Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Print server pod USB
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
IceManSpy
Witam

W tym momencie mam udostępnioną drukarkę przez mój komputer na inne komputery. Czasem jednak irytuje fakt, że muszę włączyć swój komputer, aby inny domownik mógł coś wydrukować. Wpadłem na pomysł, aby kupić coś takiego:

Używał ktoś z Was takie urządzonka? Wie jak ono mniej więcej działa? Czy to jest na zasadzie wpinam do routera i już drukarka jest widoczna w sieci?
W opisie urządzenia zastanawia mnie jeden pkt:
Cytat
wymagania sprzętowe: CPU 1.7 GHz lub więcej, 512MB RAM

Po co do tego wymagania sprzętowe? Na dodatek takie wysokie.
l0ud
Daj link do konkretnego modelu albo jego nazwę, bo tak to ciężko wywnioskować jak to działa i czy warto to kupić.
by_ikar
A ja ci polecam kupić router z już wbudowanym usb i wtedy będziesz mieć printserver bezprzewodowo, przewodowo. Będziesz mógł udostępnić nie tylko drukarkę, ale również dysk (samba, ftp, nas) czy nawet kamerkę internetową (w zależności od routera). Osobiście posiadam asusa wl-500gp v2 i już spod oryginalnego oprogramowania masz takie możliwości. A cena printservera jest niekiedy zbliżona do centy takiego routera. Na większości takich routerów można wrzucić jakiś dodatkowy soft (dd-wrt itp) dzięki czemu router dostaje nowe możliwości (możesz zainstalować sobie apache, jakąś baze mysql itp).
IceManSpy
Cytat(l0ud @ 11.11.2011, 13:36:44 ) *
Daj link do konkretnego modelu albo jego nazwę, bo tak to ciężko wywnioskować jak to działa i czy warto to kupić.

Coś takiego: http://allegro.pl/4-x-usb-przez-siec-wella...1874999313.html
Zastanawiałem się pierwotnie nad czymś takim:
http://allegro.pl/unitek-y-7120-2-0-lan-se...1904471551.html

Ale jak mam do wyboru 1 port lub 4, to oczywiste jest, że wezmę 4 smile.gif

Cytat(by_ikar @ 11.11.2011, 13:50:58 ) *
A ja ci polecam kupić router z już wbudowanym usb i wtedy będziesz mieć printserver bezprzewodowo, przewodowo. Będziesz mógł udostępnić nie tylko drukarkę, ale również dysk (samba, ftp, nas) czy nawet kamerkę internetową (w zależności od routera). Osobiście posiadam asusa wl-500gp v2 i już spod oryginalnego oprogramowania masz takie możliwości. A cena printservera jest niekiedy zbliżona do centy takiego routera. Na większości takich routerów można wrzucić jakiś dodatkowy soft (dd-wrt itp) dzięki czemu router dostaje nowe możliwości (możesz zainstalować sobie apache, jakąś baze mysql itp).

Tylko że powyższe urządzenia kosztują od 100 do 150 zł, a ten router ponad 250. A ja kolejnego routera nie potrzebuje smile.gif
by_ikar
Cytat
Tylko że powyższe urządzenia kosztują od 100 do 150 zł, a ten router ponad 250. A ja kolejnego routera nie potrzebuje

Też dodatkowego nie potrzebowałem, dlatego starego sprzedałem, dołożyłem różnicę i kupiłem nowy. W efekcie czego mogę sobie nawet pod niego podłączyć huba usb i podłączyć kilka drukarek, kilka dysków. W sumie co chcę. Oczywiście to tylko propozycja, wybierzesz co ci będzie bardziej odpowiadać wink.gif
IceManSpy
Tylko, że ja mam router od UPC, wiec nowego nie potrzebuje. Chodzi mi tylko o urządzenie, do którego podepnę drukarkę a w przyszłości może dysk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.