Cytat(athabus @ 24.10.2011, 12:11:32 )

by_ikar - imo wypowiadasz się zbyt stanowczo. Prawie każdy produkt ma rację bytu. Nie dla każdego np. wielkość dysku jest istotna. Ja w laptopie mam 160gb - nawet nie zbliżyłem się do połowy zajętości dysku choć mam 2 systemy. Fakt laptop nie służy mi do zabawy - nie mam na nim gier, filmów czy muzyki - głównie służy mi do pracy. Mam w laptopie zwykły dysk, bo nie widziałem potrzeby montowania znacznie droższego dysku ssd, ale gdyby relacja była taka, że 80gb ssd kosztuje tyle co 160gb zwykłego dysku to bym się nawet nie zastanawiał.
W niektórych zastosowaniach warto jednak zrobić coś takiego jak zakup małego dysku systemowego ssd + dużego tradycyjnego. Tak jak pisałem np. niektórzy graficy tak robią i uruchamiają PS ze scratch diskiem na szybkid dysku ssd - wtedy jest widoczny wzrost wydajności. Często też stosuje się ramdyski etc.
Dla domowego pc-ta jednak dyski ssd są na dzisiaj nieopłacalne - tu się z Tobą na pewno zgodzę.
Stanowczo, ale to wszystko było w moim odniesieniu. Generalnie chodzi o to, że małe dyski ssd, które aż tak nie przerażają ceną (40gb przykładowo) nie są już niestety aż tak wydajne jak ich następcy. Gdyby cena była taka jak piszesz, to sam bym kupił, ale cena niestety jest póki co dużo za duża, dlatego też tak napisałem.
@fifi tak wiem, pisałem o tym czasie

średni czas dostępu dla klasycznych dysków to jakieś 13ms a dla takiego ssd to 0,2ms ? Coś koło tego. Przebitka duża, zarówno w czasie jak i w cenie.
Mnie póki co nie przekonują te dyski, właśnie ze względu za cenę. Za jeden dysk ssd, taki już całkiem możliwy, buduję sobie całkiem przyzwoitą macierz raid. Odnośnie zagrożeń jakie niesie z sobą raid, ja to osobiście postrzegam tak: jakbyś miał jeden dysk i by ci padł, to i tak byś stracił te dane.