Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablet dla programisty.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Rajan
Wiem, że tablet to narazie tylko nowinka technologiczna jednak na przyszły rok są zapowiadane tablety z windows 7 i 8. Czy można by było na nich programować? Może ktoś się spotkał z sytuacją, że ktoś programował na tablecie z androidem? Chodzi mi o to, że jak już jestem w domu to mam mało czasu na programowanie. Więc chciałbym mięć coś małego pod ręką. Co o tym myślicie?
wookieb
Naprawdę nie wiem jak wyobrażasz sobie kodowanie na klawiaturze wirtualnej... Jakby co zainteresuje się Cloud9 jako WebIDE
Rajan
Akurat klawiatura dotykowa mi nie przeszkadza ^^
by_ikar
z tych webid: http://shiftedit.net/, http://www.wiode.com/ tyle że wciąż jesteś ograniczony. Co z tego że na tablecie będzie windows 7 czy 8, skoro on będzie okrojony i nie będzie tak funkcjonalny jak na desktopie. Android przecież bazuje na jądrze linuxa a mimo to instalacja jakichś na prawdę przydatnych narzędzi jest wątpliwa. Nie wiem jak innym, ale dla mnie tablet to tylko do przeglądania internetu, pogrania w jakieś gierki czy obejrzenie filmu (jak się jedzie gdzieś dalej pociągiem czy autobusem). Tak to wolę w cenie takiego tableta kupić sobie średniej klasy laptopa i móc korzystać z pełnych możliwości jakie mi oferuje.
ShadowD
Asus transformer 1 / 2 Ma być dostępny z win8, wydaje mi się że te systemy nie będą tak okrojone by nie dało się na nich instalować softu z normalnego wina. Takie monstra mają procki 2x1.* więc lepsze od notebooków gdzie w starszych modelach były 1x1.* :-)

Sam się właśnie zastanawiam nad tym klockiem, ale tylko pod kontem wi8 nie androida, android mimo że jest świetny na smartfonie to na tablecie jakoś mi nie leży, a to cacuszko samo działa przez ~8h, a po dodaniu stacji dokującej (klawiatury) czas ten zwiększa się do 16h - a to już pozwala komfortowo pracować poza domem i w podróży. Miałem to w rękach z androidem i na prawdę przyjemna zabawka.
vokiel
@ShadowD czyli nie tylko mnie się ten transformer (zwłaszcza Transformer 2) podoba;)
ShadowD
Powiedz mi komu on się nie podoba, jedna z lepszych pozycji w tym gatunku, szczególnie że nadaje się dla programisty. ;-)
Rajan
Tak tylko, że on będzie na andku z tego co wyczytałem, a nie na win8 ;/
ShadowD
Po wejściu win8, który ponoć ma obsługiwać procesory wykorzystywane w smartfonach przeniesienie go nie powinno być trudne.

Poza tym gdzieś słyszałem, że 2'ka ma być pod win8 i andka.
wookieb
Jeżeli komuś uda się naprawdę sprawnie programować na tablecie to niech się zgłosi bo w takie cuda nie wierzę.
l0ud
Nie napalajcie się tak na ten windows 8, bo i tak żaden z programów który aktualnie używacie na PC, bez odpowiednich zmian i rekompilacji nie będzie działał na procesorze ARM. A jak MS zdecyduje się na jakiś odważny krok typu brak kompatybilności wstecznej to już będzie kompletna porażka.
Spawnm
Wookieb - transformer ma klawiaturkę więc programowanie odbywa się jak na netbooku wink.gif
wookieb
Ale tą klawiaturkę musisz nosić. Równie dobrze możesz kupić lepszego netbooka za tą samą kasę, albo małego lapka z większą baterią.
Do swojego Sony S też mogę dokupić klawiaturkę ale po co? To jest tablet - do przeglądania neta, czytania książek, poczty, muzyki. Nic więcej.
by_ikar
Cytat(wookieb @ 20.11.2011, 23:24:00 ) *
Ale tą klawiaturkę musisz nosić. Równie dobrze możesz kupić lepszego netbooka za tą samą kasę, albo małego lapka z większą baterią.
Do swojego Sony S też mogę dokupić klawiaturkę ale po co? To jest tablet - do przeglądania neta, czytania książek, poczty, muzyki. Nic więcej.

Też tak uważam. Tablet to tablet i nawet mimo że transformer ma tą dodatkową klawiaturę, to cena jego pewnie będzie w cenie dobrego laptopa, bo wątpię aby ten tablet stał koło 1000-1500zł a za taką kwotę to już można spokojnie coś w miarę dobrego kupić.

Nie interesowałem się tym zbytnio, ale kiedyś mój kuzyn miał laptopa z takim okręcanym monitorem, że można było ten monitor obrócić o 360 stopni i jakby odwrotną stroną zamknąć laptopa, mając na wierzchu monitor który był wówczas dotykowy rysikiem. Nie wiem czy teraz to jakoś poszło do przodu, bo akurat to było dość dawno temu jak widziałem tego laptopa, jakby się ruszyło trochę to w stronę dotykowej matrycy, podobnie jak jest w tabletach, bo nawet kupno takiego laptopa jest lepsze niż tabletu na który "może będzie windows 8" i "może będzie działać jakiś soft". Trzeba by się rozejrzeć i zobaczyć jak to teraz wygląda, ostatni raz widziałem to ponad 6 lat temu, kiedy telefony z dotykowym ekranem jak już były to tylko na rysik i były dla większości abstrakcją wink.gif

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=2IxCKEKSzn4 filmik z prezentacją. Nie szukałem póki co ile to może kosztować, ale zapewniam że tanie to raczej nie będzie wink.gif
devbazy
Cytat(by_ikar @ 21.11.2011, 09:45:10 ) *
Też tak uważam. Tablet to tablet i nawet mimo że transformer ma tą dodatkową klawiaturę, to cena jego pewnie będzie w cenie dobrego laptopa, bo wątpię aby ten tablet stał koło 1000-1500zł a za taką kwotę to już można spokojnie coś w miarę dobrego kupić.

Za nowego transformera (prime) będzie trzeba dać $499 (wersja z dyskiem 32GB) lub $599 (64GB). Dodatkowo $149 za klawiaturę. Zapewne u nas będzie to przelicznik 1USD = 1EURO, więc cena znacznie wzrośnie. Na niemieckiej stronie amazonu są już dostępne obie wersje w przedsprzedaży za kwotę 599 Euro - z tym, że pierwsza z klawiaturą. Cena może i jest trochę przesadzona zważywszy na fakt, że za podobną można dostać całkiem dobrego netbooka, ale jednak tablet ma trochę inne zastosowanie. W przeciwieństwie do transformera 1 - prime, czyli kolejny twór Asus'a ma być znacznie wydajniejszy (układ Tegra 3) - kto się orientuje choć trochę w temacie wie, że jest na co czekać.

Jeżeli chodzi o hybrydę (netbook plus tablet), to ostatnio w oko wpadł mi jeden model, a mianowicie dell inspiron duo. Nawet nieźle wyglądało to połączenie, ale szczerze nie wiem jakby to działało na dłuższą metę.
Rajan
Zależy kto jak na to patrzy. I GDZIE się KUPI. Ten przelicznik w sklepach jest chory... Płacimy znacznie więcej niż na zachodzie ;/. Po za tym BATERIA MA TRZYMAC OK.16 GODZ. Jak nie będziesz miał prądu to lapek padnie po 5...
wookieb
Na dodatkowej baterii 9h. A raczej mało kto z nas wybiera się na afrykańskie safari z laptopem aby nie mieć dostępu do prądu.
ixpack
http://www.dell.com/uk/p/inspiron-duo/pd

2 in 1 laptop i tablet. Laptopik dla takich jak ja, gdzie klawiatura musi być (tablet można "stworzyć" - złożyć), a tablet dla tych "cool", co chcą być na czasie lub są np. grafikami i nie potrzebna im klawiatura do kodzenia i nie gadajcie głupot, że klawiaturka ekranowa równie wydajnie pozwoli na kodzenie.
Poza tym tym cackiem można porobić coś tam, a za chwilę zaprezentować ładnie na tablecie naszemu towarzyszowi.
Wykrywacz
Sęk w tym, że sens tabletu polega na tym że przesunięciem palucha włączamy system w gotowość pełną, a cokolwiek z windą.... darujmy sobie po 1-2 minutach czekania w najlepszym wypadku, cel w jakim chciałbym popatrzeć na coś na tablecie się dezaktualizuje.

Pomijam że Tablet wytrzymuje sobie w takiej bezczynności 2-3 a jak mało używać to i 4 dni.
(mowa o galaxy tab 7).

Już pomijam że trzeba by być skrajnym masochistą kupując sobie coś 10 calowego do programowania.
Sensowny układ to 17calowa krowa z dodatkowym 22 calowym monitorem do pracy.
Netbook do tego aby można było coś zrobić na kompie gdzieś wyjeżdżając, jadąc generalnie nie potrzebując za specjalnie pracować i jednocześnie nie nosić 5kg cegły.
Tablet jako wygodne powiększenie bajerów z którymi męczyć się trzeba na telefonach komórkowych, w moim wypadku wybrałem galaxy taba 7 bo mieści mi się albo do kieszeni w marynarce wewnętrznej albo do bojówek, 10 calowego już bym nie kupił, bo musiałbym nosić osobną torbę i przestał by być podręcznym narzędziem, a w tym celu go kupiłem.

Tak więc odpowiadając autorowi, moim zdaniem chcesz tablet dla programisty, kup sobie w tej cenie lapsa bo inaczej mija się to z celem.
SATIO
Zastanawiam się nad zakupem sprzętu z dotykowym ekranem.
Wydaje mi się, że na takie potrzeby wystarczający będzie laptop z 12" ekranem dotykowym.
W odróżnieniu od "modnych" tabletów, laptop z ekranem dotykowym można kupić w atrakcyjnej cenie (używany) z dobrym wyposażeniem
a co najważniejsze podłączyć do niego monitor i normalnie pracować.

Nie wiem, czy jest coś lepszego w cenie do 1500zł z używanych sprzętów niż LENOVO X60, np:
http://allegro.pl/ibm-lenovo-x60-tablet-16...1983565572.html

Biorę pod uwagę również coś nowego: IdeaPad S10-3t
http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/control...amp;action=init

binprogrammer
Moim zdaniem powinieneś kupić Lenovo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.