Słowem wstępu, mam w klinice sieć. Połączenie jest takie
chello modem (jak dobrze pamiętam) -> router linksys WRT54GL -> 3 komputery.
Idea działania sieci jest taka:
- router udostępnia połączenie lokalne dla 3 sieci,
- przy okazji jest internet dla tych 3 komputerów
Na pierwszym komputerze którym można na upartego nazwać serwerem, jest program do obsługi pacjentów. Zawiera on prostą bazę plikową, która to jest udostępniana w sieci. Komputery klienty, mają ten sam program tyle, że ścieżki do danych są ustawione / zmapowane na dysk sieciowy. Który to jest katalogiem z danymi na serwerze.
Jakoś 2 tygodnie temu zaczęły się problemy
internet działał losowo na każdym komputerze, wyjęcie i wsadzenie skrętki w gniazdo serwera natychmiast zawieszało komputer.
Ponieważ czyszczenie komputera (serwera) różnymi antywirusami nie pomogło, dokupiłem kartę sieciową za parę groszy. Starą kartę na płycie głównej całkowicie wyłączyłem w biosie a nową na pci-e podłączyłem do sieci.
Nagle wszystko ruszyło, sieć zaczęła działać tyle tylko, że do następnego dnia. Potem ta sama bajka.
Serwer ten i tak miał być zmieniany tak więc zakupiłem nowy. W nowym zainstalowałem system, program dla pacjentów, sp2, sp3 Firefox i flash plugin, i tak naprawdę wszystko co instalowałem.
Tutaj powyżej ta sama bajka, komputery klienty skonfigurowałem bo działały z nowym serwerem. Wszystko śmigało calutki dzień. Następnego dnia ta sama bajka, komputery nie mają internetu, nie widzą się w sieci lokalnej, nie można zalogować się też do panelu admina routera.
Jest to na prawdę dla mnie dziwna sprawa i nie wiem co może być jej powodem.
Kilka rzeczy, które zrobiłem i które nie pomagają
- wymieniałem router
- odłączyłem modem
- odłączałem poszczególne komputery ale miał to gdzieś (router)
- wystawiłem router na świeże powietrze (jest w takiej jak by kanciapie i jest tam ciepło dosyć)
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
W załącznikach są zrzuty błędów z starego serwera. Z nowego jeszcze nie mam.

Wszędzie jest windows XP prof legalny aktualizowany jak zresztą wszystko tam.
Pozdrawiam serdecznie