Cytat(darko @ 26.10.2011, 07:58:09 )

~vokiel mógłbyś rozwinąć, dlaczego lepiej ?
Przyznam, że też przymierzam się do kupna nowego monitora, ale kompletnie się na tym nie znam, bo ostatni raz kupowałem jakieś 8 lat temu

Posiadalem dokładnie te same 2 modele monitrów, jeden podlączony na DVI drugi na D-Sub.
D-Sub był bardziej wyraźniej rozmazany i generalnie widać było 'zakłócenia' (co do rozmazania to niektórzy być może tak wolą, bo "czcionkę taką wolą", to minimalne różnice (nie rozmazanie) jak się wyświetlało "duplikowany ekran" i miało się oba obok siebie).
Także ja polecam zdecydowanie DVI, gdyż jest bez problemowy (tez nie występuje na nim nigdy 'przesunięcie obrazu, nie trzeba go kalibrować' tak jak to się zdarza na D-Sub (czasem na ubuntu to potrafilo wkurzac

) ).
Z HDMI jest ten problem ze to nie zawsze działa idealnie, chociaż jak masz monitor z głośnikami to możesz jednym kablem puścić to i to.
Co do monitora za taką kasę to raczej cudów nie można się spodziewać, więc normalne sortowanie po cenie:
http://www.ceneo.pl/Monitory_LCD;0112-0;sz...200_P2-1968.htmNajlepiej jak byś dał rade zobaczyć go na żywo (czy nie razi ect) ale za ta kase to cudów nie można się spodziewać.
Osobiście preferuję przynajmniej jeden monitor (ten w którego najwięcej się gapię) jakiś lepszy, średniej klasy dla grafików z dobra matrycą - w końcu to moje oczy i miejsce pracy przy którym spędzam większą część dnia.