Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaki laptop?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zalew
jelsi ktos ma doswiadczenie z tematem:
jakie laptop powinien miec minimalne parametry aby mozna bylo na nim pracowac? podaje co ma udzwignac:

iis (czyli w2k lub xp), php, mysql, edytory kodu (np acehtml i edit+), przegladarki (ff i ie), postgres (czyli tez cygwin), ems postgresmanager

ew. m$sql + vstudio.net choc niekoniecznie potrzebuje na laptopie

mialby sluzyc wylacznie do pracy, bez zasmiecania go niepotrzebnymi programami...

jesli ktos zna temat to dziekuje z gory za pomoc
Dawid Pytel
Odpowiedz sobie na pytanie, na jakim minimalnym sprzęcie w zwykłym PC pracowałoby Ci się komfortowo. I takiego sprzętu szukaj.

Różnica w sprzęcie w laptopach jest taka, że zazwyczaj lepsze modele (IBM) mają procesory stworzone w technologii mobilnej. Mają one większą pamięć podręczną dlatego procesor 1 Ghz w laptopie pracuje nieco lepiej niż w zwykłym PC. I to jest chyba główna różnica.

No i jedna z ważniejszych spraw przy wyborze sprzętu to RAM. Ważne żeby były jak najnowsze i oczywiście im więcej tym lepiej smile.gif

To są chyba najważniejsze sprawy bo to od nich głównie zależy szybkość maszyny.

Z laptopów polecam te z procesorem Celeron powyżej 1,2 Ghz (z technologią mobile). Do tego ok 512 RAMu (od biedy może być trochę mniej smile.gif ). Dobra marka także robi swoje. Nikt nie chce żeby laptop nadmiernie grzał się np na kolanach. Z firm polecam IBM, Toshiba i ewentualnie Acer. Z HP mam złe doświadczenie (tak jak z większością ich produktów). To na początek chyba tyle smile.gif.

P.S. Jeżeli chodzi o ceny na Allegro, to jeżel ichcesz być przez dłuższy czas zadowolony ze swojego sprzętu to dolna granica cenowa powinna wynosić ok 2500 zł.
zalew
yhm, dzieki... mowisz prawde, z ta jedna roznica, ze wiesz, komputer domowy to co innego. mam oprogramowanie programistyczne, graficzne, biurowe, duza platforme baz danych, ogladam i skladuje filmy, mp3 i kupe roznego rodzaju softu.. jednoczesnie mam otwarte kilka .psd, edytor, zarzadzanie postgresem i slucham muzyki, innymi slowy - domowego nie oszczedzam (co nie znaczy ze nie trzymam tu porzadku i nie sprzatam co jakis czas), natomiast na laptopie wystarczy mi, ze bedzie utrzymywal oprogramowanie niezbedne do pracy jako bazodanowiec/koder na potrzeby internetu, czyli to co wymienilem.. dlatego spytalem o wymagania doswiadczonych w posiadaniu/pracy na laptopie w tym zakresie..

wielkie dzieki, jakby ktos mial 3 grosze do siebie to zapraszam do wypowiedzi smile.gif
Dawid Pytel
No tak, faktycznie pisałem o laptopie dla szerszego zastosowania - takiego mam obecnie.
Jednak wcześnijeszy model to procesor Pentium III 600 Mhz oraz 128 ramu firmy Toshiba (dosyć popularne na Allegro). Na nim właśnie uzywałem głównie edytorów programistycznych (Zend Studio, JBuilder, C++ Builder), miałem zainstalowany serwery do testowania aplikacji (IIS, Tomcat, Apache + bazy MySQL i Postgre) oraz pakiety biurowe potrzebne przy spotkaniach z klientami i taki komputer całkowicie mi wystarczył. Nie mam powodu, żeby marudzić z powodu jego sprzętu - działał bez najmniejszego problemu no i taki by Ci chyba wystarczył.

Acha... w wolnych chwilach odpalałem na nim nawet Commandosów lub Heroesów guitar.gif
zalew
to mnie mocno pocieszyles i dales dobra rade, dzieki biggrin.gif
skoro grales to pewnie obejrzec film z dziewczyna w podrozy tez sie bedzie dalo tongue.gif

dzieki, pozdrowki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.