeniu (czyli np. jak gram) to jest ok 63.

Cytat
Pytanie, czy w ogóle tam jest. ^^.

No fabrycznie komputer nie był otwierany. Dopiero ostatnio jak czyściłem go gdy pojawił się problem.
Michalko
A odkurzałeś wnętrze obudowy? Sempron 2300 ma swoje lata, a jak nie odkurzałeś na przykład od nowości to w środku masz pewnie piękną pierzynkę z kurzy, która bardzo dobrze ogranicza możliwości coolera i hamuje zaburza obieg powietrza w obudowie smile.gif No a pasta to inna sprawa. Co jakiś czas warto wymienić na nową.
Speedy
Wyczyściłeś dokładnie? Otworzyłeś obudowę, odkręciłeś wiatrak oraz radiator i przejechałeś odkurzaczem po tych elementach i (ostrożnie) po płycie głównej?
Pioruniasty
Nom czyściłem. Odkurzaczem nic nie dało, więc wziąłem szmatkę i odkurzyłem - nic nie dało. Wziąłem suszarkę do włosów biggrin.gif .. dalej to samo. Co do radiatora nie mogę znaleźć pomysłu jak go wymontować.
cod3r
Ten link może jakoś Ci ułatwi demontaż radiatora: Poradnik
Fifi209
Ja bym polecał rozebranie na części pierwsze, takie elementy najlepiej czyści się pędzelkami (zwykle mam dwa, jeden większy, drugi mniejszy).

Wymiana pasty po tylu latach - obowiązkowa.
Michalko
Odkurzacz do elektroniki to dość głupi pomysł, a suszarka mistrzostwo biggrin.gif

Polecam sprężone powietrze, np. -> http://www.ceneo.pl/10969450, a do dokładnego czyszczenia podzespołów najlepiej izopropanol, np. -> http://poltronic.com.pl/go/_info/?id=5578.

Ja zawsze czyszczę też wentylator zasilacza bo on odpowiada m.in. za wyciąganie ciepłego powietrza z obudowy.
Speedy
Cytat(Michalko @ 9.10.2011, 12:56:48 ) *
Odkurzacz do elektroniki to dość głupi pomysł, a suszarka mistrzostwo biggrin.gif

[...]

Wiadomo, że można uszkodzić elementy. Najlepiej robić to nie dotykając układów, trzymając odkurzacz nad czyszczonym obiektem.
Miałem kiedyś bardzo podobną sytuację i wyczyszczenie wiatraka wraz z radiatorem znajdującym się przy procesorze załatwiło sprawę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.